Pereiti į pagrindinį turinį

Miestiečiai lavina protą, barai skaičiuoja pelną

2012-10-03 09:20
Miestiečiai lavina protą, barai skaičiuoja pelną
Miestiečiai lavina protą, barai skaičiuoja pelną / "Paparazzi" nuotr.

Ruduo – laikas, kai baruose prasideda pastaraisiais metais vienu populiariausių laisvalaikio leidimo būdų tapusios protų kovos. Miestiečiai vėl lavina protą, o barai skaičiuoja augantį pelną.

Išpopuliarėjo visoje šalyje

Jau tapo įprasta, kad susibūrę į komandas vieną vakarą per savaitę vilniečiai sostinės baruose renkasi į protų mūšius. Dalyviai jau neabejoja ir drąsiai tvirtina, kad tai nuostabus būdas praleisti laisvalaikį: ir protą lavini, ir žinias pasitikrini, ir daug naujų dalykų sužinai.

„Tai intelektualus alkoholinių gėrimų vartojimas ir varžybos, kas galvoje turi daugiau nereikalingos informacijos“, – taip žaismingai apie protmūšius atsiliepia pirmoji jų turnyrus Vilniuje pradėjusi vesti vertėja iš anglų kalbos Ina Rosenaitė. Tačiau naudą iš protmūšių gauna ne tik jų dalyviai. Barai taip pat skaičiuoja didėjantį pelną.

Pirmą protų kovų turnyrą prieš trejus su puse metų I.Rosenaitė surengė sostinės bare „Misterija“. „Pirmiausia man pačiai labai patinka tokie žaidimai, žinojau, kad tokia pramoga egzistuoja pasaulyje, buvo galima pabandyti ir pas mus“, – sakė I.Rosenaitė paklausta, kodėl ėmėsi šio žaidimo.

Jau daugelį metų protų kovose galynėjasi Vakarų Europos miestų gyventojai. Galima drąsiai teigti, kad pirmasis I.Rosenaitės bandymas tikrai pavyko. Šią idėją perėmė daugybė kitų vedėjų – protų mūšius veda ir visiems puikiai pažįstami sporto komentatorius Robertas Petrauskas bei laidų vedėjas, keliautojas Vytaras Radzevičius, ir dabar, kaip mėgsta sakyti protmūšių dalyviai, jie vyksta „ant kiekvieno kampo“. Ir ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose.

„Jie labai išsiplėtė visoje šalyje. Net sunku buvo to tikėtis, – teigė pašnekovė. – Dabar visi daro tą patį, nieko savo nesugalvoja. Bet, matyt, jie pasiteisina, tad visi tuo pačiu ir naudojasi.“

Geriausi klientai – nuolatiniai

Protmūšių vakarą publika baruose renkasi įvairi. Tiek amžiaus, tiek išsilavinimo atžvilgiu. I.Rosenaitės teigimu, jos rengiamuose vakaruose renkasi vyresni ir labai išsilavinę žmonės.

„Tačiau yra įvairių protmūšių, kuriuose užduodami trečioko lygio klausimai. Ten ir atitinkama publika“, – sakė bare „Juoda raudona“, restorane „Old Green House“ ir „Šarūno“ viešbučio bare turnyrams vadovaujanti I.Rosenaitė.

Pašnekovė vietas protmūšiui renkasi pati ir teigė nepastebėjusi barų konkurencijos. Žaisti kartą per savaitę į vieną ar kitą barą susirenka vidutiniškai apie šimtą žmonių, kai kur – ir daugiau. Tokie skaičiai, be abejonės, turėtų kelti jų apyvartą.

„Manau, kad kelia. Kita vertus, baras turi sugebėti pasiimti pinigus iš tų atėjusių šimto žmonių ir taip pat pasiūlyti tai, ko jiems reikia. Jei baras nesugeba iš to užsidirbti, tai jau jo problema“, – nuomone dalijosi protų kovų vedėja.

Tačiau kalbinti Vilniaus barų atstovai patvirtino, kad protmūšiai toli gražu nėra nuostolingas dalykas ir tikrai atneša pelno.

„Pas mus susirenka apie du šimtus žmonių. Krepšelis, galima skaičiuoti, yra kokių dešimt litų. Be abejo, kelia apyvartą. Protmūšis tikrai pritraukia daugiau klientų. Matot, į koncertą žmonės ateina vieną kartą, surengus kitokios tematikos koncertą, jie jau nebeateis. O čia ateina tie patys žmonės. Kaip sakau, geriausi klientai yra tie, kurie kiekvieną savaitę tuo pačiu laiku ateina pas tave ir čia išleidžia pinigėlius“, – sakė šį penktadienį protų mūšių sezoną pradėsiančio „Nesė Pramogų banko“ Vilniaus serviso vadovas Linas Ancevičius.

Mažesnė apyvarta, bet yra

Kol buvo vienintelis sostinėje rengiantis protų kovas, į barą „Misterija“ tą vakarą suplūsdavo beveik 200 žmonių. Nors dabar jų renkasi beveik perpus mažiau, vadovai nesiskundžia – apyvarta, nors ne tokia didelė, vis tiek yra.

„Anksčiau pas mus rinkdavosi apie 170 žmonių, dabar sulaukiame iki 100. Pajamas padidina, bet kadangi žmonių sumažėjo, ne taip efektyviai kaip anksčiau. Dienos apyvarta būna apie 50 proc. didesnė nei įprastai“, – pasakojo „Misterijos“, kurioje protmūšis šį sezoną vyksta antradieniais, bendraturtė Nomeda Rimšaitė.

Kasmet atsiranda vis daugiau vietų, kuriose organizuojami protmūšiai. Viena tokių šiemet yra muzikos klubas „Tamsta“. Jie savo sezoną pradėjo rugsėjo 21 d. Klubo direktorė Ona Skernevičiūtė teigė dar negalinti komentuoti protmūšių naudos barui, tačiau neslėpė, kad pirmadienį, kai vyksta protų kovos, apyvarta bare ir virtuvėje būna panaši į trečiadienio, kai vyksta koncertai.

„Aišku, dar sunku spręsti, nes viskas ką tik prasidėjo, tačiau publika labai kultūringa, kaip ir ateinanti į mūsų koncertus. Žmonės pas mus ateina klausyti muzikos ir tą vakarą žaisti žaidimo, maistas ir gėrimai tėra patogumo paslauga“, – sakė klubo direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų