Pereiti į pagrindinį turinį

Pabėgėlių srautas į Graikiją neslūgsta

2015-11-04 16:22
BNS inf.
AFP nuotr.

Pirmieji pabėgėliai trečiadienį išvyko iš Graikijos pagal jų perkėlimo į Europos Sąjungos šalis planą, bet premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) įspėjo, jog tai tėra „lašas jūroje“, šįmet į Bendriją atvykusių nelegalių migrantų skaičiui pasiekus 800 tūkstančių.

Šešios pabėgėlių šeimos iš Sirijos ir Irako, mėginsiančios kurti naują gyvenimą Liuksemburge, yra pirmoji grupė migrantų, perkeltų iš Graikijos pagal planą, numatantį paskirstyti po ES nares beveik 160 tūkst. pabėgėlių, nors tokiai schemai griežtai nepritaria kai kurios Bendrijos narės.

A.Cipras, atvykęs į Atėnų oro uostą išlydėti 30-ies pabėgėlių, sakė, kad šie žmonės „leidžiasi kelionėn į viltį“, tačiau taip pat įspėjo, jog ši grupė tėra „lašas jūroje“, turint galvoje šimtus tūkstančių migrantų, kurie šįmet pasiekė Europos krantus.

„Šiandien jie turi galimybę leistis kelionės į viltį, į geresnį gyvenimą“, - sakė premjeras, prie kurio oro uoste prisijungė ir Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas).

„Tai lašas jūroje, bet mes tikimės, kad šis lašas virs upeliu, o šis - žmoniškumo upe“, - sakė A.Cipras.

Nesiliaujančios migrantų tragedijos verčia Europą kuo skubiau ieškoti ją užklupusios rimčiausios pabėgėlių krizės nuo Antrojo pasaulinio karo laikų sprendinio.

Vien per praėjusią savaitę mažiausiai 80 migrantų nuskendo audringoje jūroje, mėgindami iš Turkijos pasiekti Graikiją.

„Tokie skrydžiai, o ne nelaimės jūroje turėtų būti rutina“, - sakė Graikijos migracijos reikalų viceministras Janis Muzalas (Yiannis Mouzalas), kai pabėgėliai išskrido iš Atėnų.

Antradienį dar keturi migrantai, įskaitant du vaikus, žuvo jų laivui nuskendus prie Graikijos Lesbo salos.

„Žmonių netektys, darančios gėdą Europos civilizacijai, turi liautis“, - sakė A.Cipras, į kurio šalį vien tik spalio mėnesį, kaip rodo Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) duomenys, atvyko daugiau nei 200 tūkst. migrantų.

Premjeras sakė, kad pabėgėlių registracijos ir perkėlimo procesas turi prasidėti Turkijoje, pažymėjęs: „Graikija nėra vartai; vartai yra Turkija“.

Ankaros bendradarbiavimas laikomas vienu svarbiausių veiksnių siekiant išspręsti pabėgėlių krizę.

Antradienį Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas paragino šios šalies vyriausybę glaudžiai bendradarbiauti su Briuseliu po prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) Teisingumo ir plėtros partijos ( AKP) pergalės sekmadienio rinkimuose, kuriuose ji susigrąžino daugumą parlamente.

ES praėjusį mėnesį paskelbė apie su Turkija pasiektą susitarimą dėl bendradarbiavimo pabėgėlių klausimu, kuriame, be kita ko, numatyta galimybė skirti 3 mlrd. eurų pagalbą.

Praėjusį mėnesį pagal pabėgėlių perkėlimo schemą iš Italijos į Švediją bei Suomiją išvyko dvi pirmos grupės eritrėjiečių ir sirų.

Tačiau kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Čekija, Vengrija, Slovakija ir Lenkija, vis dar nepritaria privalomoms pabėgėlių priėmimo kvotoms.

Vienas Graikijos prieglobsčio tarnybos pareigūnas sakė, kad trečiadienį iš Atėnų išskridę pabėgėliai buvo atrinkti perkėlimui, nes laikomi pažeidžiamais. Tai dvi irakiečių ir keturios sirų šeimos, kuriose iš viso yra 16 vaikų. Viena moterų laukiasi, o du iš vaikų yra neįgalūs.

Liuksemburge šios šeimos dvi dienas praleis registracijos centre, o vėliau du ar tris mėnesius - laikino apgyvendinimo vietoje. Socialinės tarnybos padės jiems susirasti nuolatinį būstą, mokyklas vaikams bei darbus suaugusiems šeimų nariams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų