Ar kieno nors galva kris po R. Pociaus atsistatydinimo?

  • Teksto dydis:

Pernai rugpjūtį prie Seimo vykęs protestas baigėsi riaušėmis. Praėjus daugiau nei metams kilo skandalas aiškinantis, kaip organizuotas riaušių malšinimas. Negana to, atsistatydinęs Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius vidaus reikalų ministrę kaltina mobingu ir susidorojimu. LNK praneša, kad ministrės Agnės Bilotaitės atsakymų laukia ir prezidentas.

„Teisėtas planas yra, bet jis nebuvo aktyvuotas. Negaliu atsakyti. Jokio teisinio pagrindo nebuvo“, – sakė buvęs VST vadas.

Riaušes malšino apie 300 VST pareigūnų. VST vadas R. Pocius praėjusią savaitę atsistatydino.

„Pirmiausiai tai buvo padaryta paties generolo prašymu, abipusiu sutarimu“, – A. Pociaus atleidimo priežastį įvardino vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Kalbama, kad įtampa kilo nuo pirmų A. Bilotaitės darbo dienų. Nes jėgos struktūroms liko vadovauti ministrė moteris. Vakar A. Bilotaitė buvo komandiruotėje. Ministerija detalizuoja, dėl ko buvo atleistas R. Pocius. Ministerijos tarnautojai vykdavo į darbo vietą ir nustatė, kad jis ne visada laikosi darbotvarkės. „Skelbė melagingą darbotvarkę. Buvo nuspręsta atsistatydinimo priežasčių neviešinti, bet esame priversti paaiškinti, kad vadas melavo apie susitikimus su diplomatais ir tuo metu nebuvo darbo vietoje, ne kartą be priežasties nedalyvavo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) statutinių įstaigų pasitarimuose, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė viceministras Vitalij Dmitrijev. – Ne kartą be jokios priežasties nedalyvavo pasitarimuose“.

Anot R. Pociaus, šios priežastys – tik priedanga. „Ką ministrė man aiškiai ir įvardino: darysim tarnybinius patikrinimus iki griežto papeikimo, nesvarbu už ką, tol, kol „išėsim“, – teigė R. Pocius.

„Pirmas dalykas – dėl totalaus mobingo. O mobingo priežastis, pasirodo, yra tai, kad yra paaiškėjusi skandalinga informacija“, – sakė Seimo narys Saulius Skvernelis.

Anot R. Pociaus, įtampa su ministre padidėjo po riaušių nakties. „Lietuvoje veikia vienintelis antiriaušinis arba riaušėms užkardyti skirtas operacinis planas „Vėtra“, su kuriuo visos tarnybos susipažinę, treniruojasi“, – pasakojo R. Pocius.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Planą „Vėtra“ kilus riaušėms įveda policija. Tą numato pačios  VRM įsakymas. Bet tai nebuvo padaryta.

„Viešojo saugumo tarnybos įstatyme viename iš punktų sakoma, kad VST pareigūnai gali būti pasitelkiami policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT), pasienio tarnybų funkcijoms vykdyti“, – paaiškino policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Paskambino generalinis komisaras ir tiesiai pasakė: „Gelbėk, prasideda masiniai neramumai.

„Paskambino generalinis komisaras ir tiesiai pasakė: „Gelbėk, prasideda masiniai neramumai“, – riaušių nakties įvykius prisiminė R. Pocius.

„Pagal tarnybinį pavaldumą, ar generalinis komisaras gali  iškviesti VST į riaušes?“ – tikslinosi žurnalistas.

„Ne, negali“, – paaiškino buvęs VST vadas R. Pocius.

Po kelių valandų ir ministrė A. Bilotaitė telefonu nurodė vykti prie Seimo. Atvykus esą nebuvo aišku, koks planas, kieno nurodymų klausyti.

„Sunku patikėti, kaip tai galėtų būti“, – purtė galvą S. Skvernelis.

S. Skvernelis kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl VRM ir policijos sprendimų riaušių naktį. „Jeigu tai buvo padaryta, tai – akivaizdus tarnybinių pareigų neatlikimas ir padarytas nusikaltimas“,  – griežtai vertino S. Skvernelis.

Anot S. Skvernelio, dabar klausimas – ar tai, kas vyko, teisiškai galima vadinti riaušėmis? Ar teisėtai pasitelkti VST pareigūnai?

Vienareikšmiškai turėjo būti įvestas planas „Vėtra“.

„Vienareikšmiškai turėjo būti įvestas planas „Vėtra“. Tą numato VRM ministro įsakymas. Ir jeigu tai nebuvo padaryta, tai visi pareigūnų veiksmai, kurie buvo atliekami po to, yra kvestionuotini teisėtumo pagrindu“, – sakė S. Skvernelis.

Generalinis komisaras vardijo priežastis, kodėl planas „Vėtra“ neįvestas – nebenorėta keisti vadovavimo struktūrų. „Situacija buvo įvertinta taip, kad vyksta lokalus konfliktas, jis yra neišplitęs. Nebuvo padaryta žala aplinkiniam turtui, žmonėms“, – aiškino R. Požėla.

Planas „Vėtra“ neįvestas ir dėl Rusijos propagandistų. „Jie galėjo išnaudoti propagandai – „Štai, žiūrėkite, kaip Lietuvoje teisėsauga susidoroja su kitaminčiais“, – sakė R. Požėla.

Visas reportažas – LNK vaizdo įrašuose:

Anot R. Pociaus, Valstybės saugumo departamentas buvo perspėjęs dėl riaušių grėsmės.

„Ar buvo galima imtis veiksmų, kad tų riaušių visai nebūtų buvę“, – teiravosi žurnalistas.

„Žinoma. Planas „Vėtra“ tai ir numato“, – sako buvęs VST vadas R. Pocius.

Policija ir ministerija sako – perspėjimų nebuvo. „Kurioje būtų indikacijos dėl galimų riaušių. Tokios informacijos, mūsų žiniomis, nebuvo“, – tikino V. Dmitrijev.

Generalinis komisaras pripažįsta – policininkų buvo nepakankamai.

„Vasarą buvo nuspręsta išleisti didelį kiekį mūsų pareigūnų atostogų. Ir mūsų galimybės dėl objektyvių priežasčių rugpjūčio 10 d. iškart nuo ryto turėti šimtus pareigūnų, buvo labai ribotos“, – pripažino R. Požėla.

„Jeigu ta informacija buvo ir buvo toks pasiruošimas, tai yra irgi nusikalstamas aplaidumas“, – įsitikinęs S. Skvernelis.

Anot R. Požėlos, riaušių malšinimo planas neįvestas ir dėl to, kad policija naudoja „skandinavišką taktiką“. „Apie kurią pirmą kartą tada ir išgirdau, rugpjūčio 11 d.“, – prisipažino R. Pocius.

Policija vengė ne tik tiesioginio kontakto su įstatymo pažeidėjais, bet net specialiųjų priemonių demonstravimo. Anot R. Požėlos, būtent VST atvykimas įaudrino minią. „Ekipuotų papildomų pareigūnų  atvykimas buvo dar vienas dirgiklis, dėl ko minia pradėjo veikti aktyviau“, – įsitikinęs R. Požėla.

R. Požėla teigia, kad riaušes numalšino policija. Buvęs VST vadas sako sprendimą išvaikyti minią priėmė jo pavaldiniai.

R. Požėla teigia, kad riaušes numalšino policija. Buvęs VST vadas sako sprendimą išvaikyti minią priėmė jo pavaldiniai. Ir tai buvo padaryta per kelias minutes. „Jeigu R. Požėla teigia, kad nenorėjo demonstruoti jėgos, priemonių ar pan., tai kodėl jis man skambino ir kvietėsi pagalbos, kai jau policija nebesusitvarkė?“ – klausė R. Pocius.

Į LNK žinių klausimus atsakė ir Prezidentūra: „Prezidento manymu, vidaus reikalų ministrė turėtų kaip galima greičiau argumentuotai atsakyti į jai mestus kaltinimus, nes nuo to priklauso  ir piliečių pasitikėjimas vidaus reikalų sistemos pareigūnais. Vidaus reikalų ministerija ir policija turėtų visuomenei pateikti argumentuotus atsakymus į mestus kaltinimus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
Yra lietuvių liaudies patarlė "Nekask kitam duobės, nes pats įkrisi". Tai atsitiko ir su R.Pociumi. Kaip buvo pasielgta su generolu S.Madalovu? Dabar viskas atsisuko prieš patį R.Pocių. Ši tarnyba buvo S.Madalovo sukurtas kūdikis ( pareigūnus jis vadino "mano ereliai"), jis buvo pareigūnų mylimas, gerbiamas.

Taigi

Taigi portretas
Turėtų atsistatydinti nekompetentinga ministrė. Ir kuo greičiau.

Rrr

Rrr portretas
VST Tarnyba svarbi ir būtina. Jungtį prie policijos briedas. Dėl reformu ir taip policija tampa nebepatraukli žmonės bėga tik apie tai nutylima kažkodėl. Kas liečia ši konflikta kažkas tikrai yra negerai t.y. skandinaviški metodai ir t.t. kažkokie vėjai jokiu argumentu. Matyt tikrai kažkas meluoja. Būtų akistata smagu pamatyti, ten ir paaiškėtu tiesa. Panašu kad generolas ne auksas , bet jo argumetai šioje vietoje įtikinamesni.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių