Pereiti į pagrindinį turinį

Ieškoma lopų miesto biudžetui

2009-02-25 09:00
Ieškoma lopų miesto biudžetui
Ieškoma lopų miesto biudžetui / Mindaugo Ažušilio nuotr. Nauda: pusę savivaldybės automobilių sostinės valdžia žada perleisti policijos patruliams – tvarkai mieste užtikrinti.

Naujoji Vilniaus miesto valdžia ieško būdų kiauram miesto biudžetui lopyti. Iš viso siekiama sutaupyti 15 proc. visų miesto lėšų.

Privartė veržtis diržus

Meras Vilius Navickas paskelbė savivaldybės departamentams ultimatumą: kiekvienam nuo kuruojamų programų nurėžti po 15 proc. visų šiais metais numatomų lėšų. Iš viso savivaldybėje yra devyni departamentai, kurių vadovai privalo per savaitę atrinkti vieną–penkis pagrindinius projektus, kuriuos miestui įgyvendinti būtina. Nuo kitų projektų liepta dalį lėšų nukirpti.

"Miesto pajamas sudaro gyventojų pajamų mokestis (GPM) ir nekilnojamojo turto mokestis (NTM). Nuo sausio 1-osios GPM sumažėjo 15 proc. Nekilnojamojo turto rinkoje taip pat pastebimas mažėjimas. Būtų visiškai nelogiška planuoti išleisti tiek, kiek numatyta senajame biudžeto projekte. Mes, atsižvelgdami į tai, pasakėme departamentams 15 proc. susimažinti išlaidas", – motyvus vardijo V.Navickas.

Kurios programos negaus planuotų lėšų, kol kas neaišku. Departamentai savo siūlymus valdžiai privalo pateikti per šią savaitę. Skuba būtina todėl, kad miesto biudžeto projektas privalo būti patvirtintas iki kitos savaitės vidurio, kovo 4 d. Nejudinamos liks tik socialiai jautrios sritys. Pavyzdžiui, nebus mažinamos išlaidos senelių, našlaičių namams ir panašioms reikmėms.

Miestą smaugia skolos

Iš viso per 2009 m. Vilniaus miesto valdžia planuoja gauti 1,14 mlrd. litų. Pačios savivaldybės planuojamų surinkti pajamų dalis siekia 724 mln. litų, tačiau, pasak savivaldybės Finansų departamento direktoriaus Edmundo Kačkaus, šią sumą surinkti nerealu. Todėl, atsižvelgiant į mero siūlymą, planuojama 15 proc. šių pajamų palikti rezerve ir projektams paskirstyti tik 678 mln. litų.

"Rezerve lieka 46 mln. Jei pavyks juos surinkti, tada jį metų viduryje, kai bus tikslinamas biudžetas, bus galima paskirstyti programoms, nuo kurių buvo nurėžta dalis pinigų. Bet tada dalysime realius pinigus ir išvengime skolų", – įrodinėjo E.Kačkus.

Taupyti verčia ir savivaldybę smaugiančios skolos. Per šiuos metus valdžia privalo padengti 80 mln. litų skylę. Meras tikisi, jog pavyks susitarti su bankais, kad jie leistų dalį skolų grąžinti kitais metais. Ši skola trumpalaikė, o ilgalaikių skolų suma siekia 420–430 mln. litų, jas miestas privalo padengti per artimiausius kelerius metus.

Vilniaus miesto savivaldybės Finansų departamento direktorius patikino, kad ir šiemet savivaldybė skolinimosi vis dėlto neišvengs. Planuojama paimti paskolų iki 100 mln. litų.

Privatizacija pelno neatneš

Šių metų biudžeto projekte numatyta iš savivaldybei priklausančio nekilnojamojo turto surinkti 30 mln. litų. Miesto politikai abejoja, ar esant ekonominei krizei, pavyks sukrapštyti tokią sumą.

"Mes jau penktą mėnesį nė mažiausio objektėlio nesugebame parduoti. Kas trys aukcionai mažiname kainą ir daugiau nieko neveikiame. Jeigu ką šiemet ir parduosime, tai tik atsitiktinai, ir pajamos bus menkos. Nesitikėkime realiai nieko, bus tik trupiniukai", – kolegas tikino vicemeras Romas Adomavičius.

V.Navickas pateikė išeitį: kol nekilnojamojo turto rinkoje vyrauja stagnacija, jis pasiūlė pusvelčiui neparduoti patalpų, o jas išlaikyti, kol pakils vertė.

"Yra duotas nurodymas stabdyti privatizacijos procesus. Mes laikomės strategijos, kad tas patalpas geriau išnuomoti už simbolinį panaudos mokestį nedidelėms įmonėms. Pavyzdžiui 30–50 kv. m plotą už 1 litą per mėnesį. Tegul ten kepa bandeles, bet bus sumokėta už patalpų šildymą", – tikino meras.

Pernai savivaldybė turto pardavė už 85 mln. litų, nors planavo surinkti 104–106 mln. litų.

Spaudžia savas bendroves

Vakar pas merą į pasitarimą pakviesti ir visų savivaldybei priklausančių bendrovių vadovai arba jų atstovai. Visoms įmonėms V.Navickas davė nurodymą per savaitę pateikti siūlymus, kaip jos gali sutaupyti. Jeigu iki kito antradienio, kovo 2 d., bendrovės nurodymo neįvykdys, meras joms pagrasino auditais.

"Pinigai – visiems problema, bet mes juos turime uždirbti. Ateiti ir paprašyti pinigų, kurių nėra. Na, mes su vicemerais jums šiuo atveju galime tik savo švarkus duoti. O iš ko jums pinigų duosime? Tris kartus pabranginsime gyventojams šildymą ir vandenį? Jūs geriausiai žinote savo įmonių padėtį, paieškokite, kaip galite patys pinigų susirasti", – pareikalavo meras.

V.Navickas bendrovių vadovams pateikė diržų veržimosi pavyzdžių, kurie bus taikomi pačioje savivaldybėje. Pavyzdžiui, iš 120 savivaldybės automobilių liks mažiau nei pusė. Likę bus už simbolinį mokestį perleisti policijos pareigūnams, kad jie galėtų dažniau patruliuoti mieste ir užtikrinti viešąją tvarką.

Kitas pavyzdys – mažinamas savivaldybės buhalterijų skaičius. Šiuo metu prie kiekvieno iš devynių savivaldybės departamentų veika buhalterija. Visus devynis padalinius ketinama sujungti į vieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų