Pereiti į pagrindinį turinį

Tarnybinių automobiliai: verslas mokės, o valdžia važinės

2010-01-07 09:23
Privilegija: kad ir kur važiuotų Vyriausybės vadovas, tai laikoma tarnybine būtinybe.
Privilegija: kad ir kur važiuotų Vyriausybės vadovas, tai laikoma tarnybine būtinybe. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Valdiška mašina iš namų į darbą arba per atostogas į oro uostą vykstantis ministras neturės mokėti papildomų mokesčių, o privačios bendrovės darbuotojas už tokį malonumą valstybei privalės sumokėti ne vieną tūkstantį litų.

Premjerą ragina susimokėti

Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis paragino premjerą Andrių Kubilių susimokėti už naudojamą tarnybinį automobilį, kai važinėja netarnybiniais tikslais. "Nuo šių metų pradžios įsigaliojus valdančiosios daugumos priimtoms Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisoms, premjeras turėtų pirmas parodyti sąmoningumą ir avansu sumokėti už natūra gautas pajamas", – sakė V.Mazuronis.

"Manau, kad po darbo važiuodamas namo ar iš namų į darbą, Vyriausybės vadovas, naudodamasis automobiliu asmeniniais tikslais, gauna pajamas natūra ir už jas pats pirmas turėtų sumokėti naują mokestį", – pridūrė opozicijos lyderis.

Jis atkreipė dėmesį, kad premjeras ir kitur važinėja asmeniniais tikslais. Pavyzdžiui, prieš kelias dienas A.Kubilius ir jo žmona valdiška mašina buvo nuvežti į Vilniaus oro uostą, nors iš jo vyko į Portugaliją pailsėti, o ne atlikti tarnybinių reikalų.

Opozicijos lyderis įsitikinęs, kad tiek Vyriausybės vadovo, tiek kitų aukščiausių šalies pareigūnų mokesčiai gerokai papildytų skurdų šalies biudžetą. "Premjero naudojama "Mercedes" mašina nebloga, jos rinkos kaina nemaža, tad ir mokestis gerokai papildytų kiaurą valstybės kišenę. Prieš absurdiškus įstatymus aukščiausi šalies vadovai turi būti lygesni, nes ne be jų pritarimo tokie įstatymai atsiranda", – ironizavo V.Mazuronis.

Absurdiškas įstatymas

Opozicijos lyderio teigimu, "vadovaujantis absurdiškomis naujojo įstatymo nuostatomis", galima reikalauti mokesčių ir už vakarienę pas kaimyną po bendros talkos, "nes ir maistą juk galima prilyginti natūra gautoms pajamoms".

Vadovaujantis pakeistu Gyventojų pajamų mokesčio įstatymu, taip pat nuo Naujųjų metų įsigaliojusiais finansų ministro įsakymais, už šiais metais bet kokias natūra gautas pajamas šalies gyventojai privalės sumokėti nustatytą mokestį.

Kaip jau rašėme, tai reiškia, kad vakarais ar savaitgaliais įmonių automobilius netarnybiniais tikslais naudojantys darbuotojai turėtų mokėti 21 proc. gyventojų pajamų ir sveikatos draudimo mokestį, o darbdavys – 3 proc. "Sodros" mokestį. Jų dydis priklausys nuo automobilio vertės. Skaičiuojama, kad 50 tūkst. litų vertės įmonės tarnybiniu automobiliu vakare namo po darbo grįžtantis darbuotojas per metus turės papildomai sumokėti daugiau kaip po 1 tūkst. litų.

Mokesčių inspekcija aiškina, kad naują mokestį teks mokėti visoms įmonėms, kurios savo tarnybinius automobilius leidžia naudoti asmeniniais tikslais.

Kancleris pasibaisėjo

Tačiau premjeras ir kiti aukščiausi pareigūnai nepatenka tarp tų, kuriems gresia naujas mokestis. Jie ir toliau galės be jokių papildomų išlaidų valdiška mašina važinėti po darbo namo, į oro uostą išskristi atostogų į egzotiškas šalis ar pas gimines į kaimą.

Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis pasibaisėjo, kaip, pasak jo, išvis galima kelti klausimą dėl Vyriausybės vadovo tarnybinio automobilio panaudojimo nevaldiškais tikslais. "Premjeras, kaip ir Prezidentė ar Seimo pirmininkė, yra nuolat saugomi asmenys. Tad privačių kelionių, kalbant apie šiuos pareigūnus, išvis nėra. Visos susijusios su tarnybiniu būtinumu užtikrinti šių asmenų saugumą", – pabrėžė jis.

Seimo kancleris Jonas Milerius atkreipė dėmesį, kad trijų aukščiausių šalies pareigūnų asmens saugumo užtikrinimo ir tarnybinių automobilių naudojimo tvarką nustato Vadovybės apsaugos ir kiti įstatymai. "Todėl šiuo atveju nėra ir negali būti taikomos tos naujos teisės normos dėl tarnybinių automobilių panaudojimo asmeniniais tikslais apmokestinimo", – įsitikinęs jis.

Turėtų mokėti ir ministrai

J.Milerius teigė, kad Seimo autoūkio finansinei padėčiai jokios įtakos neturės naujai įsigaliojusios normos. Anot jo, "šio autoūkio mašinų privačiais tikslais nenaudoja nei Seimo vadovai, nei parlamentarai, nei kanceliarijos darbuotojai".

Seimo vicepirmininkai važinėja arba savo asmeniniais automobiliais, arba tarnybinius esą naudoja tik tarnybiniais tikslais.

Ministrai irgi priskirti aukščiausiems valstybės pareigūnams. Mat naudodamiesi tarnybiniais automobiliais jie gali vadovautis dar prieš dvylika metų priimta, tačiau iki šiol nepakeista norma, iš esmės leidžiančia bet kur ir bet kada važinėti prisidengiant tarnybine būtinybe.

"Biudžetinių įstaigų vadovai turi užtikrinti lėšų tarnybiniams automobiliams išlaikyti racionalų panaudojimą tik tarnybos tikslais. Vyriausybės nariai, Ministro pirmininko tarnybos kancleris, diplomatinių atstovybių vadovai turi teisę naudotis tarnybiniais automobiliais ir kitais su jų veiklos ypatumais susijusiais atvejais, kai būtina užtikrinti jų pareigų vykdymą arba asmens saugumą", – tokia dar 1998 m. priimta Vyriausybės nutarimo formuluotė leidžia ministrams be jokių apribojimų važinėti valdiškomis mašinomis.

Finansų ministerija su tokia Vyriausybės nutarimo traktuote sutikti nenori. "Jokių galimybių važinėtis asmeniniais tikslais, pavyzdžiui, prie ežero, į kaimą ir panašiai, tarnybiniais automobiliais nėra", – įsitikinusi ministerijos atstovė spaudai Giedrė Balčytytė.

Pasak jos, jeigu tokia galimybė būtų, tuomet ir ministrai esą turėtų mokėti kaip už pajamas natūra, "nes įstatymas neskirsto, kas yra darbdavys – biudžetinė įstaiga ar ne".

Tačiau netgi tarnybinės etikos sargai prieš kelerius metus negalėjo papriekaištauti tuomečiams Vyriausybės nariams, valdiškomis mašinomis važinėjantiems asmeniniais tikslais. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, 2005 m. išnagrinėjusi skundą, kad sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga tarnybiniu automobiliu iš darbo Vilniuje grįžta namo į Kauną, nusprendė nutraukti tyrimą, nes nerado "pakankamai duomenų, patvirtinančių, kad ministras pareigybiniu automobiliu naudojasi asmeniniais tikslais".


Siūlys pakeisti skubos tvarka

V.Mazuronis tvirtina, kad absurdiškas Gyventojų mokesčio pajamų įstatymo nuostatas būtina nedelsiant pakeisti. "Kitą savaitę pratęstoje Seimo rudens sesijoje siūlysime šio įstatymo pataisas ir reikalausime, kad jos būtų svarstomos skubos tvarka", – sakė Seimo opozicijos lyderis.

V.Mazuronis tikisi, kad ir dalis valdančiųjų prisidės prie opozicijos iniciatyvos pakeisti ar išvis panaikinti netinkamą įstatymą. Mat anksčiau skeptiškai apie naują mokestį atsiliepė valdantieji liberalai.

Opozicijos lyderis taip pat atkreipė dėmesį, kad naujasis mokesčio skaičiavimas įsigaliojo nepatvirtinus tvarkos, kaip jis bus kontroliuojamas. "Niekas nežino, kaip vykdyti tą absurdo kupiną įstatymą, kas kontroliuos tą vykdymą", – pabrėžė politikas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų