Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgalio gide – Vilniaus vardas

2009-03-14 09:00

Prašmatnūs viešbučiai, nepriekaištingos restoranų virtuvės, platus vynų asortimentas, jaukus senamiestis ir modernus "Vilniaus vartų" kvartalas – tokį Vilnių išvydo laikraščio "Financial Times" žurnalistas.

Menas ir prabanga

"Tai – akmenimis grįstų gatvelių raizginys, kuriuo vaikštinėjant ties horizontu atsiveria barokiniai kupolai ir į dangų šaunančios smailiaviršūnės varpinės. Tai žaliausia ir elegantiškiausia Baltijos šalių sostinė", – taip šiemet Europos kultūros sostinės karūną užsidėjusį Vilnių specialiame savaitgalio priede "How to Spend it" pristatė "Financial Times".

Straipsnyje "Prabangaus ilgo savaitgalio gidas" autorius Nickas Haslamas skaitytojus supažindina su Lietuvos ir Vilniaus istorijos fragmentais, miesto kultūros ir architektūros paveldu. Būsimiems svečiams siūloma aplankyti muziejus, įvairias meno erdves, Lietuvos dizainerių studijas ir kruopščiai atrinktus sostinės viešbučius bei restoranus.

2008 m. lapkritį Vilniuje viešėjęs N.Haslamas Lietuvos sostinę ragina aplankyti meno, kultūros ir prabangos mėgėjams.

Viešbučių trijulė

Klaidžiodamas gatvių labirintais giliai Senamiestyje N.Haslamas kaktomuša susidūrė su viešbučiu "Stikliai".

"Senas restauruotas dviejų aukštų barokinio plano namas su išlikusiais gotikinio mūro elementais stovi pačioje senamiesčio širdyje. XVI a. pastatas dabar paverstas patogiu kompleksu su svetainėmis, baru ir židiniu, apstatytu minkštasuoliais. Elegantiškas restoranas įsikūręs po stikliniu stogu. Prabangus viešbutis garsėja viena geriausių lietuviško ir prancūziško maisto virtuvių mieste ir įspūdingu vynų sąrašu", – rašo N.Haslamas.

Poetiškiau nusiteikusiems literatūros mėgėjams jis siūlo apsistoti viešbutyje "Šekspyras", o atpalaiduojančių masažų ir grožio procedūrų rekomenduoja ieškoti viešbutyje "Narutis".

"Čia susilieja sena ir nauja. Viešbutyje veikia prabangus SPA centras", – teigia N.Haslamas.

Tekstilė ir šokoladas

Svečiuodamiesi Vilniuje ir žingsniuodami siauromis miesto gatvėmis turistai būtinai aptiks gausybę galerijų ir krautuvėlių. "Savo paprastoje studijoje dizainerė Julija Žilėnienė kuria drabužius vyrams ir moterims, naudodama tekstilę ir šilką, atkeliavusį iš viso pasaulio. Suktelėjus už kampo išvysite "Aukso avį" – jaunų tekstilės dizainerių vitriną, kurioje akį traukia austos kaklaskarės, šaliai, rankomis išpiešto šilko gaminiai ir veltos vilnos kepurės", – pasakoja N.Haslamas.

Jis pastebėjo, kad Pilies gatvės prekiautojai parduoda viską: pradedant iš medžio drožtais angelais, baigiant tamsiai raudonu gintaru.

"Prekystalių šeimininkai būtinai paaiškins, kad tai – Baltijos jūros pakrantėse rastas gintaras. Nuo gintarinių papuošalų įvairovės raibsta akys, o netoliese – ir Gintaro muziejus", – turistinį maršrutą "Financial Times" skaitytojams piešia N.Haslamas.

Jis pataria nosį įkišti į kiek tamsoko, tačiau elegantiško interjero "Pilies kepyklėlę" ir paragauti sūrio pyrago. "O šokolado krautuvė "AJ Šokoladas" vilioja gardžiais triufeliais ir likeriu", – rašo straipsnio autorius.

Kiaulių ausys ir cepelinai

Užkopus į Pilies gatvės viršų N.Haslamui pirmiausia atsivėrė Vilniaus rotušės su šešių dorėninių kolonų portiku vaizdas. "Joje eksponuojamos lietuvių menininkų parodos. Be to, veikia restoranas "Domm" su virtuvės šefu Javieru Lopezu Ruizu priešakyje. Moderni virtuvė ir platus vynų asortimentas", – Rotušės pranašumus atskleidžia N.Haslamas.

Jei netinka "Domm", sako jis, už kelių žingsnių rasite restoraną "Lokys". Raudonų plytų statinyje su arkomis skamba fleitos ir akordeono garsai. Patiekalai – tradiciniai.

"O netoliese įsikūrusiame "Gabi" kvepia kiaulių ausimis ir cepelinais", – lietuviškos virtuvės subtilybes skaitytojams pristato N.Haslamas.

Geriausia vieta aptarti dienos įspūdžius ir susiplanuoti kitos maršrutą, jo manymu, Gedimino prospekte esanti "Neringa". "Čia galima pasiklausyti džiazo. Restoranas mėgstamas politikų ir miesto inteligentijos", – atkreipia dėmesį N.Haslamas.

Užupis – esą tinkamiausias vakaro pasivaikščiojimams. "Kojas pailsinkite gerdami vyną restorano "Torres" terasoje", – pataria straipsnio autorius.

Renginiams – viena pastraipa

Apsipirkti N.Haslamas Vilniaus svečius kviečia prekybos centre "Gedimino 9" arba prabanga ir modernumu alsuojančiame "Vilniaus vartų" kvartale.

Kultūros ieškoti žurnalistas siūlo Šiuolaikiniame meno centre – didžiausioje modernaus meno erdvėje Baltijos šalyse. Klasikos mėgėjai nukreipiami į Operos ir baleto teatrą.

Apie Vilnių kaip Europos kultūros sostinę straipsnyje – vos viena pastraipa.

"Muzikiniai renginiai Vilniuje planuojami kiaurus metus: spektaklius žiūrovams pristatys operos ir baleto trupės iš Izraelio, Suomijos, Rusijos ir Anglijos. Planuojami eksperimentiniai teatrai ir multimedijos renginiai, pavyzdžiui, vaizdo projekcijos ant autobusų ir geležinkelio stoties fasadų", – kultūrinę programą trumpai pristato N.Haslamas.


Papildė straipsnių seriją

"How to Spend it" priedas leidžiamas kartą per mėnesį ir yra skirtas pasiturinčiai bei išsilavinusiai auditorijai, Vilnius šiame priede aprašomas pirmą kartą. "Mums išties pasisekė, kad turėjome galimybę pristatyti Vilnių tokiai išskirtinei skaitytojų grupei", – džiaugėsi Turizmo informacijos centro Londone vadybininkė Vaida Andriuškevičiūtė.

"Financial Times" savaitgalio numeris yra vienas skaitomiausių specializuotos spaudos leidinių Didžiojoje Britanijoje, jo bendrą auditoriją sudaro apie 550 tūkst. skaitytojų visame pasaulyje. "Sudominti tokio leidinio redakciją išties sunku ir kartais gali užtrukti metų metus", – teigė V.Andriuškevičiūtė.

Vilniaus pristatymas laikraštyje "Financial Times" papildė Didžiosios Britanijos spaudoje pasirodžiusių straipsnių seriją. Pranešimai apie Vilnių ir kitas lankytinas Lietuvos vietas buvo išspausdinti "The Times", "The Guardian", "The Daily Mail", "The Sunday Times Travel Magazine", "Conde Nast Traveller" ir kt.

2008 m. užsienio spaudoje buvo publikuoti 862 straipsniai ir pranešimai apie Lietuvos turizmą.


Tarp geriausių paminėjo ir ispanai

Vilnius – tarp 36 idėjų, kur šauniai praleisti Velykų atostogas. Vienas populiariausių Ispanijos turizmo žurnalų "Viajar" kovą paskelbė 36 idėjas, kur ir kaip geriausia praleisti netrukus prasidėsiančias Velykų atostogas.

"Džiugu, kad tarp šių idėjų bei patarimų minima ir Lietuvos sostinė, – džiaugėsi Lietuvos turizmo informacijos centro Barselonoje direktorius Raimundas Michnevičius. – Nemaža dalis ispanų visą savaitę prieš Velykas turi atostogas ir jas praleidžia keliaudami. Todėl tikrai puiku, kad žurnale "Viajar" Vilnius siūlomas kaip viena patraukliausių vietų praleisti Velykų atostogas."

Straipsnyje pasakojama, kokie renginiai, susiję su Vilniumi – Europos kultūros sostine 2009, vyks balandį.

Barselonoje veikiančio Lietuvos turizmo informacijos centro duomenimis, per pirmus du šių metų mėnesius Ispanijos spaudoje buvo publikuoti 24 straipsniai apie Lietuvą.

"Gaila, kad tokį puikų Lietuvos kaip kelionių krypties populiarinimą temdo nepalanki dabartinė skrydžių padėtis", – teigė V.Andriuškevičiūtė.

Šių metų sausį Lietuvos skrydžių bendrovei "flyLAL-Lithuanian Airlines" sustabdžius veiklą, o Latvijos skrydžių bendrovei "airBaltic" nutraukus tiesioginius skrydžius, Lietuvos sostinę galima pasiekti tik per Rygos, Prahos, Kopenhagos ir kitus oro uostus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų