Lietuvių mitybos įpročiai kinta – vis dažniau kiaulienos kepsnį keičia žuvis

  • Teksto dydis:

Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui.


Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Tiesa, situacija pastaruoju metu gerėja: pasak Natalijos Juralevič, patiekalų pardavimo analizė rodo, kad įprastą lietuvišką stalą užkariavusius mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.

„Žuvis – vertingas baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis, jos valgyti reikėtų 3 kartus per savaitę, bet įvairūs skelbiami tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai. Tiesa, neseniai išanalizavę UAB „Amber food“ priklausančių restoranų pardavimų rezultatus, atkreipėme dėmesį, kad žuvies ir jūros gėrybių patiekalų mūsų klientai užsisako daugiau nei anksčiau. Tai pastebėjome išleidę pavasariui-vasarai skirtus sezoninius meniu, kuriuose dominuoja lengvesni bei sveikesni patiekalai su žuvimi bei jūros gėrybėmis. Pastebime, kad, atšilus orams, tokių patiekalų populiarumas kasmet vis labiau išauga – pavasarį visi būna išsiilgę lengvo maisto, ima rūpintis savo kūno linijomis ir sveikata,“ – sako N. Juralevič.

Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto Lietuvos gyventojų mitybos įpročių 2013 metais tyrimo duomenimis, 1-2 kartus per savaitę neriebią žuvį ir jos produktus vartoja 49,2 proc. žmonių – 52,7 proc. vyrų ir 46 proc. moterų. Riebią žuvį valgo rečiau nei kartą per savaitę arba visai jos nevartoja 64 proc. lietuvių: 63,5 proc. jų sudaro vyrai ir 64,5 proc. moterys. Dažniau žuvis vartoti linkę vyrai, vyresnio amžiaus žmonės ir savo verslą sukūrę lietuviai, tuo tarpu vėžiagyvius dažniau renkasi 35 metų amžiaus, turintys aukštąjį išsilavinimą ir didesnes pajamas gaunantys žmonės.

Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), žmogaus sveikata 40-60 proc. priklauso nuo jo gyvensenos, 30-40 proc. – nuo aplinkos, 10-15 proc. – nuo paveldėjimo ir tik 8-10 proc. – nuo sveikatos apsaugos. Sveikos mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet visuomenės sveikatos instituto tyrimo rezultatai parodė, kad tik 21,3 proc. Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui, didesnę svarbą turi produkto kaina ir skonis – atitinkamai 36,8 ir 27,9 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zaika

zaika portretas
Lietuviu mitybos iprocius lemia pinigines storis. Deja, zuvis tapo prabangos preke...

Be abejo

Be abejo portretas
Tikros kiaulienos beveik nebeįmanoma nusipirkti, o tikros žovies gal dar kartais pasitaiko...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių