Pereiti į pagrindinį turinį

Autorinių sutarčių klausimas - Vyriausybės darbo grupėje

2009-03-28 18:09
Autorinių sutarčių klausimas - Vyriausybės darbo grupėje
Autorinių sutarčių klausimas - Vyriausybės darbo grupėje / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vyriausybės nutarimu sušauktoje darbo grupėje svarstomi mokesčiai pagal autorines darbo sutartis dirbantiems ir meno kūrėjo statusą turintiems asmenims. Jei darbo grupės nariai priims vieningą sprendimą, Vyriausybei iki birželio 1-osios bus pateikti įstatymų pataisų projektai, numatantys jiems perpus mažesnius gyventojų pajamų mokesčius.

Taip pat numatoma perpus sumažinti privalomo valstybinio socialinio draudimo ir privalomo sveikatos draudimo mokesčius, praneša nacionalinis transliuotojas.

Svarstomi keletas variantų

Kaip lrt.lt informavo Vyriausybės nutarimu sušauktos specialios darbo grupės dėl kūrybinių darbuotojų socialinių garantijų apimties ir pakankamumo bei Lietuvos meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Kornelijus Platelis, šiuo metu svarstoma keletas būdų, kaip būtų galima pakoreguoti įstatymus.

Kad siūlymus įstatymų pataisų projektų pavidalu būtų galima teikti Vyriausybei, vieningai dėl jų apsispręsti turės visi darbo grupės nariai [tarp jų - ir ministerijų, ir menininkų, ir žiniasklaidos atstovai - red.past.].

„Dirbantieji pagal autorines sutartis skiriasi nuo tų, kurie dirba pagal darbo sutartis. Dirbantiesiems pagal autorines sutartis niekas nesuteikia nei darbo vietos, nei darbo priemonių, nei transporto.

Todėl pirmiausiai tariamės dėl galimybė dvigubai mažinti gyventojų pajamų mokestį, kuris dabar siekia 15 proc. Lygiai taip pat norėtume dvigubai mažinti privalomąjį valstybinio socialinio draudimo mokestį ir privalomąjį sveikatos draudimo mokestį.
Dar vienas dalykas, kurį ketinama padaryti, - nustatyti neapmokestinamų pajamų dydį, kaip ir visiems kitiems dirbantiems“, - aiškino K. Platelis.

Jo teigimu, darbo grupė šiuo metu tariasi dar ir dėl tam tikrų lengvatų meno kūrėjo statusą turintiems asmenims.

„Jei kalbėtume apie meno kūrėjus, kuriems suteiktas meno kūrėjo statusas (jų iš viso Lietuvoje yra apie 4 tūkst.), manome, kad menininkui meno kūrėjo statusą suteikdama valstybė tam tikra prasme tampa tokio asmens darbdaviu.

Valstybė turėtų padėti tiems menininkams, kurie neišgali susimokėti socialinius mokesčius“, - įsitikinęs pašnekovas.

Garantijos būtų mažesnės

Pasak K.Platelio, siekiama, kad visi dirbantieji pagal autorines sutartis mokėtų tik pusę anksčiau išvardintų mokesčių ir tuomet „garantijų gautų irgi tik pusę“. Lygiai taip pat pusę mokesčių mokėtų ir meno kūrėjo statusą turintys asmenys, tačiau jiems likusią dalį sumokėtų valstybė.

„Meno kūrėjų statusą turintys asmenys taip pat mokėtų pusę mokesčių, tačiau siūloma, kad, skirtingai nuo dirbančiųjų pagal autorines darbo sutartis, antrą pusę (likusią dalį) mokesčių už juos sumokėtų valstybė - taip meno kūrėjai būtų visiškai apdrausti“, - dėstė jis.

Lrt.lt kalbintas kultūros ministro atstovas spaudai Mindaugas Valiukevičius patvirtino, kad Kultūros ministerija linkusi pritarti, jog būtų mažinamos meno kūrėjo statusą turinčių meno kūrėjų išlaidos, susijusios su mokestine našta.

„Taip pat Kultūros ministerija yra linkusi pritarti, kad būtų kompensuojamos kūrybinės prastovos.

Artimiausiu metu turėtų paaiškėti klausimas ir dėl menininko rentos skyrimo meno kūrėjo statusą turintiems meno kūrėjams. Greičiausiai menininko rentą bus siūloma skirti Nacionalinių premijų laureatams“, - sakė pašnekovas.

„Tačiau norėčiau pabrėžti, kad visi šie klausimai vis dar yra svarstomi ir galutiniai sprendimai nėra priimti“, - pridūrė M. Valiukevičius.

Kilo neaiškumų

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė Nora Ribokienė svarstė, ar sumažinus įmokas nenukentėtų piliečiai, mokantys visą nustatyto dydžio sveikatos mokestį.

„K.Platelio pasiūlymas yra svarstytinas. Tačiau pirmiausia reiktų atlikti skaičiavimus bei analizę, kiek asmenų pretenduotų mokėti pusę įmokos ir kiek lėšų netektų privalomojo sveikatos draudimo biudžeto fondas, jei meno kūrėjai mokėtų 50 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokesčio.

Kyla klausimas, ar sumažinus įmokas nenukentėtų piliečiai, mokantys visą nustatyto dydžio sveikatos mokestį. Tik atsakius į šiuos klausimus, galima būtų priimti reikiamą sprendimą dėl K. Platelio pasiūlymo“, - dėstė pašnekovė.

Ministerija kol kas nekomentuoja

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė lrt.lt teigė, kad dėl to, jog sudaryta darbo grupė dar nėra baigusi darbo, ministerija negali išsakyti savo pozicijos dėl Lietuvos meno kūrėjų asociacijos pirmininko K. Platelio pateiktų siūlymų.

Nuo oficialios pozicijos dėl lengvatų dirbantiems pagal autorines sutartis ir meno kūrėjo statusą turintiems asmenims išsakymo buvo linkusi susilaikyti ir Finansų ministerija.

„Šiuo klausimu svarstomi įvairūs galimi sprendimai ir pasiūlymai, tačiau jie kol kas yra diskusijų stadijoje“, - sakė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Šniukas.

Vyriausybės nutarimu sušauktos darbo grupės dėl kūrybinių darbuotojų socialinių garantijų apimties ir pakankamumo nariai apsispręsti turės iki šių metų birželio 1 dienos (paskutinė diena, kada Vyriausybei bus galima pateikti siūlymus).

„Kad šiais metais kas pasikeistų, nelabai tikiu. Įsivaizduokite, jei iki birželio 1 d. pateikiame visas įstatymo pataisas, kada jas priims Seimas? Kad Seimas priimtų jas šiai pavasario sesijai, abejoju, vadinasi, jos gali būti priimtos tik rudens sesijos metu. Jei įsigaliotų nuo kitų metų, būtų labai gerai“, - patikino K.Platelis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų