Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą

Koronaviruso situacija:

* Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinta 480 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, išauginusių bendrą susirgimų skaičių iki 7521. Šeštadienį koronavirusas nustatytas 228 žmonėms, sekmadienį – 252. Taip pat pranešta apie dar vieną mirtį, jų skaičius nuo pandemijos pradžios siekia 113.

* Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad dėl itin didelio naujų atvejų skaičiaus Vilniaus apskrityje epidemiologai nespėja atsekti visų užsikrėtusiųjų kontaktų, tad žmonių prašoma izoliuotis patiems, nelaukiant specialistų skambučio.

* Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą Plungės rajono savivaldybė nuo penktadienio uždraudė visus renginius ir susibūrimus atvirose bei uždarose erdvėse, ligonių lankymą, apribojo kavinių ir kaimo turizmo sodybų darbą iki 22 valandos bei nurodė nuotoliniu būdu dirbti didžiajai daliai viešojo sektoriaus darbuotojų.

* Latvijoje, Čekijoje, Italijoje ir Ukrainoje užfiksuoti nauji vienos dienos susirgimų rekordai. Kaimyninėje Baltijos šalyje koronavirusas nustatytas 181 žmogui, Čekijoje – daugiau kaip 11,1 tūkst., Italijoje – daugiau kaip 10 tūkst., Ukrainoje – 6410.

* Nauji apribojimai įvesti ir keliose Europos šalyse – Prancūzijoje įsigaliojo komendanto valanda, Didžiosios Britanijos miestuose įvesti susibūrimų apribojimai, Šiaurės Airijoje mėnesiui uždaryti barai ir restoranai, Italijos šiauriniame Lombardijos regione apribotas barų darbo laikas ir uždraustas kontaktinis sportas, restoranai uždaryti ir Belgijoje.

* Koronavirusas nustatytas vienam asmeniui Vatikano Šv. Mortos svečių namuose, kuriuose gyvena ir popiežius. Taip pat užsikrėtė ir Austrijos užsienio reikalų ministras.

*JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ pranešė lapkričio pabaigoje ketinanti kreiptis dėl leidimo naudoti jos sukurtą vakciną nuo COVID-19.

Įvykiai Baltarusijoje:

* Per protestus Minske sulaikyti keliasdešimt žmonių, pranešta ir apie kelis sulaikytus žurnalistus, moterų demonstracija praėjo be incidentų.

* Sekmadienį Minske prasidėjo organizatorių „Partizanų eitynėmis“ vadinama akcija, joje jau susirinko apie 15 tūkst. žmonių, tęsiasi sulaikymai. Baltarusijos teisėsauga anksčiau perspėjo, kad demonstrantams vaikyti gali būti panaudoti ir koviniai šoviniai.

* Su Kanados ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais susitikusi S. Cichanouskaja pasiūlė svarstyti perkelti kitąmet Minske turintį vykti Pasaulio ledo ritulio čempionatą.

Paliaubos Kalnų Karabache. Šeštadienį Azerbaidžanas ir Armėnija paskelbė pasiekusios susitarimą dėl humanitarinių paliaubų jau tris savaites besitęsiančiame konflikte, tačiau sekmadienį ryte abi šalys ir vėl pranešė apie naujus susirėmimus. Nuo rugsėjo 27 dienos vykstantis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 700 žmonių gyvybių.

Skulptūra Č. Sugiharai. Šeštadienį Kaune iškilmingoje ceremonijoje atidengta tūkstančius žydų gyvybių Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjusiam Japonijos diplomatui Čijunei Sugiharai skirta skulptūra. Daugybę tranzitinių vizų į Japoniją išrašiusiam ir taip žydų tautybės žmonėms nuo fašizmo pabėgti padėjusiam diplomatui atminti sukurta iš bronzos išlietų, į dangų besiveržiančių, origami formos gervių skulptūra.

Rekordinis JAV biudžeto deficitas. Iždo departamento pateikti duomenys rodo, kad šiais finansiniais metais JAV biudžeto deficitas pasiekė rekordines aukštumas ir sudaro 3,1 trln. dolerių. Rugsėjo 30 dieną pasibaigusių finansinių metų deficitas daugiau kaip dukart viršija per 2009 metų finansinę krizę pasiektą ankstesnį rekordą.

Atmestas V. Putino pasiūlymas. Vašingtonas atmetė Rusijos prezidento pasiūlymą be jokių sąlygų vieneriems metams pratęsti naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį, kuri reguliuoja branduolinių ginklų arsenalą.

Išpuolis Prancūzijoje. Mokiniams pranašo Mohamedo karikatūras parodžiusiam istorijos mokytojui Paryžiaus priemiestyje buvo nukirsta galva, įtariama, kad išpuolį įvykdė Maskvoje gimęs 18-metis čečėnas, kuris policijos pareigūnų buvo nušautas įvykio vietoje, sulaikyti dar devyni asmenys. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas išpuolį pavadino islamistų teroro ataka.

Naujosios Zelandijos premjerės pergalė. Itin sėkmingai su COVID-19 pandemija susitvarkiusios Naujosios Zelandijos premjerės Jacindos Ardern Leiboristų partija kartu su sąjungininkais didele persvara laimėjo visuotinius rinkimus ir užsitikrino antrąją kadenciją.

Brexit žala. Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ pareiškė, kad dėl Brexit sumažėjo Didžiosios Britanijos ekonominė galia ir pablogino šios šalies kredito reitingą iki „Aa3“. Paskutinį kartą Jungtinės Karalystės reitingas buvo sumažintas prieš trejus metus.

Meksikos ministro ryšiai su karteliais. Šešerius metus Meksikos gynybos ministro pareigas ėjęs Salvadoras Cienfuegosas JAV buvo sulaikytas dėl įtarimų prekyba narkotikais ir pinigų plovimo. Tai jau trečiasis šios Lotynų Amerikos šalies eksministras, pastaraisiais metais sulaukęs panašių įtarimų.

Rinkimai Bolivijoje. Pietų Amerikos šalyje prasidėjo pakartotiniai prezidento rinkimai, kuriuose pirmąkart per pastaruosius 20 metų nebus buvusio prezidento Evo Moraleso. Po pernai vykusių rinkimų į gatves protestuoti išėjo daugybė žmonių, neramumų bijoma ir šįkart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių