Kilus ginčui dėl Vokietijoje dislokuojamų karių NATO vadovas užtarė JAV

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį išsakė palaikymą Amerikos kariniams įsipareigojimams Europoje, pasirodžius pranešimų, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) planuoja sumažinti Vokietijoje laikomų amerikiečių karių skaičių.

Berlynas išsakė susirūpinimą dėl JAV žiniasklaidos pranešimų, kuriuose sakoma, kad amerikiečių kontingentą Vokietijoje, dabar turintį 34,5 tūkst. karių, ketinama nurėžti maždaug trečdaliu.

Toks žingsnis smarkiai sumažintų JAV indėlį į Europos gynybą pagal NATO sutartis. Be to, atrodo, kad Berlynui jis yra visiškai netikėtas.

Paklaustas apie šiuos planus, J. Stoltenbergas atsisakė tiesiogiai komentuoti „nutekinimus arba žiniasklaidos spekuliacijas“, bet pažymėjo, kad „nuolat konsultuojasi“ su Vašingtonu dėl amerikiečių karinio vaidmens Europoje.

J. Stoltenbergas pademonstravo jam įprastą taktiką, kai būdavo spaudžiamas atsakyti, ką mano apie D. Trumpo administracijos nevienareikšmį požiūrį į NATO – jis ėmėsi nuodugniai vardyti Vašingtono įsipareigojimus Europos saugumui.

„Per kelerius pastaruosius kelerius metus iš tikrųjų matėme padidėjusį JAV buvimą Europoje“, – kalbėjo jis.

„Ir tai susiję ne vien su Vokietija. Pavyzdžiui, matėme Europoje dislokuotą naują JAV brigadą, matėme daugiau rotuojamo dalyvavimo, matėme, kaip JAV imasi vadovaujamo vaidmens NATO kovinėje grupėje Lenkijoje“, – sakė J. Stoltenbergas.

Nors transatlantinėje politikoje tvyro įtampa, J. Stoltenbergas tvirtino, kad NATO sąjungininkai „dabar Europoje kartu daro daug daugiau negu darė daugelį, daugelį metų“.

J. Stoltenbergas kalbėjo per internetu surengtą klausimų ir atsakymų sesiją, skirtą paskatinti mainus ekspertų idėjomis, kaip būtų galima sustiprinti Aljansą, kai pasibaigs koronaviruso pandemija.

Vėliau J. Stoltenbergas per tviterį parašė telefonu pasikalbėjęs su D. Trumpu „svarbiais saugumo klausimais“.

Vienas NATO pareigūnas sakė, kad jiedu „aptarė JAV karinę poziciją Europoje, kaip jie visuomet daro“. Tačiau šaltinis pažymėjo, kad šis pokalbis buvo „seniai suplanuotas“ – taigi, jis nebuvo atsakas į pastarojo meto įvykius.

Kol kas nebuvo jokių oficialių patvirtinimų, ar žiniasklaidos pranešimai apie numanomus planus sumažinti JAV kontingentą Vokietiojoje iki 25 tūkst. karių yra teisingi.

Vis dėlto D. Trumpo ne itin entuziastingas požiūris į susitarimus su sąjungininkėmis Europoje bendradarbiauti gynybos srityje Senojo žemyno šalims jau seniai kelia nerimą.

Prezidentas ne kartą buvo pažėręs aštrių priekaištų Europos ekonomikos galiūnei Vokietijai ir kaltino ją nepakankamai finansuojant savo gynybą.

Vokietijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikomų amerikiečių karių skaičius yra didesnis nei bet kurioje kitoje Europos šalyje. Šis kontingentas buvo šiek tiek sumažintas pasibaigus Šaltajam karui, bet Vokietija išlieka itin svarbi JAV ir NATO karinei veiklai.

JAV kariai Vokietijoje ne vien atgraso stiprėjančią Rusiją, bet ir naudojasi bazėmis šioje šalyje, kad galėtų koordinuoti karines operacijas Europoje, Afrikoje ir Vidurio Rytuose.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Sauliuk, sakai kur NATO... juk ten kur buvo Stalinas, irgi nebuvo sakančių prieš.

Saulius

Saulius  portretas
Ten kur NATO ten nėr vatniku

Taigi

Taigi portretas
Kuo mažiau to NATO tuo pasauliui lengviau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių