Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija ir JAV tęs derybas dėl strateginės ginkluotės mažinimo

2009-06-20 20:08
Rusija ir JAV tęs derybas dėl strateginės ginkluotės mažinimo
Rusija ir JAV tęs derybas dėl strateginės ginkluotės mažinimo / Reuters nuotr.

Eilinis Rusijos ir JAV derybų dėl naujos strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutarties etapas prasidės birželio 22 dieną, šeštadienį pranešė Rusijos prezidento atstovė spaudai Natalja Timakova.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas patikslino, kad šios derybos vyks Ženevoje.

Šeštadienį Amsterdame viešintis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sakė, kad jo šalis gali sumažinti strateginės ginkluotės nešėjų kelis kartus daugiau, negu buvo numatyta anksčiau pasirašytoje Strateginės ginkluotės mažinimo sutartyje (START -1).

"Kalbant apie su jais susijusiu kovinius užtaisus, jų kiekis turi būti mažesnis, nei numatyta 2002 metais pasirašytoje Maskvos sutartyje - kaip mes tarėmės su (JAV) prezidentu Baracku Obama ", - sakoma D.Medvedevo spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

"Mes negalime sutikti su amerikiečių planais sukurti pasaulinę PRG (priešraketinės gynybos) sistemą, - pridūrė jis. - Norėčiau pabrėžti, kad mūsų siūlomi mažinimai įmanomi tik tokiu atveju, jeigu JAV išsklaidys Rusijos susirūpinimą."

"Bet kokiu atveju, strateginės puolamosios ir gynybinės ginkluotės santykio problema turėtų būti tiksliai apibrėžta šioje sutartyje", - pabrėžė Rusijos vadovas.

"Mūsų derybininkai gerai startavo - vyksta rimtas ir dalykiškas pokalbis. Uždavinys - pasiekti naują susitarimą iki šių metų pabaigos", - sakoma D.Medvedevo pranešime.

Pirmasis Rusijos ir JAV derybų dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo etapas gegužės 19-20 dienomis vyko Maskvoje, antrasis - birželio 1-3 dienomis Ženevoje, o birželio 15-16 dienomis Maskvoje vyko dalykinis susitikimas dėl pasirengimo trečiajam derybų etapui.

Pagal 1991 metais pasirašytą Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START -1), kurios galiojimo laikas baigiasi 2009-ųjų gruodį, Maskva ir Vašingtonas įsipareigojo sumažinti branduolinių užtaisų skaičių iki 6 tūkstančių, o jų nešėjų - iki 1600.

2002 metais Maskvoje buvo pasirašyta papildoma sutartis dėl tokio strateginio puolamojo potencialo mažinimo, kad kiekviena sutarties šalis neturėtų daugiau kaip 1700-2200 branduolinių užtaisų. Šio lygmens abi valstybės sutarė pasiekti iki 2012 metų gruodžio.

Rusijos strateginių raketinių pajėgų vadas generolas pulkininkas Nikolajus Solovcovas birželio 10 dieną nurodė, kad pagal naują Maskvos ir Vašingtono sutartį branduolinių užtaisų skaičius galėtų būti apribotas iki 1 500 kiekvienai šaliai.

"Mūsų pozicija - jog žemiau 1 500 blokų (branduolinių užtaisų) lygio nusileisti negalima. Tačiau šis sprendimas priklauso nuo politinės šalies vadovybės", - sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų