Meksikietišką patiekalą "Fajita" šiandien puikiai galima pritaikyti ir lietuvių virtuvėje. Nebrangus, skanus, sotus ir greitai pagaminamas – ko daugiau reikia.
"Meksika – neturtinga šalis. Jos gyventojai žino daug būdų, kaip galima nebrangiai ir sočiai pavalgyti. Jų virtuvei būdinga didelė įvairovė – vienoje lėkštėje gali būti daug skirtingų sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, vienoje lėkštėje jums atneš pupų, bulvių ir makaronų. Arba pupelių košę, įdarytą pipiru, šalia bus storas padažo sluoksnis, viskas plauks grietinėje, negana to, dar įdės bulvių", – apie meksikiečių virtuvės ypatumus pasakojo Edmundas Končius, restorano "Meksika" (Algirdo g. 2) savininkas ir virtuvės šefas.
"Vilniaus dienos" skaitytojams profesionalus virėjas papasakojo, kaip pasigaminti tradicišką meksikiečių patiekalą "Fajita". Žodis "fajita" išvertus iš meksikiečių kalbos reiškia "keptuvė". Šis patiekalas visuomet patiekiamas valgyti būtent tiesiai iš keptuvės, o ne dedamas į lėkštes.
Kaip pasigaminti
Patiekalui reikės: kiaulienos nugarinės (vienam žmogui – 100 g), druskos, pipirų, "Fajitos" prieskonių, pomidorų savo sultyse, grietinėlės, paprikų, svogūnų, fermentinio sūrio, tortiljų, papuošti – petražolių ar kitų žalumynų.
Druska ir pipirais pamarinuota kiaulienos nugarinė supjaustoma siauromis juostelėmis ir šiek tiek patroškinama. Tuomet užpilama pomidorais savo sultyse, įpilama grietinėlės. Geriau – riebesnės. Tuomet patiekalas sotesnis, be to, geriau sutirštėja.
Į kitą keptuvę dedamos stambiais gabalais supjaustytos daržovės – paprikos ir svogūnai. Svarbu jų nekepti per ilgai, kad išliktų traškios, nesubliukštų, liktų tikro skonio. Ant mėsos tuo metu užpilame "Fajitos" prieskonių. "Jų galite rasti prekybos centruose prie meksikietiškų prieskonių", – užtikrino E.Končius.
Šiltuoju sezonu patiekalas bus dar gardesnis, jei naudosite groteles. Ant jų galima iškepti mėsą ir tuomet supjausčius viską daryti pagal tą patį receptą. Ant grotelių taip pat galima kepti ir daržoves. Jas galima pasirinkti pagal skonį ir sezoną. Morkos, salierai, pomidorai – kiekvienam pagal skonį.
Kai mėsa ir daržovės jau paruoštos (tam užtenka vos kelių minučių), imamas padėkliukas, ant jo dedama keptuvė, kurioje patiekalas bus patiekiamas, ir į ją pilamas troškinys. Ant šio uždedama tarkuoto sūrio. "Man pats skaniausias – lietuviškas Rokiškio sūris", – patarė E.Končius.
Galiausiai ant troškinio sudedamos daržovės, patiekalas papuošiamas kokiu nors žalumynu, pavyzdžiui, petražole. Tuomet jį jau galima dėti ant stalo, žinoma, ant specialaus padėkliuko, kad jo nesugadintų įkaitusi keptuvė. Troškinys su daržovėmis vyniojamas į tortiljas. Skanaus!
Naujausi komentarai