Pereiti į pagrindinį turinį

Jei ne meilė, tai bent sentimentai

2009-02-21 09:00
Jei ne meilė, tai bent sentimentai
Jei ne meilė, tai bent sentimentai / Kadras iš filmo "Frostas prieš Niksoną"

Ką ir sakyti – myli amerikiečiai savo prezidentus! Net labai nepopuliarus George'as W.Bushas kadencijos pabaigoje sulaukė asmeninės kino biografijos lakonišku pavadinimu "W", kurią sukūrė pats Oliveris Stone'as.

Jis, beje, 1996-aisiais reabilitavo kitą kontroversiškai vertinamą Baltųjų rūmų šeimininką Richardą Nixoną, kuris po Votergeito skandalo buvo priverstas atsistatydinti ir buvo laikomas labiausiai nekenčiamu JAV istorijoje prezidentu.

Skandalą išprovokavo prezidento rinkimų kampanijos machinacijos, kurias tiriantys laikraščio "The Washington Post" žurnalistai Bobas Woodwordas ir Carlas Bernstainas gavo akivaizdžius R.Nixono kaltės įrodymus. To pakako, kad Baltųjų rūmų šeimininkas išlėktų iš savo rezidencijos nepasibaigus kadencijai. Daug prezidentą kompromituojančios medžiagos žurnalistams pateikė FTB agentai, o pats R.Nixonas iki paskutinių gyvenimo dienų vadino save tarptautinio žydų sąmokslo auka manydamas, kad iš posto jis buvo išverstas dėl to, kad suartėjo su musulmonų pasauliu ir tapo priklausomas nuo Saudo Arabijos naftos.

Keista, bet filmų apie R.Nixoną sukurta daugiau nei apie Ronaldą Reaganą, kurį amerikiečiai vadina mylimiausiu savo istorijoje prezidentu. Gal prie to prisidėjo ir nostalgiški jausmai. Juk R.Nixono valdymo laikotarpis – tai dabartinių šešiasdešimtmečių amerikiečių jaunystės metas. Su šiuo prezidentu objektyviai susijusi Vietnamo karo pabaiga, pirmojo amerikiečio žingsniai Mėnulyje ir begalė kitų ryškių aštuntojo dešimtmečio pokyčių.

Pagal Peterio Morgano pjesę sukurto filmo "Frostas prieš Nixoną" istorija prasideda priminimu apie 1974 m. įvykius, nulėmusius 37-ojo JAV prezidento likimą. Visa Amerika stebėjo, kaip R.Nixonas paskelbė apie atsistatydinimą. Ir visi pastebėjo, kad prezidento kalboje neišgirdo nė gaidelės apgailestavimo ir juo labiau atsiprašymo.

O tuo pat metu visai kitame pasaulio krašte – Australijoje – TV ekranuose spindėjo britų žurnalisto Davido Frosto žvaigždė. Jis buvo vadinamas baltuoju riteriu ir neturėjo jokių politinių įsitikinimų, net niekada iki tol nebuvo balsavęs.

Užtat jis turėjo didžiulį pranašumą – D.Frostas puikiai suvokė televizijos galimybes. Supratęs, kad paskutinę prezidento kalbą žiūrėjo 400 mln. žmonių, D.Frostas ima veikti. Jis siūlo vienam britų TV kanalui organizuoti milžinišką interviu su R.Nixonu su plačiais ekskursais į praeitį.

Eksprezidento šalininkai (o gal ir jis pats) slapta tikėjosi, kad su pradedančiu kilti karjeros laiptais TV vedėju pokalbį sau tinkama linkme pakreipti pavyks itin lengvai. Bet D.Frostas puikiai pasiruošė savo misijai – jam reikia aukštų reitingų. R.Nixonui reikia susigrąžinti gerą reputaciją. Ne paskutinį vaidmenį šiame sandėryje vaidina ir pinigai, pasiūlyti už interviu.

Keista, kad R.Nixonas nesuprato, jog antrą kartą lipa ant to paties grėblio. Juk jis tik dėl TV kaltės pralaimėjo finalinius debatus Johnui Kennedy. Tąsyk kameros akis negailestingai išryškino jauno, energingo, ryžtingo ir seksualaus J.Kennedy pranašumą prieš niūrų, nesimpatišką ir nuolat prakaituojantį R.Nixoną.

1977-aisiais D.Frosto ir R.Nixono dvikova TV eteryje pademonstravo tą patį jėgų santykį. Ir nors D.Frostui pavyko iš R.Nixono išpešti apgailestavimą ir net atsiprašymą, filmas yra apie totalią šou verslo pergalę prieš gyvenimą. Atrodo, kad šio modernaus Galijoto nugalėti neįmanoma.

"Frostas prieš Nixoną" ("Frost/Nixon") ****

Drama. JAV, D.Britanija, Prancūzija, 2008 m. Rež. Ronas Howardas. Vaidina Michaelas Sheenas, Frankas Langella, Samas Rockwellas, Kevinas Baconas, Oliveris Plattas.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 2

erotika 0

siaubas 1

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų