E. Kriūnas: kurčiųjų kitąmet laukia didelis iššūkis – vasaros žaidynės

  • Teksto dydis:

Metams skaičiuojant paskutines dienas, Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto (LKSK) prezidentas Edvinas Kriūnas sutiko pasidalyti savo įžvalgomis, kokie jie buvo didžiausiai Lietuvoje neįgaliųjų sporto organizacijai.

 

– Po totalaus sportininkų suvaržymo 2020-aisiais, šiais metais mes vėl laisviau judėjome. Laikydamiesi pandemijos reikalavimų surengėme beveik visas savo bendruomenės pirmenybes, dalyvavome pasaulio ir Europos čempionatuose. Suvaržymo metai atsiliepė kai kuriems sportuojančių kurčiųjų rezultatams, tačiau apskritai galime džiaugtis 2021 metų pasiekimais. Pasaulio čempionatuose iškovoti keturi medaliai – du aukso ir tiek pat bronzos. Planetos nugalėtojų titulus iškovojo lengvaatletis, rutulio stūmikas Vytenis Ivaškevičius ir imtynininkas Mantas Kazimieras Sinkevičius. Bronzos medaliais pasaulio lengvosios atletikos ir paplūdimio tinklinio čempionatuose nudžiugino rutulio stūmikas Mažvydas Paurys bei tinklininkės Birutė Aleknavičiūtė ir Ingrida Milkintaitė. Europos pirmenybėse kurtieji taip pat neliko tuščiomis. LKSK sportininkai iškovojo vieną sidabro ir du bronzos medalius. Senojo žemyno vicečempionu tituluotas šachmatininkas Tomas Jankūnas, trečiąsias vietas užėmė orientacininkai Adrija Atgalainė (dukart), Gedvilė Diržiūtė, Rokas Koveckis ir Mikalojus Makutėnas. Ant prizininkių pakylos trečiojo laiptelio kopė ir Lietuvos moterų krepšinio rinktinė.

Tai sunkių kasdienių treniruočių, profesionalaus požiūrio į sportą vaisiai.

Šįmet pačiam Lietuvos kurčiųjų sporto komitetui teko laikyti sunkų egzaminą – Vilniuje ir apylinkėse surengti Europos orientavimosi sporto čempionatą. Pasitelkus profesionalus iš sostinės „Perkūno“ klubo, varžybos buvo surengtos aukščiausiu lygiu. Valstybių rinktinių atstovai neturėjo nė mažiausios priežasties pretenzijoms. Taip surengtų varžybų, kokios buvo Lietuvoje, ne visuomet sulaukiama net aukšto lygio tarptautinėse girdinčiųjų pirmenybėse. Daugelio komandų atstovai, išvykdami namo, dėkojo už įdomias, klastingas trasas, puikų organizavimą.

– Tačiau 2021-aisiais neišvengta ir šaukšto deguto.

– Labai apmaudu, kad Europos kurčiųjų krepšinio čempionate, vykusiame Italijoje, koronavirusas įsisuko būtent į lietuvių vyrų rinktinę. Bandėme įtikinti organizatorius, kad nepaisant dviejų teigiamų testų, kiti krepšininkai yra sveiki ir gali žaisti. Tačiau mūsų rinktinei, patekusiai į ketvirtfinalį, buvo uždegta raudona šviesa. Vylėmės, kad vyrai gali tapti prizininkais, nes jų žaidimas su kiekvienomis rungtynėmis vis gerėjo. Tačiau per likusias dienas jie buvo tik žiūrovais ir lietuvių krepšininkių palaikančiąja grupe. Pikta dėl eliminavimo iš čempionato ir dėl neiškovotų medalių, dar pikčiau dėl to, kad vyrai prarado galimybę kovoti dėl kelialapio į pasaulio kurčiųjų vasaros žaidynes, prilygstančias girdinčiųjų vasaros olimpiadoms. Tos žaidynės – kurčiųjų sportininkų svajonė, o funkcionieriai ją atėmė. Pastaraisiais mėnesiais bandėme spręsti šį klausimą, tačiau atsimušėme lyg į sieną. Galima daryti išvadas, kad nelabai norima arba iš viso nenorima, kad žaidynėse dalyvautų aukščiausią reitingą pasaulyje tarp vyrų rinktinių turinti Lietuvos komanda. Šiokia tokia viltis rusena. Jei į žaidynes nevyktų Kenijos rinktinė iš Afrikos, jos vieta atitektų lietuviams. Tačiau tai jau situacija, nepriklausanti nuo mūsų.

– Būdami ant 2022-ųjų slenksčio, tikriausiai jau esate mintimis Brazilijoje, kur gegužės pirmąsias dvi savaites varžysis viso pasaulio kurtieji sportininkai?

– Ir taip, ir ne... Kad vykti pasaulio kurčiųjų vasaros žaidynes, laukia daug organizacinių reikalų čia – Lietuvoje. Matant koronaviruso siausmą pasaulyje, reikia tikėtis, kad pandemija nepakiš kojos jau ne vieną kartą nukeltoms žaidynėms. Kad jos įvyks, galėsime pasakyti tik tada, kai būsime Brazilijoje.

Ir be žaidynių, LKSK sportininkų laukia nemažai iššūkių. Aukštų vietų tikimės iš badmintonininkų, dalyvausiančių Europos čempionate Ispanijoje.

Lauksime, kad nudžiuginti šachmatininkai, kovosiantys net dviejuose frontuose: greitųjų šachmatų pirmenybėse Ispanijoje ir komandiniame suaugusiųjų bei jaunimo čempionate Lenkijoje.

Linkėsime sėkmės ir į Austrijoje vyksiantį Europos paplūdimio tinklinio čempionatą išvyksiančioms moterims. Esame pripratę prie jų svarių pergalių.

Pasireikšti turės progų ir mūsų krepšininkai. Izraelyje vyks vyrų ir moterų trijulių (3x3) krepšinio pirmenybės, o Jungtinėse Amerikos Valstijose vyks planetos jaunimo iki 21 metų čempionatas.

Jei mūsų pajėgiausi lengvaatlečiai sieks medalių vasaros žaidynėse, tai jaunuoliai iki 18 metų ir iki 20 metų laikys egzaminą Lenkijoje vyksiančiose Europos pirmenybėse.

Tikėkimės, kad visi planuoti čempionatai įvyks, o sportininkams rengtis pirmenybėms nesutrukdys pandemijos suvaržymai.

– Ko palinkėtumėte savo sportininkams, visiems kitiems ateinančiais metais?

– 2022-ieji pagal kinų horoskopą – Tigro metai. Linkiu mums visiems nebūti tigrais – nesidraskyti, nesikandžioti vieniems su kitais. Tegul mus lydi santaika, ramybė, kasdieniai malonūs rūpesčiai. Būkime sveiki ir laimingi. Savo organizacijos sportininkams linkiu sėkmingų metų, kuriose lydėtų pergalės, džiugios nuotaikos, o aplenktų traumos, negerovės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių