Šventės turi savo kainą

Klaipėdos savivaldybė, paskelbusi eglutės ir papuošimų nuomos konkursą, sulaukė trijų įmonių pasiūlymo. Pagal konkurso nuostatus, tiekėjo pasiūlymo kaina negali viršyti 51 tūkst. eurų. Ši suma esą atitinka rinkos kainas.

Konkuruoja trys įmonės

Iki Kalėdų likus mažiau nei trims mėnesiams, miestas jau susirūpino, kaip per didžiąsias metų šventes bus padabinta Atgimimo aikštė.

Klaipėdos miesto savivaldybė numato pirkti kalėdinės eglės Atgimimo aikštėje su papuošimo elementais ir Atgimimo aikštės papuošimo elementų nuomą.

Tiekėjo pasiūlymo kaina negali viršyti 51 tūkst. eurų su PVM. Dėl šių paslaugų teikimo konkurse varžosi trys įmonės.

Šiemet Atgimimo aikštei veikiausiai vėl bus nuomojama karkasinė eglutė ir tūrinės kompozicijos, kurios turės užpildyti tuščią erdvę.

"Atgimimo aikštės eglė turėtų būti kitokia nei Teatro aikštėje, kur, mano manymu, tinka jauki natūrali eglutė, puikiai deranti prie senamiesčio fasadų, auros ir panašiai. O Atgimimo aikštėje eglė gali būti ir eksperimentinė, svarbu, kad papuoštų tą didelę erdvę", – kalbėjo viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys.

Neišvengs ažiotažo?

Pernai netikrą eglutę puošė pusketvirto tūkstančio dirbtinių aukso spalvos eglišakių, šviesos girliandos, šviečiančios dekoracijos, tradiciniai kalėdiniai žaislai ir jūriniai elementai.

Nuomos kaina siekė 34 tūkst. eurų. Iš viso pernai kalėdinei miesto puošybai ir renginiams buvo skirta 300 tūkst. eurų.

Šios sumos visuomenėje ir tarp kai kurių politikų sukėlė ažiotažą, esą pinigai buvo per dideli.

Šiais metais, mąstant apie būsimas kalėdinių miesto puošmenų ir renginių kainas, neabejotinai mieste vėl bus įvairių kalbų, įvertinus tai, kad artėja savivaldos rinkimai.

R.Žiubrys mano, kad dar prieš dešimtmetį, ekonominio nuosmukio metais, buvo padaryta nemažai klaidų, kurios palietė kultūros produktus.

"Aukščiausiai buvo iškelti pirmo būtinumo daiktai, o kultūra tapo antraeiliu dalyku. Reikėjo susiveržti diržus ir visi suprato, kad pirmiausia reikia nusipirkti duonos, o paskui galvoti, kokį koncertą paklausyti. Ši situacija turėjo įtakos žiūrovų ir klausytojų mažėjimui salėse. Buvo pradėta daugiau dalyti kvietimų, kad tos salės nebūtų tuščios. Taip kultūra buvo devalvuota", – įsitikinęs R.Žiubrys.

Kultūra – brangus dalykas

Ir dabar keliasdešimt tūkstančių eurų kalėdinės eglutės nuoma daug ką šiurpina, nes esą tai yra per brangu.

R.Žiubrio teigimu, tai irgi yra žmonių darbo vietos, jų atlyginimai, logistika ir taip toliau. Tai yra tokia pat ekonomika, kaip ir uoste ar prekyboje. Kultūra čia esą nėra išskirtinis dalykas.

Esą kultūros sektorius turi vystytis tolygiai su pramonės sektoriumi. Dėl to, jei kyla degalų, maisto ar kitos kainos, tai liečia ir kultūrą.

"Manau, eglę mieste galima pastatyti ir už 15 tūkst. eurų, bet abejoju, ar miestiečiai būtų patenkinti tuo vaizdu, kurį pamatytų. Abejoju, ar dabartinė eglutės kaina yra išpūsta, tiesiog tokios yra rinkos kainos. Kultūra yra brangus dalykas ir su tuo reikia susitaikyti", – pažymėjo R.Žiubrys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėtra

Vėtra portretas
Jeigu plastmasinė eglė su keliais bumbolais - kultūra , tai mes atsisakome tokios kultūros ir norime būti bekultūriai klaipėdiečiai .Viena graži , orginali , estetiška , skoninga eglė . Ir užteks .

Klaipėdietis kultūros sąvokos specialistui

Klaipėdietis kultūros sąvokos specialistui portretas
Taigi pačio supratimu dirbtinė eglutė yra kultūros dalis, tačiau ar neatrodo, kad Klaipėdoje užtektų ir tos eglutės Teatro aikštėje, o ne šio kičo Atgimimo aikštėje už nerealius pinigus, kurį kitaip pavadinti sudėtinga. Jei nėra kur tikslingiau panaudoti tokių lėšų, pavadinčiau tai puota badmečio metu arba kur dar ištaškyti miestelėnų pinigus.

tam >Publika

tam >Publika portretas
Tas perrasytas jekaterinos ir dar karta putlerio istorijas. skaityk pats. Fufaike... :)
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių