Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje – rekordinė naujos statybos butų pasiūla

2015-01-26 04:00
DMN inf.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai šiuo metu Vilniuje siūlo beveik 3 500 naujos statybos butų – tai antras pagal dydį pasiūlos kiekis per visą istoriją. Ar pasiūlos lygis artimiausiais ketvirčiais augs – sunku prognozuoti, nes plėtotojai kol kas stebi rinką ir nenori jos „persūdyti“ naujais butais, kad nebūtų spaudimo kainoms, teigia didžiausią NT brokerių tinklą Baltijos šalyse valdanti agentūra „Capital“.

NT plėtotojai per paskutinį 2014 metų ketvirtį pasiūlė 720 naujų butų ir šių metų pradžioje Vilniuje pirkėjai galėjo rinktis iš 3.483 butų. Tai – antras pagal kiekį rezultatas per visą istoriją, nes didesnė pasiūla (3 700 butų) buvo tik 2008 metų I ketvirtyje.

Bendrovės duomenimis, naujos statybos butų pirminėje rinkoje pasiūla per IV ketvirtį padidėjo 6 %, o didžiausias (40 %) pasiūlos augimas buvo prestižinėje klasėje. Ekonominės klasės butų pasiūla išaugo 6 %, o vidutinės klasės butų pasiūla susitraukė 2 %. Daugiausia naujų butų antrą ketvirtį iš eilės pasipildė Antakalnyje (160), Naujamiestyje (116), Karoliniškėse (113) ir Pilaitėje (96).
„Dabartinis pasiūlos kiekis yra antras pagal dydį per visą istoriją, todėl NT plėtotojai tikrai į tai atsižvelgs vertindami savo planus. Ar augs pasiūlos lygis artimiausiais ketvirčiais – sunku prognozuoti, nes plėtotojai stebi rinką ir nenori jos „persūdyti“ butais, kad nebūtų spaudimo kainoms. Daugumos planuotų ar statomų projektų statybos nėra stabdomos, tiesiog pardavimai greičiausiai bus atidedami vėlesniam laikui, kai bus išparduoti jau esami butai rinkoje“, – komentuoja įmonės direktorius Dmitrijus Semionovas.

Bendrovės duomenimis, parduotų ir rezervuotų butų kiekis Vilniuje 2014 m. IV ketvirtį, palyginti su III ketvirčiu, sumažėjo 20 %, o per metus smukimas siekė 30 %.

„Pagal klases tebuvo fiksuojamas naujų prestižinės klasės butų realizacijos augimas (42 %). Šį segmentą mažiau veikia perturbacijos rinkoje, šios klasės butais daugiausia domisi investuotojai ir užsieniečiai. Taip pat rinkoje pagaliau buvo pasiūlyta nemažai naujų projektų ir tai paskatino ilgai laukusius pirkėjus realizuoti savo planus įsigyjant būstą. Stebime, kad ekonominės klasės butų realizacija krito 10 %, o vidutinės klasės – 43 %“, – sako „Capital“ direktorius.

2014 metų IV ketvirtyje populiariausi tarp pirkėjų antrą ketvirtį iš eilės buvo Naujamiesčio seniūnijoje plėtojami projektai, jie sudarė 17,2 % viso realizuoto butų kiekio (85 butai). Į antrą vietą pakilo Antakalnio seniūnija (atitinkamai 13,8% ir 68 butai), o į trečią vietą nukrito Pilaitė (11,1 % ir 55). Vertinant pasiūlos ir paklausos apimtis, greičiausią pardavimą parodė Naujamiestyje esantys projektai, po jų – projektai Senamiestyje, Pilaitėje ir Antakalnyje.

Pasak D. Semionovo, paklausa, kaip ir buvo prognozuota, paskutinį 2014 metų  ketvirtį atsitraukė iš esmės dėl sukeltų lūkesčių, kad kainos galimai pasikoreguos žemyn, nes pirkėjai kurį laiką turės apsiprasti su euru ir neskubės įsigyti butų, o plėtotojams reikės skatinti pardavimą.

„Lietuvai skelbiamos ūkio augimo prognozės yra geros ir tai turėtų paskatinti paklausą būstui įsigyti. Jau dabar sulaukiame keliskart daugiau skambučių ir tai yra signalas, kad NT rinkoje atsiranda didesnis judėjimas. Tradiciškai daugiausia sandorių būna sudaroma vasario-kovo mėn.“, – komentuoja „Capital“ direktorius.

Pasak jo, tikėtina, kad paklausa išsilaikys panašiame lygyje arba dar kiek pakris žemyn, nes daugelis pirkėjų lauks, kur pajudės kainų kreivė. Vienintelis bene paklausą skatintis faktas yra pasiūlos augimas, kuris didina žmonių galimybę pasirinkti iš beveik rekordinės pasiūlos sau tinkamiausią būstą.

Ekonominės klasės butų vidutinė kaina 2014 metų IV ketvirčio pabaigoje siekė 1.244  eurų/kv. m., vidutinės klasės – 1.732 eurų/kv. m., o prestižinės klasės – 3.108 eurų/kv. m. Pasiūloje esančių ekonominės klasės butų kaina, palyginti su 2013 metų IV ketvirčiu, padidėjo 1,2 %, vidutinės klasės – 3 %, o prestižinės klasės – 25 %. Butų kainos vidurkio augimui įtakos turėjo naujai pasirodę projektai, kurių kainos buvo didesnės nei esančių rinkoje.

Brangiausi butai šiuo metu yra Naujamiestyje (1 177-3.041 eurų/kv. m.), Senamiestyje (1 391-4 337 eurų/kv. m.), Žvėryne (1 686-5 490 eurų/kv. m.) ir Užupyje (1 593-2.925 eurų/kv. m.). Pigiausiai butą galima nusipirkti Grigiškėse (678-966 eurų/kv. m.), Vilniaus r., (796-1 134 eurų/kv.m.) ir Naujojoje Vilnioje (732-1 127 eurų/kv. m.).

„Kainų korekcija bus, tačiau ji dažniausiai bus neafišuojama internetiniuose tinklapiuose ir nuolaidos bus duodamos už uždarų durų. Tačiau žymių nuolaidų vargiai galima laukti, nes ekonomikos rodikliai nesignalizuoja, kad artėja krizė ir gyventojų perkamoji galia sumenks. Kainų korekciją gali iššaukti tik patys plėtotojai neiškentę vieną ar du ketvirčius kainų išlaikyti panašiame lygyje ir „nepersūdę“ rinkos naujais projektais.“, – sako D. Semionovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų