Kada Taivano pažadai duos vaisių Lietuvai?

  • Teksto dydis:

Po Nancy Pelosi vizito Lietuvos delegacija lankėsi Taivane, kur susitiko su taivaniečiais ir aptarė klausimus susisiekimo srityje. Tačiau vėliau – griežtas atsakas iš Kinijos ir nutraukti ryšiai su Lietuva susisiekimo srityje. Ką tai mums reiškia šiandienos kontekste – LNK žurnalistų pokalbis su Azijos studijų ekspertu Arvydu Kumpiu.

– Ar Taivano pažadai pasiteisina?

– Kol kas galime vertinti tik žodžius, nes pirmosios kregždės dar skrenda iki Lietuvos. Pažadai stiprūs, adekvatūs, bet, žvelgiant kas įvyko, manau, turėtų būti glaudesni – nuo žodžių pereinama prie veiksmų.

– Ar Taivanas gali kompensuoti Kinijos krovinių dalį?

– Susisiekimo ministerija pastebėjo, kad Taivano pervežamų prekių kiekis krito perpus, tačiau reikia nepamiršti, kad jis turi vieną stambiausių pervežimo kompanijų jūrų keliais – „Evergreen“. Norėtųsi, kad jų kroviniai į Klaipėdą užklystų dažniau. – Ar jie suteiks pajėgumų Lietuvai? Kodėl turėtų

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Baltijos regione svarstytume ir Rygos uostą, tačiau Klaipėda yra neužšąlanti. Tai argumentas, kodėl Baltijos šalyje. Nesuteikti galėtų, nes Baltijos jūros regionas Europoje nėra centrinis, pagrindiniuose keliuose. Dar bus daug derybų, kokią dalį krovinių naudinga perkrauti Klaipėdoje.

– Ar mes svarbūs Taivanui, kalbant ne tik apie diplomatiją?

– Geras pastebėjimas. Ar mes svarbesni nei ideologinis lygmuo? Manau, Taivanas svarbesnis Lietuvai nei mes jiems. Žinoma, Lietuva garsiai išreiškė palaikymą, nuolat remia, vienintelis mūsų užsienio reikalų ministras išreiškė paramą N.Pelosi vizitui.

– Ar viskas tuo neapsiriboja? Ar ne per daug tikimės?

– Reikia luktelėti. Tai nevyksta greitai. Diskusijos, derybos apie trukmę, apimtį turi vykti. Lietuvos matomumas Taivane turėtų suteikti papildomų argumentų iškelti Lietuvą prioritetų sąraše. Lustų industrijos atnešimas į Lietuvą labai brangus.

Ar mes svarbesni nei ideologinis lygmuo?

– Verslas skundžiasi. Lustų gamyba atneštų milijoninių pajamų.

– Žinoma, turint omenyje Taivano pajėgumus ir įdirbti. Verslas natūralu, kad laukia kitų žingsnių. Politikams svarbu susitarti, o verslas jau nori veiksmo. Povandeninės srovės diplomatijoje nevyksta greitai. Buvome pasiruošę ir „Teslos“ įmonę įkurdinti, bet ji Vokietijoje.

– Ar Kinijos ir Taivano derybų principai ir požiūris skiriasi?

– Taivaną reikėtų lyginti su japoniškąja tradicija. Istoriškai Japonijos indelis labais stiprus dabartinei Taivano tapatybei, verslumo ugdymo, požiūrio į technologijas, inovatyvumo prasme.

Reikėtų žiūrėti, kaip tai vyksta su Japonija, bet lanksčiau. Tikrai nebus tokie patys ryšiai kaip su Kinija, todėl nuo jos ir nusigręžėme, nes nenorime to paties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
parodykit labiau pakenkusi lietuvai nei oziukas?

...tai

...tai portretas
..yra grina nesamone,niekam Taiwane ta Lietuva ne idomi...jie net nezino apie tokia sali...beveik nieko bendro so japonija ne turi...ir gyvena bednai,vienas Taipejus yra...ir viskas.

bor

bor portretas
Jau dabar Lietuva springsta nuo taivano vaisių, juo toliau juo labiau tai strigs lietuvių gerklėse.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių