Pereiti į pagrindinį turinį

Į Klaipėdos merus taikosi ir Antanas Bosas (papildyta)

2010-10-28 05:00
Siekis: apie ambicijas mero postui užimti paskelbė R.Taraškevičius, N.Puteikis, A.Bosas. Jų šansai vertinami optimistiškai.
Siekis: apie ambicijas mero postui užimti paskelbė R.Taraškevičius, N.Puteikis, A.Bosas. Jų šansai vertinami optimistiškai. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Artėjantiems rinkimams į miesto tarybą kandidatų sąrašus dėliojančios partijos klaipėdiečiams pasiūlys itin didelį pretendentų į Klaipėdos mero postą pasirinkimą. Partijos neslepia užmojų ne tik užimti vieną pagrindinių valdžios kėdžių, bet ir laimėti visus 31 miesto tarybos mandatą.

Posto neatsisakytų

Iki savivaldos rinkimų likus lygiai keturiems mėnesiams dar tik kelių partijų Klaipėdos skyriai pasitvirtino galutinius kandidatų sąrašus. Kitos kol kas turi tik preliminarius ir tikino, kad juos koreguos.

Vieni pirmųjų galutinį pretendentų į miesto tarybą sąrašą paskelbė uostamiesčio konservatoriai.

Juos į rinkimus ves partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis, o pirmajame dešimtuke įrašyta daug naujų pavardžių – žmonių, kurie dar nėra buvę miesto tarybos nariais.

N.Puteikis vylėsi, jog konservatoriams rinkimuose pavyks iškovoti bent dešimt mandatų, leisiančių formuoti valdančiąją koaliciją.

Jei taip nutiktų, tuomet partija galėtų siūlyti ir savo kandidatą į merus.

„Su kolegomis dar tikrai nekalbėjome apie mero rinkimus. Tačiau jei būčiau pasiūlytas ir kiti tarybos nariai pritartų, tikrai neatsisakyčiau dirbti meru“, – neslėpė N.Puteikis.

Norai – neišsipildantys

Tokių pat ambicijų turi ir dabartinis Klaipėdos vadovas Rimantas Taraškevičius, kuris jau viešai pareiškė, jog dar tikrai turi parako ir meru galėtų dirbti dar vieną kadenciją. Jis yra liberalcentristų partijos sąrašo Klaipėdoje lyderis.

Neseniai vykusiame šios partijos uostamiesčio skyriaus visuotiniame susirinkime buvo patvirtintas kandidatų į miesto tarybos sąrašas.

Į pirmąjį dešimtuką pateko ne visi dabar miesto taryboje esantys šios partijos nariai. Už jo ribų atsidūrė Edmundas Kučinskas ir Lilija Pupinytė.

Liberalcentristų partijos sąrašas dar nėra galutinis, nes jo lyderis gali „perstumdyti“ penkias pavardes ir į pirmąjį dešimtuką įtraukti nepartinį kandidatą.

Paklaustas, kiek mandatų norėtų iškovoti artėjančiuose rinkimuose, R.Taraškevičius konkretaus skaičiaus neįvardijo.

„Jei išsipildytų visų partijų norai, Klaipėdos miesto taryboje būtų ne 31 narys, o dvigubai ar trigubai daugiau“, – juokavo uostamiesčio vadovas.

Seimo narių sąraše nėra

Preliminarų kandidatų į miesto tarybą sąrašą yra pasitvirtinęs ir Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius. Sąrašo lyderis – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

Skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas yra antroje vietoje.

Sąraše nėra dabar miesto taryboje esančio Gintauto Murausko. „Matyt, žmogus įvertino galimybes ir suprato, kad jam miesto taryboje ne vieta“, – svarstė A.Šulcas.

Sąraše taip pat nėra Liberalų sąjūdžio lyderių klaipėdiečių Vytauto Grubliausko ir Eligijaus Masiulio.

Anot A.Šulco, jie nekandidatuos į miesto tarybą, nes neketina atsisakyti nei Seimo nario mandato, nei susisiekimo ministro pareigų.

Paklaustas, kodėl nepasidavė madai į pirmąjį dešimtuką įtraukti nepartinių kandidatų, skyriaus pirmininkas teigė, jog tokių siūlymų sulaukta ir iš pinigingų struktūrų, tačiau esą partijai užtenka savo žmonių.

A.Šulcas teigė, jog realūs partijos užmojai iškovoti 7-8 miesto tarybos nario mandatus. Jie leistų galvoti apie galimybę formuoti valdančiąją daugumą.

Tačiau savo šansus mero postui užimti jis vertino skeptiškai.

„Tokių pretenzijų neturiu, bet niekada nesakyk „niekada“. Mūsų sąrašo lyderis E.Gentvilas dar pavasarį pareiškė, jog į merus tikrai nesitaikys, tačiau gyvenimas apvalus kaip krepšinio kamuolys ir ši pozicija gali pasikeisti. Juk jis yra sakęs, kad grįžęs iš Europos Parlamento augins sraiges, tačiau dabar dirba labai atsakingą darbą“, – kalbėjo A.Šulcas.

Nori ir direktoriaus kėdės

Kur kas platesnių užmojų miesto taryboje turi Darbo partija, kuri praėjusiuose rinkimuose iškovojo vos du mandatus.

„Mūsų noras – 31 miesto tarybos nario mandatas, mero ir savivaldybės administracijos direktoriaus postas“, – rėžė Darbo partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Antanas Bosas.

Partija jau pasitvirtino kandidatų sąrašą, kurio lyderiu ir tapo A.Bosas.

Antroje vietoje įrašytas dabar miesto taryboje esantis Ivanas Romanovas, o kitas aktyviai besireiškiantis politikas Alfonsas Bargaila – vos dešimtas.

Paklaustas, ar sąrašo lyderio statusas reiškia, kad A.Bosas grįžta į politiką, šis ėmė kalbėti skambiomis frazėmis: „Grįžtu ne į politiką, o padėti sutvarkyti miesto ūkį ir kurti žmonėms gerovę“.

Tačiau jis neneigė, kad būtų pretendentas tapti Klaipėdos meru.

Vienintelė sąlyga – klaipėdiečiai turi taip patikėti „darbiečiais“, kad jiems padėtų iškovoti reikiamą skaičių mandatų, kurie leistų formuoti valdančiąją daugumą.

Senbuvis nebekandidatuos?

Pasitvirtinti rinkimų sąrašą vis dar delsia uostamiesčio socialdemokratai.

Anot šios partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko Sigito Dobilinsko, partijos bičiuliai savo kolegas reitinguos šį mėnesį.

Tapti sąrašo lyderiu pretenduoja pats S.Dobilinskas, savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius, „Sodros“ Klaipėdos skyriaus vadovas Valdemaras Anužis, psichologas Vytautas Čepas, partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotoja Lilija Petraitienė.

„Svarstome į sąrašą priimti ir nepartinių kandidatų, nes to pageidauja ir rėmėjai“, – atskleidė S.Dobilinskas.

Šios kadencijos miesto taryboje socialdemokratai turi tris vietas.

Pašnekovas teigė nežinantis, ar vieną iš jų užimantis verslininkas Rimantas Cibauskas norės dalyvauti rinkimuose, o politikos senbuvis Valentinas Greičiūnas, anot S.Dobilinsko, į miesto tarybą nebekandidatuos.

Socialdemokratų norai rinkimuose – šeši mandatai.

Galvoja susivienyti

Abi Klaipėdos rusų partijos taip pat dar nėra pasitvirtinusios kandidatų sąrašų.

Anot Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko Viačeslavo Titovo, aišku, kad jis bus sąrašo lyderis.

Tarp kandidatų taip pat bus ir dabartinio miesto tarybos nario Jurijaus Šeršniovo pavardė, tačiau kiti pretendentai į valdžią kol kas nežinomi.

Rusų aljanso atstovas Viačeslavas Karmanovas teigė, kad partiją į rinkimus ves jos lyderė Tamara Lochankina.

Pirmajame penketuke turėtų būti ir jo, miesto tarybos narių Irinos Rozovos, Vladimiro Vlasovo pavardės.

V.Karmanovas atskleidė ir tai, jog svarstoma rinkimuose dalyvauti koaliciniu sąrašu – partija vienytųsi su Kazimiros Prunskienės įkurta Lietuvos liaudies partija.

Pabėgo į kitas partijas

Netradicinį rinkimų sąrašo lyderį pasirinko partijos „Tvarka ir teisingumas“ Klaipėdos skyrius.

Politikus į miesto tarybą ves medikas Artūras Razbadauskas.

„Jis ir bus mūsų kandidatas į merus, nes geresnio ir nerastumėte. Jis ir išsilavinęs, ir inteligentas, ir geras chirurgas“, – teigė partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Valerijonas Bernotas.

Pats jis yra antroje kandidatų sąrašo vietoje.

Klaipėdietis tvirtino, jog sąraše iš viso bus 62 pavardės. Šios partijos žmonės yra nusitaikę į šešias vietas miesto taryboje.

„Tokie norai yra realūs, nes prieš gerą pusmetį darėme apklausą – buvo apklausti 2 tūkst. žmonių“, – tikino V.Bernotas.

Praėjusiuose rinkimuose partija „Tvarka ir teisingumas“ buvo iškovojusi keturias vietas uostamiesčio taryboje, tačiau baigiantis kadencijai turi tik vieną mandatą, nes kiti trys politikai perbėgo į kitas partijas.

Pirmenybė – liberalams

Klaipėdos universiteto Politologijos katedros vedėjas Saulius Šiliauskas, vertindamas pretendentų į Klaipėdos merus galimybes, buvo atsargus.

„Kol kas labai sunku prognozuoti savivaldos rinkimų baigtį. Tačiau iš viešojoje erdvėje matomos informacijos galima teigti, kad populiarus yra dabartinis Klaipėdos meras R.Taraškevičius ir buvęs uostamiesčio vadovas E.Gentvilas. Tačiau abi šios partijos kalba, kad po rinkimų jungsis į koaliciją, tad sunku nuspėti, kuris iš šių dviejų kandidatų gali tapti meru“, – teigė S.Šiliauskas.

Kalbėdamas apie N.Puteikio galimybes būti uostamiesčio vadovu, politologas pabrėžė abejojąs, ar konservatoriams pavyks iškovoti tiek mandatų, kad jie taptų valdančiosios daugumos ašimi.

Sužinojęs, jog Klaipėdos meru pretenduoja tapti ir A.Bosas, S.Šiliauskas šios kandidatūros nenurašė.

„Darbo partija savo populiarumo nepraranda, o ir A.Bosas yra žinoma asmenybė. Jei į rinkimus ateis žmonės, kurie nusivylę dabartine valdžia, ir balsuos už netradicines partijas, tuomet visko gali atsitikti“, – teigė pašnekovas.

Tačiau reziumuodamas jis akcentavo, jog realiausi pretendentai vadovauti Klaipėdai yra R.Taraškevičius ir E.Gentvilas, nes uostamiesčio rinkėjai dažniausiai savo simpatijas atiduoda liberalioms jėgoms.

Rinkimai į miesto tarybą vyks kitąmet vasario 27 dieną.

Vyriausioji rinkimų komisija galutinius partijų sąrašus turi paskelbti iki sausio 28-osios.

Papildyta:

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, nuo lapkričio 3-osios rinkimuose dalyvausiančios partijos turi pateikti reikiamus dokumentus, kad būtų paskelbtos savarankiškomis politinės kampanijos dalyvėmis. Dokumentų bus laukiama iki gruodžio 24-osios.

Nuo šios dienos prasideda antrasis rinkimų etapas, kai partijos turi pradėti teikti kandidatų sąrašus. Šiame etape jau dalyvaus ir nepartiniai kandidatai.

Į Klaipėdos miesto tarybą norintis patekti miestietis pirmiausia turės surinkti 460 gyventojų parašų. Tik tada jis bus registruojamas kaip rinkimų dalyvis.

„Nepartinis kandidatas į rinkimus gali eiti vienas arba sudaryti koaliciją su kitais nepartiniais kandidatais. Tačiau bet kokiu atveju parašus reikės rinkti“, - aiškino Z.Vaigauskas.

Į politiką pasukęs žmogus už tai, kad būtų registruotas rinkimų dalyviu, dar turės sumokėti ir užstatą – 2056 litus. Jį moka ir partijos, tačiau šią sumą už visą sąrašą.

Z.Vaigauskas tikino, kad užstatas po rinkimų bus grąžintas visiems – ir į miesto tarybą patekusiems kandidatams ir partijoms, ir teims, kuriems nepasisekė. Užstatas negrąžinamas tik tada, kai iš rinkimų kovos pasitraukiama jiems dar neprasidėjus.

Anot Z.Vaigausko, po kitų metų sausio 28 dienos bus traukiami burtai, kurie partijoms ir nepartiniams kandidatams paskirstys vietas balsavimo biuletenyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų