Pereiti į pagrindinį turinį

Auksinio tualeto bylos veikėjai neigia savo kaltę

2012-05-31 09:55
Auksinio tualeto bylos veikėjai neigia savo kaltę
Auksinio tualeto bylos veikėjai neigia savo kaltę / Vienas teisiamųjų – Jonas Žališkevičius. Tomo Raginos nuotr.

Kauno apygardos teismas baigė nagrinėti garsiąją auksinio tualeto bylą ir liepos 16 d. kaltinamieji išgirs verdiktą. Prieš tejus metus kilo skandalas, kai savivaldybė daugiau nei 500 tūkst. litų sumokėjo už prie Kauno pilies pastatytą konteinerinį tualetą.

Nuotaikų kaita

Į paskutinį teismo posėdį proceso vakar dalyviai rinkosi visai kitokios nuotaikos, tarsi labiau atsipalaidavę. Per tris skandalingosios auksinio tualeto bylos nagrinėjimo metus teisiamųjų nuotaikos ir garsiai laidomos replikos keitėsi.

Bylos pradžioje kaltinamieji buvo kovingai nusiteikę ir tikino, kad esą „nekaltai kaltinami dori vyrai“. Fotografai fiksavo jų plačias šypsenas, tačiau vėliau teisiamieji nustojo šypsotis ir ėmė vengti žiniasklaidos dėmesio.

Vakar buvo numatyta išklausyti vos dviejų teisiamųjų – buvusio savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovo Jono Žališkevičiaus ir administratoriaus direktoriaus buvusio pavaduotojo Romaldo Rabačiaus paskutinius žodžius.

Pamiršo apie posėdį

„Ar visi susirinko į teismo posėdį?“ – pasitikslino Kauno apygardos teismo teisėjas Gytis Večerskas. „Nėra Bronislovo Kučinsko ir vienos advokatės“, – pastebėjo teismo posėdžio sekretorė. Ne juokais sunerimta. B.Kučinskas uoliai lankė visus posėdžius, bylos nagrinėjimo pradžioje nenorėjo advokato paslaugų – esą būdamas nekaltas ir pats apsigins.

„Jis, žmogus, taip jautriai reaguodavo“, – svarstė teisėjas B.Kučinsko dingimo priežastį. Kolegos iš to paties teisiamųjų suolo taip pat susirūpino ir pamėgino paskambinti buvusiam Kauno tarybos nariui. „Jis pamiršo apie paskutinį teismo posėdį, bet pažadėjo greitai atvažiuoti“, – perdavė kolegos. Dėl B.Kučinsko buvo paskelbta pusvalandžio pertrauka.

Nesileido į analizę

Pirmajam paskutinis žodis buvo suteiktas J.Žališkevičiui. Statant auksinį tualetą jis dirbo Kauno savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriumi. Už J.Žališkevičiaus veiklą tualeto statybos periodu prokuroras pasiūlė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

„Nesileisiu į kaltinimų analizę, – pradėjo kalbą J.Žališkevičius. – Tik norėčiau atkreipti dėmesį į vieną kaltinimo punktą. Tai parodo, kaip siekiama nuteisti nekaltą žmogų.“ J.Žališkevičius mini kaltinamojo akto 2008 m. liepos 11 d. epizodą.

Esą tą dieną J.Žališkevičius gavo tuomečio savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno nurodymą parinkti tualeto statybos vietą. Tai jis turėjo padaryti su kitu šios bylos veikėju Valiumi Knokneriu.

„Nesu gavęs jokių nurodymų parinkti vietą“, – kategoriškai rėžė J.Žališkevičius. Jo tvirtinimu, tualeto statyba kitoje vietoje, nei buvo parinkta pradžioje, vyko savivaldybės administracijos vadovų nurodymu. J.Žališkevičius užbaigė: „Neturiu dėl ko jaustis kaltas ir prašau mane išteisinti.“

Jaučiasi pavargęs

Paskutinis iš teisiamųjų žodį tarė R.Rabačius. Buvusiam Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui prokuroras pasiūlė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant trejiems metams. „Visuomenė turbūt jau pasisotino visais įvykiais ir tuo, kad sunaikinta pavojinga gauja“, – savo kalbą pradėjo R.Rabačius.

Atsakingas pareigas ėjęs buvęs valdininkas aiškino nesuprantantis, už ką yra teisiamas, nes jam pareikštą kaltinimą tyrimo metu pats prokuroras panaikino. „Esu kaltinamas tuo, kad žinojau, jog statoma be leidimo, tačiau nieko nedariau. Vėliau paaiškėjo, kad to leidimo ir nereikėjo“, – aiškino R.Rabačius.

 

R.Rabačius tikino, kad pats siūlė patikrinti, ką savivaldybė perka. Jau tuo metu kilo įtarimų, kad savivaldybei buvo pasiūlyta pastatyti vieną tualetą, o paskui statybininkai įgyvendino visai kitą projektą. „Liepos 1 d. parašiau dėl to pareiškimą ir išėjau atostogauti, o liepos 16 d. pinigai vis tiek buvo išmokėti“, – įvykių chronologiją prisiminė R.Rabačius.

Niekur šiuo metu nedirbantis R.Rabačius sakė išvažiuojantis atostogauti į Saremo salas. Jis neketina grįžti klausytis teismo nuosprendžio.


Chronologija

2008 m. rudenį buvo baigta tualeto statyba. Po kilusio skandalo pati savivaldybė subūrė skandalo priežastis ištirti turėjusią komisiją, tačiau ši nurodė tik du galimus kaltininkus: tuomečius Komunalinio ūkio skyriaus ir Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjus Valių Knoknerį bei Rimantą Rutavičių. Tarnautojai buvo atleisti iš darbo.

Visų kitų galėjusių prie nelegalios tualeto statybos prisidėti tarnautojų kėdės liko nepajudintos, tačiau vėliau prokurorai į apklausas pradėjo kviestis ir įtarimus reikšti paties aukščiausio rango tarnautojams.

2009 m. Kauno apygardos prokuratūra teismui perdavė 19 tomų vadinamojo auksinio tualeto bylą. Įtarimai pareikšti 12 asmenų: aštuoniems savivaldybės tarnautojams, vienam politikui ir trims tualetą stačiusios bendrovės „TK sprendimai“ darbuotojams.

Prokurorai teigė nustatę, kad Kauno miesto savivaldybė už tualetą neteisėtai sumokėjo 527 tūkst. litų ir taip padarė didelę žalą visuomenei. Daugeliui asmenų inkriminuojamas jiems patikėto turto iššvaistymas ir dokumentų klastojimas.

2010 m. auksinio tualeto byla pradėta nagrinėti Kauno apygardos teisme.


Prokuroro pasiūlytos bausmės

Jonui Žališkevičiui – 4 metai laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Rimantui Rutavičiui – 2 metai ir 9 mėn. laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Valiui Knokneriui – 2 metai ir 9 mėn. laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Egidijui Račkauskui – 2 metai ir 9 mėn. laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Antanui Gintautui Liaudanskui – 2 metai ir 9 mėn. laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Jonui Vasauskui – 2 metai ir 9 mėn. laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Zenonui Girčiui – 2 metai ir 6 mėn. laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Romaldui Rabačiui – laisvės atėmimo bausmė 2 metams, ją atidedant 3 metams.

Romaldui Laukaičiui – 9 mėn. laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant.

Stasiui Pūtviui – 9 mėn. laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant.

Rimgaudui Miliukščiui – 9 mėn. laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant.

Bronislovui Kučinskui – 5 mėn. laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant metams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų