Vieni verslininkai gamybos įmonių darbuotojų būtiną testavimą sveikina, kiti kritikuoja

Vyriausybei įpareigojus nuo rugsėjo vidurio privalomai nuolat testuotis gamybos įmonių darbuotojus, Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas sako, kad toks sprendimas nėra logiškas.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius Vyriausybės sprendimą vertina palankiai, nes jis leis gamybos įmonėms įgyvendinti planus ir išvengti veiklos sutrikimų.

„Vertiname palankiai. Labai paprastai, nes mums labai svarbi kitų darbuotojų, kurie nepasiskiepijo, sveikata ir mes norime ir toliau būti garvežiu ir tempti Lietuvos ekonomiką“, – BNS sakė V. Janulevičius.

„Tai bus kaupinių metodu, aišku, minusas viso šito metodo bus tas, kad kai reikės išaiškinti galimai vieną sergantį, reikės tikrinti visus iš naujo, bet tikriausiai tai yra tiksliau ir geriau nei turėti sergantį, kuris apkrėstų kitus darbuotojus“, – kalbėjo jis.

V. Janulevičiaus žiniomis, aukštos pridėtinės vertės produktų gamybos įmonėse šiuo metu pasiskiepiję virš 80 proc. darbuotojų, o kitoje pramonėje – apie 70 procentų.

Tuo metu D. Arlauskas sakė, kad toks Vyriausybės reikalavimas galėtų būti taikomas nebent atskiroms įmonėms.

„Įsivaizduojame, kad gamyba – tai sėdi vienas prie kito, kvėpuoja, liečiasi, glėbesčiuojasi ar kaip tai pavadinti, bet yra tokių gamybos sektorių, kurie tikrai atskirti vieni nuo kitų, o tas testavimas, manau, yra ne visiškai apgalvotas dalykas“, – BNS sakė D. Arlauskas.

Yra gamybinių įmonių, kur dirba dešimt žmonių, jie gali dirbti vienas su kitu nekontaktuojant. O dabar remiasi tam tikra matematine išraiška ir daro prielaidą visam sektoriui, manau, tai nėra teisinga

„Yra gamybinių įmonių, kur dirba dešimt žmonių, jie gali dirbti vienas su kitu nekontaktuojant. O dabar remiasi tam tikra matematine išraiška ir daro prielaidą visam sektoriui, manau, tai nėra teisinga“, – pridūrė jis.

Darbdavių konfederacijos prezidentas tokį sprendimą vertino ir kaip valdžios išlaidavimą.

„Tai vertinčiau kaip atsainų požiūrį į visų mūsų pinigus, tai vis tiek mūsų pinigai, bet solidariai visi prisideda prie viso šito. Sakyčiau, ne visiškai atsakingas lėšų paskirstymas arba išlaidavimas“, – teigė D. Arlauskas.

„Reikia pereiti ne prie sektoriaus, o prie rizikos vertinimo kiekvienos konkrečios įmonės, nes tai yra dideli pinigai, kurie, galėtų būti skirti produktyvumo didinimui. Nes ką reiškia testavimas? Tai yra pinigų pravalgymas“, – kalbėjo jis.

Vyriausybė trečiadienį įpareigojo privalomai profilaktiškai testuotis dėl koronaviruso ir nepersirgusius ar nepaskiepytus gamybos įmonių darbuotojus. Tokia prievolė įsigalios nuo rugsėjo 13 dienos.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad šiuo metu protrūkiai gamyboje sudaro daugiau nei ketvirtadalį visų aktyvių protrūkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kurkur

kurkur portretas
O kur Lietuvoje matėt logiką? Aš jau daugiau kaip pusmetį jokios logikos nematau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių