Restorano vadovas apie planus naikinti subsidijas: atrodo, kad gaminame ne patiekalus, o eurus

  • Teksto dydis:

Po pandemijos atsigaunantys restoranai vėl nežinioje ir baimėje. Taip reaguojama į premjerės Ingridos Šimonytės išsakytas mintis, kad lengvatinis 9 procentų PVM maitinimo paslaugoms neturėtų būti pratęstas. Anot premjerės, subsidijos turi aiškias ribas, o karas Ukrainoje maitinimo sektoriaus neveikia. Restoranai tam turi kitokį atsaką, praneša LNK.

„Mes jau pripratę prie šilto, šalto ir toks jausmas, kad restoranai gamina ne patiekalus, o eurus. Atrodo, kad gyvenam vis geryn ir geryn, o iš tikrųjų ta tiesa yra kitokia. Pradedant nuo to, kad pandemija baigėsi tik gegužės 1 d. To visi restoranai laukė. Dar nesibaigus pandemijai prasidėjo karas. Vasario 24 d. atsišaukė visos rezervacijos. Galėjau drąsiai mėnesiui uždaryti restorano duris ir pakalbinti „Išėjau atostogų“, nes kas eis karo metu džiaugtis, linksmintis ar vienokios, kitokios progos švęsti. Tas psichologinis nusiteikimas nelankyti restoranų, juk ne pirmo būtinumo, o eiti pirkti druską, actą ar sodą ir kaupti atsargas namuose. Tai tas mėnuo tikrai buvo išbrauktas iš restoranų gyvenimo“, – sakė restorano „Ertlio namas“ vadovas Tomas Rimydis.

Prasidėjęs karas Ukrainoje, sumažėjęs turistų skaičius Lietuvoje ir pabrangusios maisto produktų kainos sudavė smūgį viešojo maitinimo įstaigoms.

„Visi trys vienodai ir dar ketvirtas – Vyriausybė, nes tokios žinios, kad lengvata yra pabaigiama, nes mes jau atsigavom. Tikrai tai nėra tiesa, reikėtų diskusijų, atsisėsti prie apskrito stalo ir pasverti. Mes metus laiko neturėjom tų kompensacijų, o dabar apie pusę metų jas gavom, tai reikėtų atsisėsti ir pažiūrėti, kokį naudingumą turėjo Vyriausybės parama ir ar nebus, kad surinko net daugiau mokesčių negu tikėjosi vien iš mūsų sektoriaus“, – teigė T. Rimydis.

Per pandemiją skirtos subsidijos ir 9 proc. PVM lengvata padėjo restoranų verslui išgyventi, tačiau ant kojų atsistoti nepavyko. 

„Ši priemonė tikrai buvo teisinga, reikalinga, būtina ir tikrai šitam sektoriui padėjo išgyventi tą sunkųjį laikotarpį, bet nepadėjo sumažinti skolų ir atsistoti ant kojų. Nepasiekėm mes to prešpandeminio lygio, kurį turėjom. Pagalba dabartinėj situacijoj mums tikrai būtina. Vien tai, kad mes nesam jokiuose kompensacijos mechanizmuose energetiniam sektoriuje – viešbučiams, kitiems verslams kompensuos, amortizuos tuos kainų pokyčius, o mūsų sektorius nieko negaus. Energetiniai resursai man asmeniškai restorane pabrango dvigubai. Darbo užmokestis – nuo 15 iki 25 proc. iškilo. Produktai, infliacija... kasdien sąskaitos vis kyla ir kyla“, – skundėsi restorano vadovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Jie tikėjosi atsigavimo, kaip ir daugelis, bet jo nėra, turistų nėra, tai kas jiems belieka – baigti pasirodymą šitoj scenoj.

Nemažai restoranų nesugebėjo atlaikyti pandemijos ir prasidėjusio karo, todėl jiems teko užsidaryti. Anot pašnekovo, sunku kažką planuoti, nes nežinia, kaip situacija klostysis ateinantį rudenį. Gali būti, kad vėl grįšime prie apribojimų, kurie iššauks nuostolius paslaugų sektoriui.

„Nereikia niekur eiti, čia šalia yra Pilies gatvė, praeikit pro ją ir pamatysit, kiek restoranų jau yra užsidarę, išsiparduoda. Jie tikėjosi atsigavimo, kaip ir daugelis, bet jo nėra, turistų nėra, tai kas jiems belieka – baigti pasirodymą šitoj scenoj. Ar bus daugiau (užsidarančių restoranų – red. past.) – tikrai taip, nes pasibaigus karantinui, visoms subsidijoms, atidėti mokesčiai niekur nedingo, juos reikia sumokėti, valstybei grąžinti atidėjimus ir iš kažkur tų pinigų gauti. Kai pajamų yra ribotas skaičius dar prisideda visi energetikos ištekliai. Mes kaip grūdas girnose – išgyvensim ar ne. Kas gali atsakyti, kas bus rudenį. COVID-19 niekur nedingo ir kas žino, kas bus spalį, lapkritį ar gruodį. Ar mes toliau neturėsim ribojimų – srautų valdymo, atstumų ir pan.–, kas neleidžia mums gauti pajamų“, – situaciją aiškino T. Rimydis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi, oi oi

Oi, oi oi portretas
nek.turtelio prisigriebę, kiekviena senjora su senjorinu po devynis buznius vienu metu vartalioja neužmiršta pasiskųsti kad niekas jiems nesutinka dirbti už ačiū, dažnai ir to ačiū nepasako....išmokę skųstis kaip juos jaunus kažkur vežė tik nepamena kur ir kaip grįžo prisivogę visko...duokit dar lengvatų, jie serialų prisižiūrėjau dabar ant kiekvienos kairės statytis priestatus ir pas visus vienodai bus po grožio saloną penkiems plaukams sušukti ir po viename naujiems įvažiuojantiem pamaloninti. Nelaikykite sau asmeniškai. Nebejuokinkit Visokios aferiūgos šiškau...ės organizuoja loja o verslo perspektyvumo niekas neanaluzuoja. Štai ir merkia pensijų pinigus senukai bet kur iš kur vėjas pučia, nes savi vaikai ir anūkai seniai nunarkašinti ir neperspektyvūs, o štai jie patys kam apie65 ir daugiau dar oho ho ooo. Duokit jiems dar pažaist rokfelerius las vegasus ir kitus muilo serialus. Ką? Negi gaila? Maitinimo sektoriuje jie pamokys kaip iš šū...o kotletus išsike

Jonas balvonas

Jonas balvonas portretas
Nereikia restoranams ir knaipems tu subsidiju, nes sumazinus iki 9% kaina nepasikeite. Jie daro ta pati kaip ir dare viesbuciai sumazinus ju pvm. Geriau tiesiogiai dalintu pinigus zmonems, o zmones patys sprestu kur tuos pinigus isleisti. Tokiu atveju klientai leistu ant tu, kurie nusipelno. Kiti tegul bankrutuoja.

deltai

deltai portretas
Tai pirk. Daug kur parsiduoda. Ir nebrangiai... Važinėsi gerom mašinom. Ilsėsies šiltuose kraštuose. Viskas bus kaip svajoji.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių