Pereiti į pagrindinį turinį

Tuščias skrandis ir žlugę "oranžiniai" idealai

2009-03-07 09:00
Tuščias skrandis ir žlugę "oranžiniai" idealai
Tuščias skrandis ir žlugę "oranžiniai" idealai / "Reuters" nuotr.

Atlyginimai mažėja, bedarbių daugėja, infliacija ir sąskaitos už šildymą varo į neviltį, žmonės pikti ir pasirengę ginti savo interesus vos ne ginklais. Ukraina gyvena kaip ant parako statinės.

Ar įvyks sprogimas, daugiausia priklausys nuo dabartinės vyriausybės. Kol kas jai ne labai sekasi suvaldyti pasaulio ekonominės krizės drebinamą ekonomiką. Premjerės Julijos Tymošenko konfliktas su prezidentu Viktoru Juščenka, silpna dauguma parlamente, o dabar ir korupcijos skandalas šalies energetikos bendrovėje "Naftogaz", optimizmo nesuteikia.

Jau ne herojai

Šią savaitę Ukrainos Aukščiausioji Rada per pusę sumažino darbo užmokestį prezidentui, ministrei pirmininkei, deputatams ir aukšto lygio vadovams. Už šį nutarimą balsavo didžioji parlamento dauguma. Tačiau tai vargu ar suminkštins pasipiktinusių aukštomis kainomis ir vis sunkėjančiu gyvenimu šalies gyventojų širdis. Žmonių nusivylimą ir nuotaiką keliais žodžiais taikliai išreiškė į centrinę Ukrainos sostinės Kijevo aikštę protestuoti atėjęs buvęs santechnikas. Netekęs darbo vyras tepasakė: "Varyt juos visus lauk!"

29 metų Vasilijus Kiriliukas neabejoja, kad taip ir bus. "Pamatysite, žmonės ateis ir nuvers vyriausybę", – "The New York Times" žurnalistą bandė įtikinti neseniai atleistas santechnikas. Protestuoti V.Kiriliukas atėjo į tą pačią aikštę, kur 2004 m. su kitais gynė "oranžinius" demokratijos idealus. Dabar vyras nepatenkintas buvusių "oranžinių" bendražygių V.Juščenkos ir J.Tymošenko tandemu. Jie jau nebėra jo herojai. V.Kiriliukas įsitikinęs, kad geriau autoritarizmas ir bent koks stabilumas nei demokratija ir tuščias skrandis.

"Plėšikų gauja"

"Dėl tokios situacijos kalta vyriausybė", – tvirtino traktorininkas Viktoras Zaričniukas. 26 metų vyras mano, kad valdžia turėtų paremti nuo krizės nukentėjusius žmones: "Juk valstybė gavo pinigų iš Tarptautinio valiutos fondo, turėtų bent dalį skirti žmonių problemoms spręsti."

Valdžia nepatenkinti ir pensininkai. Kartą jau praradę visas sunkiai sovietmečiu sukauptas lėšas, žmonės bijo, kad toks scenarijus pasikartos ir skuba į bankus atsiimti pinigų. Tačiau bankai per dieną vienam žmogui iš sąskaitos leidžia nusiimti tik 35 JAV dolerius (apie 95,2 lito). Galimybė iškeisti vertę prarandančią vietos valiutą grivinas į stabilesnę valiutą irgi ribojama.

"Mes kasdien ateiname čia, – kalbėjo Alevtina Antoniuk. – Mes norime pasiimti savo pinigus, kad galėtume išgyventi, tačiau tai ne bankai, o plėšikų gauja." Paklausta, ką ji kaltina dėl tokios situacijos, 58-erių moteris net nespėjo atsakyti. Įsiterpęs į pokalbį 78-erių Dmitrijus Havrilkinas pareiškė: "Turi būti pakeista vyriausybė! Ji nesugeba kontroliuoti situacijos!"

Naujausios sociologinės apklausos duomenimis, tokios nuomonės laikosi daugiau nei pusė rinkėjų. Jeigu prezidento ar parlamento rinkimai vyktų šią savaitę, vienybę demonstruojanti "oranžinė" koalicija nelaimėtų daugumos. Nebūtų perrinktas ir prezidentas V.Juščenka.

Ir vėl kryžkelėje

Kuo gresia masinis žmonių nepasitenkinimas, nuspėti nesunku. Prieš tai gyventojų protestai Rytų Europos ir Baltijos valstybėse virto riaušėmis, o Islandijos ir Latvijos vyriausybės netgi buvo priverstos atsistatydinti. Tačiau vienas dalykas, kai žlunga mažųjų šalių vyriausybės, ir visai kitas, kai tai gresia tarp Rytų ir Vakarų užstrigusiai 46 mln. gyventojų turinčiai Ukrainai. Ekspertai įsitikinę, kad jeigu vyriausybei nepavyks suvaldyti situacijos, Ukraina gali vėl nusisukti nuo Europos.

"Tai bus puiki proga Kremliui pamėginti atkurti savo įtaką buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose. Maskva galės parodyti į Ukrainą ir pasakyti: "Štai, matote kas būna, kai bandai įdiegti Vakarų laisvosios rinkos modelį", – teigė lyginamosios politikos profesorius Oleksijus Haranas. Kijevo universitete dirbantis ekspertas priminė, kad Ukraina ribojasi su ES: "Nestabilumas ES pašonėje gali brangiai atsieiti Bendrijai."

Ukrainos stabilumo svarbą Briuselis suvokia puikiai. Vos du mėnesiai praėjo po to, kai galiausiai buvo sureguliuotas dujų tranzito per šią šalį klausimas. Šis Kijevo ir Maskvos ginčas privertė paprakaituoti ES politikus, kad išgelbėtų savo šalių šąlančius gyventojus. Ką reikės daryti, jei Ukrainoje įsiviešpataus chaosas, sunku net įsivaizduoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų