Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulio futbolo čempionatai: 10 didžiausių teisėjų klaidų

2010-06-06 08:50
Stebukladariai: D.Maradona (kairėje) ir T.Henry yra įmušę įvarčius padedant "Dievo rankai".
Stebukladariai: D.Maradona (kairėje) ir T.Henry yra įmušę įvarčius padedant "Dievo rankai". / felipeworldsoccer.blogspot.com nuotr.

Į futbolo pasaulio čempionatų istoriją yra įrašyta rezultatų, kurie iki šiol kelia daug aistrų. Priežastis – teisėjų klaidos, turėjusios įtakos tų rungtynių baigčiai. Žvilgtelėkime į prieštaringiausių mačų dešimtuką.

Jaukas – vaidyba

2006-ieji, aštuntfinalis, Italija–Australija 1:0.

Po šio mačo Australijos rinktinės gerbėjai visam laikui prakeikė du vyrus: italų ekipos gynėją Fabio Grosso ir varžybų arbitrą ispaną Luisą Mediną Cantalejo.

Ketvirtąją papildomo laiko minutę F.Grosso įsiveržė į australų baudos aikštelę ir idealiai suvaidino pražangą – esą jį pargriovė Lucasas Neilas. Teisėjas užkibo ant jauko ir skyrė 11 m baudinį, kurį realizavo Francesco Totti. Vaizdo įrašas patvirtino: L.Neilas net neprisilietė prie F.Grosso. Italai nukeliavo iki finalo, kuriame po 11 m baudinių serijos įveikė prancūzus.

1990-ieji, finalas, Vokietija–Argentina 1:0.

Iki rungtynių pabaigos likus 5 min., vokiečių atakų lyderis Rudis Voelleris įbėgo į argentiniečių baudos aikštelę ir demonstratyviai išsitiesė visu ūgiu. Nepaisydamas Argentinos rinktinės žaidėjų protestų, kad pražangos nebuvo, arbitras meksikietis Edgardo Codesalas Mendezas skyrė 11 m baudinį, kurį realizavo Andreasas Brehme. Gerokai vėliau pats R.Voelleris viename interviu prisipažino, kad pargriuvo tyčia.

Ištempė šeimininkus

2002-ieji, ketvirtfinalis, Pietų Korėja–Ispanija 0:0 (po 11 m baudinių serijos – 5:3).

Šio čempionato šeimininkai korėjiečiai užėmė 4-ąją vietą, tačiau futbolo ekspertai tebetvirtina, kad taip aukštai azijiečius nutempė teisėjai. Pirmiausia – išgelbėjo per rungtynes su portugalais (1:0) ir italais (2:1), galiausiai buvo eliminuoti ir ispanai.

Ketvirtfinalyje mačo arbitras egiptietis Gamalas Ghandouras kažkodėl neįskaitė net dviejų Ispanijos futbolininkų įvarčių. Po to blykstelėjo G.Ghandouro asistentas Ali Tomusange iš Ugandos, klaidingai užfiksavęs nuošalę Joaquinui – ispanas buvo išsiveržęs vienas prieš korėjiečių vartininką ir grėsė įvartis.

Po varžybų G.Ghandourą nuo įsiutusio Ivano Helgueros apgynė tik kiti Ispanijos rinktinės žaidėjai.

1986-ieji, aštuntfinalis, SSRS – Belgija 3:4.

SSRS rinktinė po Igorio Belanovo įvarčių du kartus pirmavo (1:0, 2:1), tačiau belgai, dvikovos arbitrui švedui Erikui Frederikssonui neužfiksavus akivaizdžių nuošalių, buvo išlyginę. Per pratęsimą Belgijos futbolininkai, jau be teisėjo pagalbos, išplėšė pergalę.

Padėjo Dievo ranka

1986-ieji, ketvirtfinalis, Anglija–Argentina 1:2.

Legendinis mačas, primenantis futbolo virtuozą Diego Maradoną ir "Dievo ranką", padėjusią jam įspirti kamuolį į Peterio Shiltono vartus. "Stebuklingą" D.Maradonos triuką pražiopsojo teisėjas tunisietis Ali Bennaceuras.

2010-ieji, atrankos etapas, Prancūzija–Airija 1:1 (po pratęsimo).

Lemiamos atrankos etapo atkrintamosios rungtynės, kuriose susitiko Prancūzija ir Airija, baigėsi skandalu.

Po pergalės pirmoje dvikovoje svečiuose 1:0 prancūzai prieš atsakomąją akistatą su airiais Paryžiuje jautėsi pakankamai ramūs, bet 33 min. Robbie Keano tikslus smūgis apvertė viską aukštyn kojomis.

Baigiantis pirmajam pratęsimo kėliniui po baudos smūgio Thierry's Henry susistabdė kamuolį ranka, bet teisėjas Martinas Hanssonas ir jo asistentai Stefanas Wittbergas ir Fredrikas Nillssonas to nepastebėjo ar nenorėjo pastebėti. T.Henry perdavė kamuolį Williamui Gallasui, o šis pasiuntė kamuolį į airių vartus.

Nepaisant karštų airių protestų, kelialapis į finalo turnyrą buvo įteiktas Prancūzijos rinktinei.

Kaimynai susitarė

1982-ieji, 2-oji grupė, Vokietija–Austrija 1:0.

Vokiečiams, siekusiems patekti į kitą turnyro etapą, pergalė prieš austrus buvo būtina, o Austrijos rinktinę tenkino ir pralaimėjimas, bet ne didesniu nei 1 įvarčio skirtumu. Taip ir įvyko.

Vienintelį įvartį įmušė Horstas Hrubeschas. Vokiečiai ir austrai žengė toliau, palikę už borto Alžyro ekipą. Alžyriečiai pateikė protestą, esą prie sutarto kaimynų rezultato prisidėjo ir mačo arbitras škotas Robertas Valentine'as, tačiau Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) į pretenzijas neatsižvelgė.

1982-ieji, 5-oji grupė, Ispanija–Jugoslavija 2:1.

Tai buvo vienintelė ispanų pergalė šiame finalo turnyre. "Jugams" prasižengus mažiausiai per 2 metrus nuo savo baudos aikštelės, teisėjas danas Henningas Lundas-Sorensenas vis tiek skyrė 11 m baudinį. Lopezas Ufartė šovė pro šalį, tačiau arbitras liepė pakartoti smūgį. Juanito buvo tikslus ir išlygino rezultatą. Sutrikę jugoslavai praleido ir Enriques Sauros įvartį.

Kerštas už Stalingradą

1966-ieji, finalas, Anglija–Vokietija 4:2 (po pratęsimo).

Vieną labiausiai diskutuotinų įvarčių 101-ąją rungtynių min. įskaitė SSRS arbitras Tofikas Bachramovas, kai brito Geoffo Hursto smūgiuotas kamuolys atsitrenkė į skersinį ir atšoko prie vokiečių vartų linijos.

Įsiplieskęs ginčas – ar kamuolys iš tikrųjų kirto liniją ir buvo įvartis – tęsėsi ne vieną dešimtmetį. Šiuolaikinėmis technologijomis atkūrus anuometinę situaciją, patvirtinta: įvarčio nebuvo.

Pats T.Bachramovas, prisiminęs 1966-ųjų finalą, savo istorinį sprendimą yra pakomentavęs tik vienu žodžiu: "Stalingradas". Žinantiesiems Antrojo pasaulinio karo istoriją, potekstė turėtų būti suprantama.

1966-ieji, ketvirtfinalis, Anglija–Argentina 1:0.

Dvikovos teisėjas vokietis Rudolfas Kreitleinas 35-ąją min. už ginčus su juo pašalino iš aikštės argentiniečių komandos kapitoną Antonio Rattiną, nors, kaip paaiškėjo vėliau, arbitras visiškai nemokėjo ispanų kalbos, todėl nesuprato, ką iš tikrųjų kalbėjo futbolininkas. Anglai efektyviai pasinaudojo kiekybine persvara.

Portalas 1diena.lt siūlo prisiminti gražiausias ir įsimintiniausias futbolo kovas:

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų