Pereiti į pagrindinį turinį

Politikai leido išdraskyti apleistą stadioną

2013-01-17 14:15
Politikai leido išdraskyti apleistą stadioną
Politikai leido išdraskyti apleistą stadioną / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno tarybos politikai pritarė žemės sklypo, esančio Taikos prospekte, dalyboms. Apleisto stadiono išparceliavimas gali paglostyti širdį piktnaudžiavimu įtariamam prokurorui Juozui Bagdonavičiui.

Užkulisinės kautynės

Kaune, Taikos prospekto gale, stūkso apleistas stadionas. Jo plotas – 10 ha. Už stadiono tvoros – nauji, jau apgyvendinti kotedžai.

Penktus metus vyksta slapta kova, kurios siekis – padalyti stadiono teritoriją į dvi dalis: į mažesnę, nei yra dabar, perkeliant stadioną (čia įsikurtų Sporto miestelis), o likusią apie 2 ha terotoriją paskirstant privatiems sklypams.

Viena pretendenčių atkurti žemės nuosavybės teises būtent šioje vietoje – Kauno apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo J.Bagdonavičiaus sutuoktinė.

Apie prokuroro J.Bagdonavičiaus žygius, darant spaudimą Kauno valdininkams, kad šie priimtų jo šeimai palankų sprendimą, „Kauno diena“ jau rašė.

Spaudimas – dėl žmonos žemės

„Sprendimas, dėl kurio ketvirtadienį turės apsispręsti miesto taryba, labai aiškiai skirtas vienam asmeniui“, – anksčiau sakė Seimo narys Antanas Nesteckis, buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius.

„Tarp žemės paveldėtojų yra prokuroro žmona“, – patikslino jis.

Dirbdamas Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi A.Nesteckis atlaikė prokuroro J.Bagdonavičiaus spaudimą, galbūt net šantažą.

Prokuroro spaudimo sulaukė ne tik A.Nesteckis, bet ir jo pavaduotojas.

„Buvo prašoma inicijuoti miesto tarybos sprendimo pakeitimą, – spaudimo tikslą paaiškino A.Nesteckis. – Mes, administracija, neturėjome pagrindo šiai iniciatyvai.“

Nekaltas projektas

Šiandien Kauno politikams parengtas 2008 m. miesto tarybos sprendimo pakeitimas.

Iš pirmo žvilgsnio pakeitimo projektas skamba nekaltai. Dykviete virstantį stadioną ketinama paversti Sporto miesteliu. Šiam reikalui būtina sutvarkyti ir žemės reikalus. Apleista stadiono teritorija užima daugiau kaip 10 ha plotą.

Politikams siūlomas toks pakeitimas: „Organizuoti esamo 10 ha žemės sklypo Taikos pr. detalųjį planavimą, kurio tikslas – žemės sklypo padalijimas, numatant apie 8 ha sklype įkurti Sporto miestelį.“

„Kitą grąžintume buvusiems savininkams“, – paaiškino dabartinis savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Jis nepaminėjo vieno: kad tarp žemės savininkų – ir prokuroro J.Bagdonavičiaus, kuris spaudė ir galimai šantažavo ankstesnį administracijos direktorių A.Nesteckį, žmona.

Iš kur atsirado pagrindas

„Aš nežinau, kas pasikeitė dabar. Nežinau, koks pagrindas atsirado šio sklypo dalyboms“, – svarstė A.Nesteckis.

„Anuomet aš paklausiau mero, ar galima peržiūrėti 2008 m. tarybos sprendimą dėl žemės skyrimo stadionui. Meras atsakė, kad ne, nes nėra pagrindo. O kas pasikeitė dabar, tai nežinau“, – vakar kalbėjo A.Nesteckis.

Seimo narys patvirtino, kad jei taryba pritars pakeitimams, atsiras galimybė atkurti nuosavybę į tą žemės gabaliuką, kurio tikisi prokuroras.

A.Nesteckis neatmeta tikimybės, kad susikompromitavęs prokuroras šantažavo ne tik Kauno savivaldybės valdininkus. Palankius sprendimus priiminėjo ir kitos institucijos.

„Buvusi apskritis, Registrų centras priėmė sprendimus, kurių motyvų nesuprantu“, – tarė buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius.

Paima, kad atsisakytų?

Pasak A.Nesteckio, buvo galima siekti žemės nuosavybės atkūrimo iki miesto tarybai priimant sprendimus, tačiau tie sprendimai jau priimti. Jie buvo apskųsti, bet savivaldybė teismus laimėjo.

A.Nesteckis neabejoja, kad savivaldybei nutarus atsisakyti visuomenės reikmėms paimtos žemės, žemės sklypų Kaune, be abejo, padaugėtų. Vis dėlto, svarstė jis, paimdama žemę visuomenės poreikiams savivaldybė turėjo numatyti, ką toje vietoje darys, kodėl tos žemės Kauno visuomenei reikia.

Baltu sniego sluoksniu padengtoje daugiau nei 10 ha teritorijoje, dėl kurios 2 ha užvirė kova, neleistinai įtraukusį net prokurorą, – tik apgriuvusi tribūna, kelios metalinės sportininkams mankštintis pritaikytos konstrukcijos. Viso labo užuomina, kad kadaise čia buvo stadionas. Didesnė teritorijos dalis apaugusi menkaverčiais krūmokšniais.

Nušalintas nuo pareigų

Noras gauti sklypą sunykusio stadiono teritorijoje sugriovė Kauno apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo J.Bagdonavičiaus karjerą. Pareigūnas atkreipė į save dėmesį dėl ypatingų pastangų daryti įtaką šios teritorijos dalyboms.

Tiesa, prokuroras J.Bagdonavičius įkliuvo ne dėl žemės, o dėl ne itin stambaus kyšio – kelių butelių tauraus gėrimo.

Dabartinis savivaldybės administracijos direktorius D.Ratkelis tikino, kad per pusmetį, kai jis vadovauja administracijai, jokio spaudimo dėl žemės hektarų prie apleisto stadiono nepajuto.

 

O Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis „Kauno dienai“ yra patvirtinęs, kad dėl Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo J.Bagdonavičiaus giminės siekio atkurti minėtame žemės sklype nuosavybę buvo atliekamas patikrinimas.

K.Betingis paaiškino, kad po patikrinimo teisminius ginčus buvo perduota spręsti J.Bagdonavičiui nepavaldiems prokurorams. Suprask, tam, kad prokuroras žemės ginčuose negalėtų daryti įtakos.

Prokuroras J.Bagdonavičius šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų dėl jam pareikštų įtarimų.

Išskirtinis interesas

Dar iki J.Bagdonavičiaus nušalinimo buvo kalbama, kad prokuroras neleistinai spaudė miesto valdininkus, siekdamas giminėms palankaus sprendimo, ir rodė išskirtinį interesą rengiant apleisto stadiono Taikos prospekte projektus.

„Galbūt, – svarstė Kauno meras Andrius Kupčinskas. – Aš nesu susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tačiau savivaldybei nuolat buvo nurodinėjama, kad jai ten yra per didelis žemės sklypas.“

Kas nurodinėjo savivaldybei, meras nepatikslino. A.Kupčinskas priminė, kad laisva, neužstatyta žemė turi būti grąžinama savininkams.

„Administracija parengė projektą, o tarybos narių valia – pritarti jam ar ne“, – apie šiandieninį miesto tarybos posėdį kalbėjo meras.

Kauno savivaldybė ne vienus metus buvo įklimpusi į ginčus teismuose su kadaise šį stadioną valdžiusiu sporto klubu „Gintaras“ ir keliais pretendentais į grąžintiną žemę.

Nežino, kas pretenduoja

Miesto tarybos posėdžiui administracijos parengtame projekte aptakiai parašyta, kad 10 ha sklypas turėtų būti padalytas taip, kad Sporto miestelis užimtų apie 8 ha.

„Jeigu esami statiniai netilps į 8 ha, gal teks grįžti ir prie buvusių 10 ha“, – dėstė administracijos direktorius D.Ratkelis.

Jis aiškino, kad rengiant miesto tarybos sprendimą 2008 m. paprasčiausiai buvo paimtas plotas nuo vienos gatvės iki kitos, nepaisant, koks yra realus poreikis.

Pagal dabar parengtą projektą siūloma stadionui palikti tiek žemės, kiek konkrečiai reikia. Likusią žemę išdalijus savininkams esą savivaldybė atsipūstų nuo teismų su savininkais.

„Šis sprendimas būtų išeitis savivaldybei iš aklavietės“, – naksčiau aiškino D.Ratkelis. Administracijos direktorius tikino net nežinantis žmonių, pretenduojančių būtent šioje vietoje susigrąžinti žemę, pavardžių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų