Jubiliejinis „Naujojo cirko savaitgalis“ kviečia nugalėti ribas

Pirmajam ir didžiausiam Lietuvoje šiuolaikinio cirko festivaliui „Naujojo cirko savaitgalis“ 2020-ieji ypatingi ne tik dėl to, kad dėl pavasarį užklupusios COVID-19 pandemijos ant plauko pakibo organizatorių planai: šiemet, nepaisant globalių sunkumų, festivalis su žiūrovais sveikinsis jubiliejinį, penkioliktąjį, kartą. Rugsėjo 8–12 d. po skirtingas Menų spaustuvės ir Lukiškių kalėjimo erdves išsibarstysiantys „Naujojo cirko savaitgalio“ renginiai, kaip ir kasmet, Lietuvos publikai pristatys pasaulinio pripažinimo sulaukusius Europos kūrėjų darbus, taip pat pirmą kartą festivalio istorijoje rengiamą Lietuvos cirko kūrėjų eskizų programą.

Pagrindinėje „Naujojo cirko savaitgalio“ programoje – šeši itin skirtingi tarptautiniai šiuolaikinio cirko pasirodymai, atskleisiantys cirko disciplinų ir žanrų įvairovę. Simboliška, kad didžioji dalis kūrinių prabyla šiemet itin aktualiomis asmeninių, fizinių ir socialinių ribų klausimais: kaip vienas kitam galime padėti įveikti iššūkius ir kaip sugebėti išlipti iš sukausčiusių simbolinių ir kūniškų rėmų? Be užsienio trupių pasirodymų, „Naujojo cirko savaitgalio“ metu žiūrovai galės išvysti ir sparčiai augančio lietuviškojo šiuolaikinio cirko bandymus – rugsėjo 12 d. po Menų spaustuvės erdves išsibarstys šeši skirtingi lietuvių artistų darbai, šiuo metu esantys kūrimo procese.

Festivalio pradžią rugsėjo 8 d. pažymės kūrėjų iš Prancūzijos „Cirque Inextremiste“ spektaklis „Kraštutinumai“. Patrakę prancūzai „Cirque Inextremiste“ praėjusiais metais jau užgniaužė kvapą Lietuvos publikai – gatvės teatro festivalio SPOT metu kompanija pristatė savo darbą „Exit“, kurio metu akrobatai atliko triukus virš Vingio parko kylančiame oro balione. Fizinių galimybių ir gamtos dėsnių ribas tyrinėja ir „Kraštutinumai“ – žiūrovų laukia įtemptas, tačiau labai nuotaikingas artistų balansavimas ant lentų ir dujų balionų, įrodantis, kad bendrystė ir pasitikėjimas vienas kitu gali įveikti net didžiausią riziką.

Motinystę supančius įsitikinimus ir stigmas savo drąsiu ir atviru darbu „Varnos“ mėgins išsklaidyti Berlyne kuriantis kolektyvas „still hungry“. Trys cirko artistės, profesinį gyvenimą derinančios su vaikų auginimu, autentiškas patirtis perkelia į sceną ir interpretuoja pasitelkdamos akrobatinę meistrystę. Nuginkluojančios tiesmukumu, charizmatiškos ir bebaimės „cirko mamos“ kviečia publiką kvestionuoti sustabarėjusius įsitikinimus apie dirbančias mamas, moteris ir cirko artistes. Stereotipams iššūkį meta ir britų „Nikki & JD“ pasirodymas „Mazgas“, kurį festivalio žiūrovai rugsėjo 9 d. galės išvysti nemokamai: tai šiuolaikinių žmonių tarpusavio santykius nagrinėjantis cirko, teatro ir šokio derinys, kurio centre – heteroseksualios moters ir homoseksualaus vyro duetas. Didžiulio kritikų ir žiūrovų pripažinimo sulaukęs kūrinys seka dviejų žmonių kelionę per absurdą, džiaugsmą ir kasdienius bandymus išspręsti gyvenimo klausimus.

Šiais metais dalis festivalio renginių persikels į neeilinę erdvę – Lukiškių kalėjimą. Ypatingoje kalėjimo cerkvės atmosferoje prancūzų kūrėjai „Le Jardin des Délices“ leisis į žmogiškosios prigimties šaknų paieškas. Monospektaklis „Molio žmogus“ – jausmingas ir skulptūriškas žonglieriaus pasirodymas molyje, kviečiantis atsigręžti į egzistencinius klausimus ir pirmapradį žmogų, slypintį kiekviename iš mūsų. Kita prancūzų cirko kompanija „Cie Aleas“ Lukiškių kalėjimo cerkvėje pristatys savo darbą „Meteoras“, kurio centrinė ašis – moters ir vyro kūnai bei kopėčios. Jausmingas ir intymus kūrinys tyrinėja žmogiškųjų santykių painiavą, klausdamas, ar kopėčių viršuje, kur vietos užtenka tik vienam, du žmonės gali susitikti tik kaip varžovai, ar turi pavirsti vienu.

Kiek kitokių, itin interaktyvių potyrių žada suomiai „Agit Cirk“, įsikursiantys vos keliasdešimt vietų talpinančioje kupolo formos palapinėje. Iš dviejų monospektaklių susidedantis bendras kompanijos darbas „Stipruolis / Lidija“ intymioje erdvėje susibūrusius žiūrovus pakvies tapti unikalių fizinių gebėjimų liudininkais: „Stipruolis“ šiuolaikiškai interpretuoja praėjusių epochų galiūnų pasirodymus, o „Lidija“ leidžia publikai iš arti stebėti artistės judėjimą medinėmis kupolo konstrukcijomis.

„Naujojo cirko savaitgalis“ taip pat tęsia tradiciją rengti edukacijos dirbtuves ir seminarus Lietuvos scenos menų profesionalams, o šiais metais – iš arčiau pažinti šiuolaikinį cirką kviečia ne tik juos, bet ir visus besidominčius. Švedijoje kuriantis žonglierius Jay Gilliganas, praėjusiais metais festivalio metu su trupe „Kapsel“ pristatęs objektų manipuliacijos pasirodymą „Daiktų dėlionės“, Lukiškių kalėjimo erdvėse paskutinį festivalio vakarą publiką pakvies į nemokamą paskaitą „Žongliravimo evoliucija“. Norintiems susipažinti su šios visiems gerai pažįstamos disciplinos ištakomis ir pokyčiais tereikės užsiregistruoti elektroniniu paštu.

Daugiau informacijos: www.menuspaustuve.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
LOREM ispum doo LOREM ispum doo LOREM ispum doo google LOREM ispum doo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių