Lietuvos aviacijos muziejuje Kaune pristatoma unikali paroda

Lapkričio 24 dienos vakarą Lietuvos aviacijos muziejus Kaune kviečia praleisti turiningai – sudalyvauti parodos „ANBO. Avangardo naujokai bet oho“ pristatyme. Greta unikalios parodos, galėsite išvysti lindyhopo trupės „All That Swing“ bei Rolando Paškevičiaus, grupės „ANBO“ vokalisto, koncertinį pasirodymą. Renginio pradžia 18 val. LAM lauko ekspozicijoje Kaune. Paroda yra muziejaus ir „Kaunas 2022“ bendras projektas, įsiliejantis į kultūros sostinės uždarymo renginių savaitgalį.

Muziejaus siekis garsinti Lietuvos karo aviaciją

Nors šaltasis metų periodas paprastai kultūros įstaigose pasižymi labiau nematomu, ekspozicijų ar kitų veiklų rengimo, tobulinimo darbais, tačiau lapkričio 24 dienos vakaras Kaune išskirtinis – Lietuvos aviacijos muziejus pristatys ilgai rengtą parodą  „ANBO. Avangardo naujokai bet oho“. Kauniečiai ir miesto svečiai, nepabūgę vėlyvo rudens kviečiami susipažinti su nauja paroda, kuri muziejuje bus eksponuojama tik vieną savaitgalį.

Ketvirtadienį vyksiančiu parodos atidarymu siekiama puoselėti švietėjiškas, europietiškas tarpukario idėjas.

„Lietuvos tarpukario karinė aviacija nepelnytai užmirštama. Lietuvos aviacija turi iki šiol daug iškilių šios srities atstovų, o ir praeityje lietuvių gaminti lėktuvai, tokie kaip ANBO, pasižymėjo kokybe, naujoviškais, moderniais technologiniais sprendimais“, – sakė muziejaus direktorius Mindaugas Kavaliauskas.

Lietuvos aviacijos progų įprasminimas

Svarbiausias akcentas šios parodos metu – Antano Gustaičio kurti lėktuvai ANBO. Nesate apie tokius girdėję? Tuomet skatiname apsilankyti unikaliame Lietuvos aviacijos muziejuje, kuris glaudžiasi šalia vieno seniausių Europoje iki šiol veikiančių aerodromų. Paroda aktuali taip pat ir tuo, kad siekia sutraukti tiek aviacijos profesionalus, tiek mėgėjus bei, žinoma, šeimas ir pavienius lankytojus.

Pasak muziejaus vadovo, šia paroda siekiama Lietuvos aviaciją pristatyti ne tik šios srities gerbėjams, bet ir kitiems, mažiau su aviacija susipažinusiems asmenims.

„Tikime, kad plėsti žinias apie iškilią Lietuvos tarpukario aviaciją yra privalu, jei norime, kad augtų karta, kuri geba kritiškai vertinti, puoselėti ir suprasti svarbius Lietuvai istorijos etapus“, – kalbėjo M. Kavaliauskas.

Paroda vainikuoja nuo šių metų balandžio mėnesio kurtą tinklalaidžių ciklą apie ANBO epochos Lietuvą nuo 1925 iki 1939 metų. Na, o lėktuvai ANBO Lietuvoje kurti nuo 1924 metų žiemos. Juos kūrė žymusis brigados generolas Antanas Gustaitis. 2023-iaisias bus minimos šios asmenybės 125 gimimo metinės.

Taip pat dažnai sulaukiama klausimų, kodėl visgi pavadinimas ANBO ir ką jis reiškia? Į šį klausimą tiksliai galėtų atsakyti tik šių lėktuvų kūrėjas. Tačiau, iki šiol yra dvi šio pavadinimo šifravimo versijos. Pirmoji versija teigia, kad ANBO yra trumpinys Antanas nori būti ore. Antroji versija teigia, kad ANBO pavadinimas yra Antano Gustaičio ir jo žmonos Bronės vardų / inicialų trumpiniai.

Heroizmas su meilės prieskoniu bus juntamas ir parodos metu, kuri nepaisant savo inovatyvių sprendimų atspindės ir tarpukario Lietuvos architektūrą, avangardišką kultūrą, žmogaus pašaukimą, jo prasmę tėvynėje.

Tad kviečiame nemokamai pažinti Lietuvos aviaciją šiek tiek kitokiu kampu, klausantis gyvos muzikos, stebint šokių pasirodymus ir įsiliejant į tarpukario parodos tematikos nuotaiką.

Parodos pristatymo renginyje ketvirtadienį lankytojai bus vaišinami šilta arbata. Todėl parodos organizatoriai kviečia atvykstančius atsinešti savo termosinius puodelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

 Gal portretas
Turėtų būti įdomu.

KAPAS

KAPAS portretas
Kapus Lietuvos lakūnams sutvarkykit o tai akis bado kai praeini... patriotai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių