- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Estija ir vėl aplenkė Lietuvą – du Talino restoranai gavo prestižines „Michelin“ žvaigždes ir pateko į geriausių restoranų pasaulyje gidą. Kodėl Lietuvoje nėra tarp aukščiausių įvertinimų gavusių restoranų, pokalbis su virtuvės šefu, restorano savininku Liutauru Čepracku.
– Kur yra estų sėkmės paslaptis?
– Jų sėkmės paslaptis – jų valdžios institucijos ir pareigūnai, kurie galvoja apie maistą kaip apie dalį šalies kultūros ir kad tai yra nepaprastai svarbu.
– Ar tai ne restoranų ir jų asociacijų kaltė, kad nesugeba prisikviesti „Michelin“? Kaip vyksta vertinimas?
– Prisikviesti gali tik valdžios institucijos. Privati iniciatyva negali lemti „Michelin“ gido prisikvietimo. Kaip vyksta vertinimas, niekas nežino. 2019 m., kai suorganizavome kulinarijos forumą, prasidėjo dialogas su valdžios institucijomis, jos tarsi pakvieti šnekėti „Michelin“ apie mažiau prestižinę geltoną knygutę. Prasidėjus pandemijai uždaviau paprastą klausimą – ar toliau tęsia dialogą? Buvo atsakyta, kad pandemija – ne laikas, pasibaigs ir šnekėsime, pasitarsime su latviais, estais, nes labai brangu ir t.t. Pinigų suma – 400 tūkst. metams, savaime suprantama, reikalaujama pasirašyti kokių 3–4 metų sutartį. Suprantama, labiausiai nepatinka, kad negali kontroliuoti vertinimo, kiek restoranų atsidurs. Estijoje yra daugiau nei 30 į gidą papuolusių restoranų, iš kurių du turi „Michelin“ žvaigždes, penki yra kaip gurmanų, du gavo už ekologiją. Žmonės dažnai net nesupranta, ar restoranas apdovanotas žvaigždute, jie tik mato raudoną lipduką su „Michelin“ užrašu ir galvoja, kad valgo tokiame restorane, o iš tikrųjų tik pažymėtame gide. Esmė, kad gastronominio turisto išlaidos didelės, leidžia tūkstančius kiekvieną dieną.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Ko vertas gidas, kurį nusiperki? Kiek jis objektyvus ir ką duoda restoranui?
– Jis nenuperkamas. Jei privatus verslas galėtų tai padaryti, gal būtume tai padarę seniau. Bet tai turi inicijuoti valdžia, kuri galvoja, kad panašumas atsidurti pasaulio kulinarijos žemėlapyje, ką deklaravo ir padarė estai.
– Kuo estų apdovanoti restoranai ypatingi ir kodėl restoranams svarbu būti įvertintiems žvaigždutėmis?
– Išskirtinumas visada gerai. Reikia nepamiršti, kad įvertinimas atspindi požiūrį į kokybę ir standartus. Nežinai, kada vertina. Žmonės parodo pažymėjimus, pasiknaisioja po virtuvę ir išeina. Nežinai, kaip bus, prabėgus pusei metų staiga gauni skambutį ir sako, kad sveikina.
– Ar vietiniams svečiams svarbu, kiek restoranas turi tokių žvaigždžių ir kiek vidutiniškai kainuoja patiekalas?
– Mes negalime sakyti, kiek vidutiniškai kainuoja patiekalas, nes tai priklauso nuo restorano. Yra vienos žvaigždės „Michelin“ restoranų, kur galite pavalgyti už 50 eurų, o kitur pavalgysi už 200 ir dar priklauso nuo lokacijos, meniu. Manau, Lietuvoje irgi egzistuoja gastronominių turistų, kurie važiuoja į užsienį ir renkasi restoranus pagal žvaigždutes.
Tai nėra taip paprasta, tai – siekiamybė. Turi įdėti labai daug pastangų.
– Ar Lietuvoje yra restoranų, kurie galėtų gauti žvaigždučių?
– Manau, yra. Tai yra ir paskata stengtis, tobulėti, galvoti. Tobulėti, žiūrint, ką daro kiti, ir siekti to. Tai nėra taip paprasta, tai – siekiamybė. Turi įdėti labai daug pastangų. Šiandien tai prestižiškiausias gidas.
– Galbūt mes jį turėsime ir Lietuvoje.
– Turėsime su sąlyga, kai valdininkai pagaliau supras, kad vis dėlto kulinarija yra vienas iš kertinių kultūros pamatų ir atspindi šalies išsivystymą. Tai svarbu mūsų merdinčiam turizmui.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Eurostatas: nedarbas Lietuvoje vasarį buvo didesnis už ES vidurkį2
Nedarbas vasarį Lietuvoje buvo didesnis nei vidutiniškai Europos Sąjungos (ES) šalyse, skelbia Eurostatas. ...
-
Vilnius baigia deginti mazutą: gyventojams padėjo sutaupyti 30 mln. eurų?3
Gamtinių dujų kainai sugrįžus į 2021 metų lygį, Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) skelbia nuo penktadienio nebekūrenantys pernai lapkritį pradėto deginti mažasierio mazuto. ...
-
A. Veryga neatsisako idėjos dėl valstybinių ligoninių vaistinių3
Seimui ketvirtadienį atmetus pataisas, numatančias leisti valstybinių ligoninių vaistinėse parduoti vaistus visiems žmonėms, vienas tokios idėjos iniciatorių Aurelijus Veryga neatsisako ketinimų šį klausimą kelti ir ateityje, tikėtina, kito...
-
A. Bubnelis palieka „Epso-G“ komunikacijos vadovo pareigas
Valstybės valdomo energetikos holdingo „Epso-G“ komunikacijos vadovo pareigas palieka nuo 2021 metų birželio jas ėjęs Antanas Bubnelis. ...
-
Seimas: pokyčių antros pakopos pensijų fondų sistemoje kol kas nebus7
Gyventojai kol kas negalės nei visiškai sustabdyti įmokų pervedimų į antros pakopos pensijų fondus, nei iš jų pasiimti sukauptas lėšas visas iš karto. ...
-
Alkoholio bei tabako licencijų kasmet pratęsti nereikės1
Seimas atsisakė alkoholio bei tabako gamintojus ir prekybininkus įpareigoti kasmet pratęsti veiklos licencijas. ...
-
Dyzelinių automobilių vairuotojams – džiugios žinios: kainuoja pigiau už benziną2
Vidutinė benzino kaina Lietuvoje per savaitę padidėjo vienu centu, o dyzelinis kuras atpigo trimis centais, rodo ketvirtadienį Lietuvos energetikos agentūros (LEA) paskelbta degalų kainų pokyčių apžvalga. ...
-
Seimas linkęs įteisinti šilumos ūkio specialiuosius ir investicinius planus
Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė Šilumos ūkio įstatymo pataisoms, įteisinančioms šilumos ūkio specialiuosius ir investicinius planus. ...
-
Lietuva ir Ukraina kartu plėtos naujus logistikos maršrutus4
Lietuva ir Ukraina kartu plėtos naujus logistikos maršrutus – abiejų šalių infrastruktūros ir susisiekimo ministerijos ketvirtadienį pasirašė tai numatantį memorandumą. ...
-
Valstybinių vaistinių Lietuvoje nebus5
Lietuvoje ligoninių vaistinės, jau anksčiau pramintos valstybinėmis vaistinėmis, artimiausiu metu nebus steigiamos – Seimas po pateikimo ketvirtadienį atsisakė imtis beveik 40 opozicijos atstovų inicijuotų tai numačiusių Farmacijos įstatymo p...