JAV: „Nord Stream 2“ kelia pavojų Europos energetiniam saugumui

JAV administracija mano, kad dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas kelia pavojų Europos energetiniam saugumui, ir imsis tolesnių priemonių prieš jo užbaigimą, ketvirtadienį sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Tai prastas sandoris. Mes pavadinome jį rusų geopolitiniu projektu, keliančiu grėsmę Europos energetiniam saugumui ir Ukrainos rytiniame mūsų NATO sąjungininkių sparne saugumui“, – sakė atstovas.

Jis pažadėjo, kad JAV administracija ir toliau trukdys užbaigti dujotiekio tiesimą, taip pat remdamasi ir jau priimtais įstatymais.

Pagal planą Baltieji rūmai gegužę turi pateikti Kongresui eilinę ataskaitą apie taikytas priemones prieš „Nord Stream 2“. Manoma, kad tuomet gali būti paskelbta naujų sankcijų projektui.

55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo „Nord Stream 2“ klojamas greta nuo 2011 metų pabaigos veikiančio tokio paties pajėgumo dujotiekio „Nord Stream 1“.

Mes pavadinome jį rusų geopolitiniu projektu, keliančiu grėsmę Europos energetiniam saugumui.

Naujo vamzdyno tiesimo darbai Rusijos laivais buvo atnaujinti vasario pradžioje, praėjus daugiau nei metams po to, kai rangovė iš Šveicarijos juos nutraukė dėl ankstesnės JAV administracijos paskelbtų sankcijų.

Be Jungtinių Valstijų, „Nord Stream 2“ priešinasi grupė Europos valstybių, įskaitant Lenkiją, Ukrainą, Lietuvą ir kitas dvi Baltijos šalis, kurios perspėja, jog žemynas taps labiau priklausomas nuo rusiškų dujų tiekimo, o Maskva gali dujotiekį panaudoti kaip politinio poveikio priemonę. Tuo tarpu Vokietija šį projektą palaiko ir teigia, jog jis yra ekonominis, nors ir turi politinę potekstę.

Projektą vystanti bendrovė „Nord Stream 2 AG“, kurios vienintelis akcininkas – koncernas „Gazprom“, šio mėnesio pradžioje skelbė, jog dujotiekis nutiestas 95 procentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
idomu kokiems debilams rupi tos dujos i europa bijot kad be duju liksit dasikalbesit taip ir bus

Faktas

Faktas portretas
JAV kelia pavojų netik Europos energetiniam saugumui bet ir ekonominiam saugumui. NesJAV banditų, žudikų ir vagių valdoma valstybė.

Rusu vatnikui NordStream 2 kelia nerimą tik Amwerikai Skait

Rusu vatnikui NordStream 2 kelia nerimą tik Amwerikai  Skait portretas
Vatnike p1d0raška, niekam neidomios tos jusu dujos. Patys sau atgal i uzpakali kiskites, nes mums nieko rusisko nereikia. Rupinkites savimi, o ne supuvusia europa,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių