Pereiti į pagrindinį turinį

Sosnovskio barščiai gyvuos iki krizės pabaigos

2009-06-29 09:38
Gajūs: nuo Milikonių kalno Sosnovskio barščių sėklas vėjas išnešioja po visą miestą.
Gajūs: nuo Milikonių kalno Sosnovskio barščių sėklas vėjas išnešioja po visą miestą. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Šiemet pavojingieji Sosnovskio barščiai Kaune ypač žydi ir klesti. Juos šitaip lepina sausra miesto biudžete.

Ne vienus metus raginta, bet kovoti su Sosnovskio barščiais vis nekilusi savivaldybė tai ketino padaryti šiais metais, bet viską sujaukė krizė.

Praėjusiais metais Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintame penkerių metų Želdinių priežiūros plane buvo numatyta mesti nemenkas jėgas kovai su pavojingaisiais Sosnovskio barščiais. Tačiau, prireikus griežtai karpyti savivaldybės biudžetą, planas liko planu, o realiai kovai lėšų nerasta.

Labai pavojingi augalai – gajūs, o juos išnaikinti vien dalgio ar chemikalų nepakanka. Reikia abiejų ginklų vienu metu. Tinkamoje aplinkoje šie augalai gali vešėti daugiau nei penkerius metus.

Viešose miesto teritorijose Sosnovskio barščius šienauja bendrovės "Irgita" šienpjoviai. Tačiau įmonės vadovas Robertas Mačiulis aiškino, kad su iki 5 m aukščio galinčiais užaugti augalais jo darbuotojai esą susiduria nedažnai: jie retai išveši prižiūrimose teritorijose, bet užkariauja vis naujas pozicijas neprižiūrimuose užkampiuose. Juose išnaikinti nepageidaujamus augalus kainuotų labai brangiai, nes prieš tai reikėtų iškirsti visus aplink esančius krūmus ir tik tada būtų galima juos pasiekti.

"Dažniausiai šie augalai auga fortuose. Pievoje išnaikinti nebūtų sunku, bet prieš naikinant reikėtų sutvarkyti visą forto teritoriją. Iškirsti, išvežti krūmus – ir tik tada kovoti su barščiais", – teisinosi R.Mačiulis.

Kovą su Sosnovskio barščiais apsunkina ir tai, kad beveik visi Kaune esantys fortai priklauso Valstybės turto fondui, todėl šioms teritorijoms tvarkyti savivaldybė lėšų neskiria.

R.Mačiulis sakė, kad didžiausia miesto piktžaizdė – fortas ant Milikonių kalno. Jo teritorijoje vešinčių Sosnovskio barščių sėklos, papūtus stipresniam vėjai, nešiojamos po visą miestą.

Praėjusio amžiaus viduryje iš Kaukazo atkeliavę Sosnovskio barščiai turėjo tapti gyvulių pašaru, tačiau vėliau pastebėta, kad jų nauda pervertinta. Dydžiu išsiskiriančius augalus pradėta sodinti prie sodybų kaip dekoratyvinius augalus. Greitai jie išplito neprižiūrimose teritorijose ir pradėjo išstumti vietines kultūras.


Sosnovskio barščiai – pavojingi

Gydytojai perspėja, kad Sosnovskio barščiai yra labai pavojingi. Ant kūno patekusios augalo sultys smarkiai nudegina odą, joje atsiranda pūslių. Vėliau dažnai išsivysto žolinis odos uždegimas. Dažniausiai nukenčia rankos, bet neretai pažeidžiamos ir kitos kūno vietos. Prisilietus prie šio augalo, o ypač užtiškus jo sulčių, būtina nedelsiant nusiplauti rankas, pažeistą vietą patepti steroidiniu hormoniniu tepalu. Po to reikėtų stengtis nebūti saulėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų