Pereiti į pagrindinį turinį

M.Thatcher – nepalaužiama britė konservatorė

M.Thatcher – nepalaužiama britė konservatorė
M.Thatcher – nepalaužiama britė konservatorė / Reuters nuotr.

Vargu ar kas tikėjosi, kad ši moteris taps viena ryškiausių ne tik Jungtinės Karalystės, tačiau ir pasaulio politikos žvaigždžių. Margaret Thatcher įrodė, kad yra verta geležinės ledi titulo.

Stulbinamas šuolis

Politikė ne tik buvo pirmoji moteris Didžiosios Britanijos premjero poste. Nuo XIX a. pradžios neatsirado nė vieno, kuris būtų sugebėjęs ilgiau vadovauti britų vyriausybei, nei vadovo ji.

Dauningo gatvėje M.Thatcher karaliavo nuo 1979 iki 1990 m. Ji tris kartus vedė Konservatorių partiją į pergalę rinkimuose. Ir nors ne sykį atrodė, kad jai gresia pralaimėjimas, politikė nepasidavė.

Deja, M.Thatcher kamavo sveikatos problemos. Buvusi premjerė kentėjo dėl senatvėje susilpnėjusių protinių galių ir pastaruoju metu retai rodydavosi viešumoje.

Politikės duktė Carol yra pripažinusi, kad M.Thatcher ne kartą yra tekę priminti, jog jos vyras Denisas mirė 2003 m. Gydytojai dar prieš dešimtmetį patarė politikei nebesakyti viešų kalbų, nes bijota, kad politikę gali ištikti insultas.

Paskutinį kartą M.Thatcher lankėsi ligoninėje pernai gruodį, kur jai buvo atlikta nedidelė operacija.

Britų vadovų užuojautos

Apie buvusios premjerės mirtį pranešė jos vaikai Markas ir Carol Thatcheriai. Jie patvirtino, kad jų motina patyrė insultą. M.Thatcher buvo 87-eri.

Britų politikai sutartinai tvirtino, kad šaliai M.Thatcher mirtis – didelė netektis. Karalienė Elžbieta II, pasak jos atstovų, buvo nuliūdinta žinios. „Karalienę nuliūdino žinia apie baronienės M.Thatcher mirtį. Jos Didenybė (velionės) šeimai perduos asmenišką užuojautą“, – nurodyta karalienės atstovų pranešime.

Šalies premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad „Didžioji Britanija neteko didžios lyderės, didžios ministrės pirmininkės ir didžios britės“.

Premjeras net atšaukė kelionę po Europos sostines, kad grįžtų į Didžiąją Britaniją.

Konservatorių partijai 2003–2005 m. vadovavęs Michaelas Howardas pabrėžė: „Tai siaubingai liūdna žinia. Ji buvo milžinė Didžiosios Britanijos politikoje. Tikiu, kad ji išgelbėjo šalį, transformavo mūsų ekonomiką, ir manau, ji įeis į istoriją kaip viena iš didžiausių mūsų premjerų.“

Tėvo įtaka

Margaret Hilda Roberts gimė 1925 m. spalio 13 d. Grantame, Rytų Anglijoje, bakalėjininko Alfredo Robertso ir jo žmonos Beatrice šeimoje. Pasak buvusios premjerės biografų, tėvas būsimai politikei turėjo didelę įtaką.

„Žinoma, už viską esu skolinga savo tėvui. Iš tiesų. Jis mane skatino tikėti viskuo, kuo tikiu dabar“, – yra sakiusi M.Thatcher.

Baigusi chemijos studijas Oksfordo universitete 1951 m. būsimoji premjerė ištekėjo už verslininko Deniso Thatcherio, o po dvejų metų pagimdė dvynius Carol ir Marką.

Jau studijuodama universitete M.Thatcher įsitraukė į politinę veiklą, o 1959 m. pirmąsyk buvo išrinkta į Bendruomenių rūmus, nors ankstesnis jos bandymas 1950 m. buvo nesėkmingas.

1975 m. M.Thatcher tapo Konservatorių partijos vadove. Ji pakeitė partijos vadovo poste buvusį ministrą pirmininką Edwardą Heathą, o dar po ketverių metų tapo ir šalies ministre pirmininke.

M.Thatcher dažnai vadinta viena įtakingiausių XX a. politinių asmenybių. Nors dažnai būdavo nesukalbama ir net jos partijos kolegos ne sykį griežė dantį ant premjerės, Konservatorių partijoje taip ir neatsirado žmogaus, galėjusio mesti jai iššūkį, nors mėginimų maištauti prieš M.Thatcher buvo ne vienas.

Galiausiai pati M.Thatcher paliko Dauningo gatvę ir užleido vietą tuomečiam iždo kancleriui Johnui Majorui.

Mylima ir nekenčiama

Dešiniųjų pažiūrų apžvalgininkai gyrė M.Thatcher kaip politikę, išvedusią Didžiąją Britaniją iš ekonomikos sunkmečio, o kairieji ją kaltino sugriovus tradicinę pramonę. Kritikai taip pat tvirtino, kad jos reformos padėjo suardyti visuomenės audinį.

M.Thatcher buvo ir mylima, ir nekenčiama, būtent ji smogė profesinėms sąjungoms ir privatizavo šalies pramonę.

Už išpūstos šukuosenos, skiriamuoju ženklu tapusios rankinės ir mokytojos balso slėpėsi nepalenkiama konservatorė, kuri aštriu liežuviu ir dar aštresniu politiko protu nuolat pastatydavo į vietą kolegas vyrus bei oponentus.

Rimtu užsienio politikos iššūkiu M.Thatcher tapo karas su Argentina dėl Folklando salų 1982 m. Iki šio konflikto atrodė, kad ji nesugebės išlaikyti partijos vadovo posto, tačiau ryžtinga jos pozicija stoti į kovą su Argentina 1983 m. vėl atnešė konservatoriams pergalę rinkimuose.

Jos valdymo metais Didžiojoje Britanijoje kilo ne vienas protestas, taip pat neramumai draskė Šiaurės Airiją. Per vieną Šiaurės Airijos sukilėlių organizuotų išpuolių ji vos liko gyva. 1984 m. sukilėliai surengė išpuolį viešbutyje Braitone, kuriame buvo apsistojusi premjerė. Tuo metu jame vyko Konservatorių partijos suvažiavimas.

„Išpuolis nepavyko. Kiekvienas bandymas terorizmu sugriauti demokratiją pasmerktas žlugti“, – po pasikėsinimo pareiškė M.Thatcher.

Buvusi Didžiosios Britanijos premjerė palaikė glaudžius santykius su JAV, dažnai kategoriškai laikėsi Tarybų Sąjungos atžvilgiu. Tačiau buvusį sovietų lyderį Michailą Gorbačiovą vadino „žmogumi, su kuriuos galima kalbėtis“.

M.Gorbačiovas pareiškė, kad M.Thatcher buvo didi politikė, paskatinusi Šaltojo karo nutraukimą.

„M.Thatcher buvo politikė, kurios žodis buvo labai svarus. Mūsų pirmas susitikimas 1984 m. tapo pradžia mūsų santykiams, kurie būdavo sudėtingi, ne visada lygūs, bet iš abiejų pusių rimti ir atsakingi. Pamažu klostėsi ir žmogiški santykiai, kurie darėsi vis draugiškesni. Galiausiai mums pavyko pasiekti savitarpio supratimą, ir tai buvo indėlis į atmosferos tarp mūsų šalies bei Vakarų pokytį ir Šaltojo karo nutraukimą“, – pareiškė jis.

M.Thatcher visuomet pabrėždavo Didžiosios Britanijos nepriklausomybę nuo Europos, nors būtent nesutarimai dėl Europos Konservatorių partijos viduje nulėmė jos atsistatydinimą 1990 m.


Vizitinė kortelė

• M.Thatcher gimė 1925 m. spalio 13 d. Grantame, Rytų Anglijoje.

• Pirmąsyk bandė patekti į parlamentą 1950 m., tačiau nesėkmingai.

• 1951 m. ištekėjo už verslininko D.Thatcherio.

• 1959 m. pateko į parlamentą.

• 1964 m. tapo savo partijos spaudos atstove statybų ir žemės reikalams, buvo atsakinga už transportą, vėliau už švietimą.

• Konservatoriams laimėjus rinkimus, 1970 m. buvo paskirta ekonomikos ir švietimo ministre.

• 1975 m. nugalėjo E.Heathą rinkimuose į partijos lyderio postą.

• 1979 m. tapo pirmąja moterimis, užėmusia Didžiosios Britanijos premjero postą.

• Per 1982 m. Jungtinės Karalystės ir Argentinos konfliktą dėl Folklando salų (Folklando karą) dėl ryžtingo elgesio jos populiarumas šalyje labai išaugo.

• 1983 m. laimėjo parlamento rinkimus. 1984–1985 m. įsivėlė į kovas su angliakasių profesinėmis sąjungomis.

• 1984 m. per airių sukilėlių surengtą ataką vos liko gyva.

• 1987 m. politikė trečią kartą laimėjo rinkimus. Tačiau tolesnis išlaidų socialinėms reikmėms mažinimas, abejotinas komunalinis mokestis, nelanksti neigiama nuostata kitų Europos šalių atžvilgiu labai sumenkino M.Thatcher autoritetą.

• 1990 m. prarado partijos pirmininko pareigas. Ją pakeitė J.Majoras. 1992 m. M. Thatcher suteiktas bajoro titulas.

• 2011 m. apie M.Thatcher sukurtas filmas „Geležinė ledi“, kuriame pirmąją Jungtinės Karalystės ministrę pirmininkę vaidina Meryl Streep.


Lietuvos politikų komentarai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad buvusios britų premjerės M.Thatcher dėmesys demokratinėms vertybėms buvo itin svarbus Lietuvai atkuriant nepriklausomybę. Užuojautoje Prezidentė teigė, kad M.Thatcher žmonių atmintyje „visada išliks kaip reikli, išmintinga ir labai atsakinga politikė“. Buvęs šalies vadovas Vytautas Landsbergis pabrėžė, kad M.Thatcher buvo išmintinga ir valinga politikė, kuri daug lėmė visos Europos istorijoje bei išsiskyrė Tarybų Sąjungai nepataikaujančiu mąstymu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų