Ginčai dėl milijardierės briliantų – žydų teisių gynėjai piktinasi

  • Teksto dydis:

Austrijos žydų bendruomenę papiktino tas faktas, kad Heidi Horten kolekcija jau pradėta pardavinėti internetu. Nors jie neturi konkrečių įrodymų, kad kuris nors papuošalas priklausė Austrijos žydams, pasakojama LNK reportaže.

„Jeigu jie norėtų pasielgti teisingai, jie turėtų, privalėtų, sustabdyti pardavimą dabar, kol jis dar neįvyko. Antra – jie turėtų pasistengti nustatyti teisėtus šių daiktų paveldėtojus“, – teigė  „S. Wiesenthal center“ atstovas Rabbi Abraham Cooper.

„Christie,s“ aukciono organizatoriai teisinasi, kad Heidi Horten ištekėjo už austrų magnato Helmuto Horteno tik 1966-aisiais. Ir dauguma jos kolekcijos eksponatų buvo nupirkti po 1970-ųjų. Žydai sako, kad pinigus, kuriais buvo sumokėta už šias brangenybes, H. Hortenas uždirbo pigiai supirkęs Austrijos žydų verslus, pavyzdžiui, parduotuves.   

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jie nebuvo konfiskuoti. Jis juos nusipirko, bet tikrai gerai uždirbo. Jis pasinaudojo blogomis aplinkybėmis – spaudimu jų savininkams žydams“, – sakė istorikas Peteris Hoeresas.

Jis pasinaudojo blogomis aplinkybėmis – spaudimu jų savininkams žydams.

 

„Pono H. Horteno verslo veikla gerai žinoma Antrojo pasaulinio karo metais ir yra gerai dokumentuota. Siūlydama šią kolekciją, „Christie,s nuodugniai į tai atsižvelgė. Mes ėmėmės šios kolekcijos suprasdami, kad 100 proc. galutinių pardavimo pajamų bus skirta filantropiniams tikslams“, – kalbėjo „Christie's“ Ženevos juvelyrikos skyriaus vadovas Maxas Fawcettas.

Heidi vyras karo pradžioje tapo nacių partijos nariu, bet vėliau nemažai padėjo žydams ir galiausiai 1944-aisiais buvo išmestas iš partijos. Bet, pradėjęs supirkinėti parduotuves, jis sugebėjo tapti vienu turtingiausiu Europos verslininkų. Jis paliko milijardinę prekybos imperiją savo žmonai, kuri buvo trisdešimt dvejais metais už jį jaunesnė.

„Ji aistringai mėgo papuošalus, pirko brangenybes, kad galėtų jas nešioti. Ir tuos kelis kartus, kai ji buvo užfiksuota viešumoje, buvo matoma dėvinti įspūdingus papuošalus, kurie leido mums pažvelgti, kokia tai gali būti kolekcija, prieš pamatant ją visą praeitais metais Austrijoje“, –  kalbėjo M. Fawcettas.

Heidi Horten mirė pernai, sulaukusi 81-erių.  Prieš tai Vienoje ji įkūrė įspūdingą privatų meno muziejų, paremtą jos pačios meno kūrinių kolekcija. Joje yra apie 500 pačių garsiausių pasaulio menininkų darbų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neskite mane i kiema uteles uzede

neskite mane i kiema uteles uzede portretas
bagotos zydes nauda velniu gynejai gaudo

Jau pabodo...

Jau pabodo... portretas
Ka cia vel apie tuos zydus raso... Paskui vel bus nesutarimai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių