Kreivi dantys: kodėl juos būtina tiesinti?

  • Teksto dydis:

Dantų tiesinimas – procedūra, atliekama ne tik norint pasirūpinti estetika, bet ir siekiant išvengti sveikatos problemų. Šiais laikais yra nemažai priemonių, tinkamų siekiantiems turėti tiesius dantis.

Yra keletas priežasčių, kodėl žmogaus dantys gali būti netiesūs. Taip gali nutikti dėl:

– per mažo žandikaulio;

– skirtingų dydžių viršutinio ir apatinio žandikaulio;

– genetikos.

Kad ir kokia būtų priežastis, kreivi dantys gali daryti įtaką ir bendrai sveikatai. Kai dantys suspausti, „užlipę“ vienas ant kito ar išaugę skirtingame aukštyje, sunku tvarkingai išsivalyti tiek dantis, tiek tarpdančius. O tai lemia apnašų kaupimąsi ir padidėjusią dantenų ligų riziką. Šias problemas galima palengvinti reguliariai lankantis burnos higienos procedūros, tvarkingai valantis dantis, tačiau kol dantys bus kreivi, burnos sveikatos problemos, tokios kaip apnašų kaupimasis, ir toliau vargins.

Kokias problemas sukelia kreivi dantys?

Kreivi dantys dažnai yra tokie pat sveiki kaip tiesūs, tačiau problemos slypi tarp dantų. Kai dantys tiesūs arba kai yra atliktas dantų tiesinimas, jie paprastai išsidėsto tolygiai. Tuomet yra pakankamai erdvės tarpdančiuose, kad būtų galima efektyviai valyti šepetuku, tarpdančių siūlu ir skalauti skalavimo skysčiu. Bet kai dantys kreivi, kai kurie jų gali būti labai arti kitų, taip pasunkindami valymą šepetėliu ar siūlu. Tai suformuoja aplinką, kurioje klesti bakterijos.

Nors tiesinimą dažnai pasirenka tie, kurie nori pasitikėti savimi ir būti patenkinti savo išvaizda, kreivi dantys gali paveikti ne tik savęs vertinimą. Tokia būklė taip pat yra ir rimtų sveikatos problemų priežastis. Jeigu laiku neatliekamas kruopštus, atidus dantų tiesinimas, kreivi dantys gali sukelti:

– Ėduonį. Tiesius dantis lengviau valyti nei kreivus, nes pastarieji apsunkina tarpdančių ir kitų gilesnių vietų pasiekimą šepetėliu ir siūlu. Susikaupusios apnašos gali sukelti dantų ėduonį ir dar daugiau rūpesčių.

– Dantenų uždegimą (gingivitą). Gingivitas vystosi, kai perteklinės bakterijos kaupiasi tarp dantų ir šalia dantenų, virsdamos kenksmingomis apnašomis. Gingivitas gali būti skausmingas ir sukelti rimtesnių sveikatos sutrikimų.

– Kramtymo sunkumus. Jei dantys itin kreivi, jie gali pakeisti kramtymo ir žandikaulio judėjimo ypatumus. Nenatūralus žandikaulio judesys gali sukelti sąnarių, susijusių su burnos atvėrimu ir užvėrimu, stresą. Šie sutrikimai sukelia žandikaulio sąnarių ir raumenų skausmą, o juos gydyti gali būti sunku ir brangu. Taigi, kuo anksčiau atliekamas dantų tiesinimas, tuo daugiau galimybių išvengti neigiamų pakitimų ir skausmo.

– Emalio pažeidimą. Kai dantys yra „užlipę“ vienas ant kito ar atsikišę, jie gali nusidėvėti tose vietose, kur tiesūs dantys paprastai nenusidėvi. Tai gali pažeisti ir net sunaikinti emalį. Kai emalio nebėra, dantys pradeda gesti greitai ir dažnai.

– Blogą burnos kvapą. Kaip minėta aukščiau, kreivi dantys palengvina bakterijų ir apnašų kaupimąsi, todėl sunkiau tinkamai išvalyti kiekvieną burnos kampelį. Kai šios bakterijos pasilieka burnoje, jos gali sukelti lėtinį blogą burnos kvapą, nesvarbu, kaip dažnai valote dantis ar kramtote gumą.

– Nepasitikėjimą savimi. Graži, sveika šypsena natūraliai verčia žmones labiau pasitikėti savo išvaizda. Kai didžiuojamės savo šypsenomis, norime jas parodyti, o ne prisidengti delnu ar nusisukti. Jei žmogus gėdijasi ar nepasitiki savimi dėl kreivų dantų, jis gali jaustis nepatogiai socialinėse situacijose ir vengti kitų žmonių.

– Bendrą grėsmę sveikatai. Dantų tiesinimas reikalingas ne tik siekiant užtikrinti estetiką ar malonų burnos kvapą. Problemos, atsirandančios dėl apnašų kaupimosi, gali sukelti kenksmingas burnos infekcijas, kurios tampa rimtų ligų, tokių kaip širdies ligos, diabetas, insultas ir pneumonija, priežastimi.

Jei norite išvengti tokios rizikos, derėtų nedelsti ir kruopščiai laikytis gydytojo sukurto gydymo plano.

Kokius dantų tiesinimo būdus siūlo Kauno „Denticija“?

Tinkamiausi gydymo būdai parenkami atsižvelgiant į individualią situaciją ir galimybes. Odontologijos klinikoje Kauno „Denticija“ siūlomi:

– Metaliniai breketai. Tai – dažniausiai naudojami breketai, pagaminti iš labai kokybiškų lydinių. Jie atsparūs lūžimui ar skilimui.

– Beligatūriai breketai. Sparčiai populiarėja naujos kartos beligatūriai breketai, kurie turi nemažai pranašumų, lyginant su kitomis breketų sistemomis. Jie estetiškesni, be to, reikia rečiau lankytis pas gydytoją ortodontą palaikomajam gydymui. Patogu ir tai, kad gydymas beligatūriais breketais trunka trumpiau. Tačiau beligatūriai breketai tinka ne visais klinikiniais atvejais. Tai, ar dantų tiesinimas gali būti atliekamas naudojant šią priemonę, gali nuspręsti tik patyręs specialistas.

– Keraminiai breketai. Jų spalva mažai skiriasi nuo danties, todėl tokie breketai mažiau pastebimi. Keraminius breketus galima dėti ant visų dantų arba tik ant labiau matomų – priekinių. Šie breketai estetiški, tačiau, lyginant su metaliniais breketais, jų kaina santykinai didesnė, o gydymas – keliais mėnesiais ilgesnis.

– Tiesinamosios skaidrios kapos. Tai inovatyvus sprendimas, kai rezultatui pasiekti naudojamos skaidrios, individualiai pagamintos plokštelės. Toks gydymo metodas – alternatyva alergiškiems metalams, nenorintiems gydymo breketais, keliantiems aukštus reikalavimus estetikai pacientams. Dantų tiesinimas kapomis taip pat yra puiki priemonė periodontologinių ligų riziką turintiems pacientams, nes išsiėmus kapas galima lengvai ir kruopščiai išsivalyti dantis.

Svarstote, kuris sprendimas labiausiai tinka jums? Norite patikimo rezultato? Kreipkitės: įvertinsime situaciją ir paskirsime gydymą, kuris pateisins visus saugumo, patogumo bei efektyvumo lūkesčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

c

c portretas
jau niekas nebeina i ju centrus...gal lenkijoj tiesinasi dantis,ten juk zymiai pigiau..

savaime suprantama,

savaime suprantama,  portretas
kad mums kiekvienam norisi tureti sveikus, tiesius dantis, bet ...Kam gi tos reklamos ir straipsniai apie visa tai? O kokios kainos???Jos tikrai ne kiekvieno kisenei. Dabartine valdzia taip pasirupino musu dantimis, kad net graudu.As apie protezavima. Jeigu anksciau protezuoti dantis galejai uz savus, atsistojus i gana ilga eile, kai ateis eile - gausi kompensacija. Gaves vel galejai stoti i eile.O dabar, - po kompensacijos gavimo privalai laukti dar 3 metus ir tik tada stoti i eile,po ilgo laukimo(praeis gal daugiau kaip 3m.), , gausi laiska is Ligoniu kasos, tada gal jau ir protezuoti nebus ka...O TOS REKLAMOS TIK PRIVATIEMS ODONTOLOGAMS...Taip dabartine valdzia rupinasi musu sveikata...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių