Pereiti į pagrindinį turinį

Skamba skamba kankliai (programa)

2009-05-29 15:00
Veržiasi: dėl rekordiškai mažo biudžeto šiemet į festivalį kolektyvai atvyks savo lėšomis.
Veržiasi: dėl rekordiškai mažo biudžeto šiemet į festivalį kolektyvai atvyks savo lėšomis. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Nors prigesintas sunkmečio, šiandien sostinėje prasidedantis jau 37-asis tarptautinis folkloro festivalis "Skamba skamba kankliai" nenutils iki pat sekmadienio.

Šventės rengėjai ironiškai šypteli, kad šiemet festivalio planavimas prilygo ekstremaliam išbandymui. Mat visi renginiai buvo planuojami tikintis įprasto 200 tūkst. litų biudžeto. Tačiau įsisiautus didžiojo sunkmečio audroms, privatūs rėmėjai atsuko nugaras, o Kultūros ministerija teskyrė 30 tūkst. litų. Teko atsisakyti reklamos, kai kurių šventės planų, o užsienio svečių paprašyti patiems susimokėti kelionės išlaidas. Maitinti juos sutiko vienas sostinės restoranų tinklas.

Tradicinio festivalio akcento – didelio torto – taip pat niekas nepanoro padovanoti jo dalyviams ir svečiams. Tik sumokėjus 1000 litų už produktus, iškepti ir atgabenti net 15 m ilgio pyragą, kuris gali būti įrašytas į šalies rekordų knygą, sutiko prekybos centras "Rimi". Nemokamai juo pasivaišinti visi kviečiami sekmadienį 15 val. vaikų folkloro šventėje "Saulytė".

Festivalio direktorė Milda Ričkutė šypsosi ir pasakodama apie organizatorių rūpesčius – nėra to blogo, kas neišeitų į gera: būtent sunkmečiu geriausiai matyti kolektyvų entuziazmas, noras burtis ir dar geriau pasirodyti. "Iš užsienio buvome pakvietę dvylika kolektyvų, tačiau finansuoti jų kelionės ir apgyvendinimo turėdami tokį mažą biudžetą neišgalėjome. Galime tik džiaugtis, kad net keturi iš jų patys susirado rėmėjų ir atvyks. Vieni jau buvo bilietus nusipirkę, kurie, bankrutavus "flyLAL", pradingo. Net tai neatbaidė – nusipirkę kitus bilietus, pareiškė, kad vis tiek nori atvykti ir surengti šventę lietuviams", – pasakojo M.Ričkutė.

Tad šiemet festivalio "Skamba skamba kankliai" lankytojams šventę kurs folkloro ansambliai ir atlikėjai iš Švedijos, Didžiosios Britanijos, Žaliojo Kyšulio Respublikos ir lietuviškąja sala Baltarusijoje vadinamų Gervėčių. Tikimasi, kad prie jų prisijungs svečiai iš Gruzijos. Iš viso festivalyje dalyvaus apie 800 entuziastų.

Festivalį pradės Amerikoje gyvenančio etnografo ir tautosakos, etnografijos archyvo sudarytojo Jono Balio šimtmečio jubiliejui skirti renginiai: seminaras, paroda, pokalbiai.

Antrą festivalio dieną Teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme karaliaus pučiamieji instrumentai. Čia bus grojama dūdmaišiais, lumzdeliais, skudučiais, birbynėmis, ragais ir kitais.

Trečia festivalio "Skamba skamba kankliai" diena – bene laukiamiausia jaunimo, mat tuomet organizuojami Pasidainavimo ir Naktišokių vakarai. Šiemet festivalio rengėjai pristato naujovę – karaokę. Liaudies dainų žodžiai bus projektuojami ant pastatų sienų.

Ketvirtą dieną tikimasi puikaus oro, mat šventė vyks Sereikiškių parke. Čia veiks tautodailininkų darbų mugė, koncertuos užsienio kolektyvai, vyks tradicinis šokių vakaras "Šokim, trypkim, linksmi būkim!"

Paskutinės festivalio dienos puošmena – Šv. Kotrynos bažnyčioje pristatoma "Tradicinė giesmių valanda" ir Kelmės mažojo teatro spektaklis "Kražių skerdynės". Tuo pat metu Sereikiškių parke jau šešioliktą kartą vyks tradicinė vaikų folkloro šventė "Saulytė". Mažieji muzikantai ir dainininkai ne tik koncertuos Vilniaus gyventojams ir svečiams, bet ir siūlys mugėje įsigyti savo gaminių. Visų Vilniaus "Lėlės" teatre lauks mokyklėlė visai šeimai "Strazdanėlės", kuri parodys spektaklį "Vištytė ir gaidelis".

Visi "Skamba skamba kankliai" renginiai nemokami.


Festivalio "Skamba skamba kankliai" programa


Gegužės 27 d. (trečiadienis)

Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (Antakalnio g. 6)

17 val. – J.Balio 100-mečio minėjimas. Dalyvauja Lietuvos mokslų akademijos folkloro ansamblis "Dijūta", Kupiškio folkloro ansamblis "Kupkėmis".

Gegužės 28 d. (ketvirtadienis)

Teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme (Vilniaus g. 41)

17.30 val. – "Tir lir dūda". Tradicinių pučiamųjų muzikos instrumentų koncertas.

19 val. – Užsienio grupių koncertas.

20 val. – Naktišokiai.

VDA Gotikos salėje (Maironio g. 6)

20 val. – Nakties muzika. Koncertuoja kūrybinio folkloro grupė "Sedula".

Gegužės 29 d. (penktadienis)

Mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)

15 val. – Tradicinio dainavimo ir muzikavimo dirbtuvės. Pristatomos lietuvių ir užsienio šalių tradicijos.

VDA Gotikos salėje (Maironio g. 6)

17 val. – Gervėčių krašto tautosakos vakaras.

20 val. – Nakties muzika. Sutartinių vakaras.

22 val. – Pasidainavimo vakaras.

Teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme (Vilniaus g. 41)

18 val. – Užsienio grupių koncertas.

20 val. – Naktišokiai.

VU Teatro salėje (Universiteto g. 3)

16.30 val. – III respublikinio vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso "Tramtatulis 2009" laureatų koncertas.

Gegužės 30 d. (šeštadienis)

Sereikiškių parke

12 val. – Tautodailininkų darbų mugė.

12 val. – Tradicinių kapelų koncertas.

14.30 val. – Koncertuoja Lietuvos folkloro ansambliai.

17 val. – Koncertuoja Vilniaus folkloro ansamblis "Nalšia".

18 val. – Festivalio svečių koncertas.

20 val. – Tradicinių šokių vakaras "Šokim, trypkim, linksmi būkim!"

Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30)

20 val. – Folkloro solistų, duetų, tercetų koncertas.

22 val. – Nakties muzika. Lietuvių folkloro improvizacijų koncertas. Dalyvauja V.Povilionienė, P.Vyšniauskas, G.Kovėra, T.Kaškurevič, R.Kamičaitis.

Gegužės 31 d. (sekmadienis)

Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30)

14 val. – Tradicinių giesmių valanda. Kelmės mažojo teatro spektaklis "Kražių skerdynės".

15.30 val. – "Dainuojantis ir šokantis Vilnius". Tradicinės dainos, šokiai ir muzika Vilniaus senamiestyje (Pilies g. pradžioje, Pilies g. prie Šv. Jonų bažnyčios, K.Sirvydo skvere, Mokytojų namų, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus, Technikos bibliotekos ir Alumnato kiemuose).

18 val. – Festivalio dalyvių eitynės (nuo Vilniaus rotušės į Sereikiškių parką).

Sereikiškių parke

12 val. – Tautodailininkų darbų mugė.

12–17 val. – Vaikų folkloro šventė "Saulytė".

19 val. – Baigiamasis festivalio koncertas "Buvo dūda Vilniuj".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų