Pereiti į pagrindinį turinį

Greitųjų kreditų pareiškė nenorintys daugiau kaip 1 tūkst. gyventojų

2012-12-28 09:30
Greitųjų kreditų pareiškė nenorintys daugiau kaip 1 tūkst. gyventojų
Greitųjų kreditų pareiškė nenorintys daugiau kaip 1 tūkst. gyventojų / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Per porą mėnesių gyventojų, norinčių naudotis paslauga „Nepageidauju greitojo kredito“, atsirado daugiau nei tūkstantis. Daugiausia tarp jų – tų, kurie siekia apsisaugoti nuo sukčių, imančių paskolas svetimais vardais.

Nenori klimpti į skolas

Kreditų biuro „Creditinfo“ nepageidaujančių greitojo kredito asmenų registras pradėjo veikti spalį. Jame gali registruotis tie, kurie nori, kad jų duomenys pasiektų bendroves, išduodančias greitąsias paskolas.

Iki šiol šiame registre norą, kad jiems nebūtų išduodamos paskolos, išreiškė 1054 gyventojai. Tarp jų – tie, kurie supranta turintys problemą ir nebenori klimpti į skolas imdami paskolas, ir tie, kuriuos užsiregistruoti paskatino artimieji.

Tačiau, pasak kreditų biuro „Creditinfo“ teisininko Anatolijaus Kisielio, daugiausia tarp besiregistruojančių yra tų žmonių, kurie nori apsaugoti savo duomenis nuo sukčių, besiskolinančių svetimais vardais.

Registruojasi internetu arba biure

Pasinaudoti paslauga „Nepageidauju greitojo kredito“ gyventojai gali atvykę į kreditų biurą arba prisijungę internetu per savo e. bankininkystės sistemą.

„Esame suaugę žmonės, niekas negali mūsų priversti ką nors daryti arba apriboti mūsų teises, bet būna atvejų, kai šeimos susitaria ir kuris nors vienas žmogus užsiregistruoja šiame registre, nes teoriškai tik jis pats tai ir gali padaryti. Tačiau taip ne vienas žmogus paskatintas užsiregistruoti“, – teigė A.Kisielis.

Patvirtinus, kad žmogus nenori gauti greitojo kredito, atšaukti tokį savo sprendimą galima bet kada. Tačiau įrašas galios dar 90 dienų ir bendrovės paskolos tokiam žmogui kurį laiką neišduos.

Sukčių daugėja

A.Kisielis teigė, jog sprendimas užsiregistruoti yra garantija vienam metų ketvirčiui, kad paskolos nebus išduodamos. Jeigu visgi norėsite paskolos, reikės labai stipriai įtikinėti kreditų bendroves, kad užsiregistravote netyčia, registruodamiesi padarėte klaidą.

„Kurdami registrą siekėme išspręsti dvi problemas: gyventojų bridimo į skolas neatsakingai skolinantis ir kreditinio sukčiavimo. Abi šios problemos itin aktualios ir tai iliustruoja kasdieniai gyventojų klausimai, kaip apsisaugoti, kad nebūtų imami greitieji kreditai, taip pat sukčiavimo statistika“, – sakė kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, trečią šių metų ketvirtį Lietuvoje užregistruoti 3559 sukčiavimo atvejai, tai yra 2,8 karto daugiau nei per pirmus tris metų mėnesius. Viena iš šalyje šiuo metu sparčiausiai plintančių sukčiavimo formų: apgaule išviliojus asmens duomenis ir e. bankininkystės prisijungimo kodus, kito asmens vardu paimami greitieji kreditai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų