Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj prabangių sietynų – buitiniai šviestuvai

2009-02-12 09:00
Vietoj prabangių sietynų – buitiniai šviestuvai
Vietoj prabangių sietynų – buitiniai šviestuvai / Skaitytojos nuotr. Naujovė: toks šviestuvas kino teatro fojė kabo dabar.

Kino teatrą "Romuva" apleidžia ne tik kultūra, bet ir vertybės? Bandydami išsklaidyti šias kauniečių abejones žurnalistai pavirto detektyvais, ieškojusiais iš čia pradingusių stilingų sietynų.

Nerado buvusių šviestuvų

Neseniai šiame kino teatre vykusio prancūzų kino festivalio žiūrovai pasigedo mažiausiai penkių tarpukariu iškilusio pastato stilistikos sietynų.

"Prieš metus lankydamasi "Romuvoje", koridoriuje prie kasos ir vestibiulyje dar mačiau ir nufotografavau senuosius sietynus. Dabar vietoj jų kabo baisios buitinės lempos. Kaip galima taip sudarkyti autentišką tarpukario laikų interjerą?" – piktinosi "Kauno dienos" skaitytoja Janina K. (pavardė redakcijai žinoma). Mėgėjiškai architektūra besidominti kaunietė suskaičiavo, kad dingo mažiausiai penki seni sietynai, atsiuntė jų fotografijas ir paprašė apsaugoti kino teatro "Romuva" vertybes.

"Nežinau, kaip švelniai tą dabar kino teatro fojė kabantį šviestuvą pavadinti, bet man jis primena kai kurių moterų mėgstamą prietaisą. Nei į tvorą, nei į mietą tas dabartinis šviestuvas", – piktinosi ir architektas Audrys Karalius.

Kad šviestuvai pakeisti, jis sakė taip pat pastebėjęs lankydamasis kino festivalyje "Žiemos ekranai". "Kad nebėra sietynų, pasakiau merui. Jis į tai reagavo trumpu necenzūriniu žodžiu", – prisiminė A.Karalius.

Architektas įsitikinęs, kad 20 proc. "Romuvos" akcijų valdantis ir kino teatrą veiklai nuomojantis bendrovės "Rosh" direktorius Ramūnas Šalūga pastatą prižiūri pernelyg aplaidžiai.

"Gal R.Šalūga nesupranta, kad tas objektas yra vienas vertingiausių tarpukario pastatų. Man asmeniškai jis ne mažiau vertingas nei Karo muziejus. Vertę sudaro viskas – ir to laikotarpio dizaino elementai. Bet kurio tų elementų praradimas būtų didžiulė žala. Ar tie sietynai buvo autentiški smetoniniams, ne man spręsti. Faktas, kad jų ten nebėra", – piktinosi architektas.

A.Karalius svarstė, kad "Romuvoje" galbūt yra ir daugiau panašių pasikeitimų, tik retai į kino teatrą įleidžiama visuomenė nepajėgi visų pasikeitimų užfiksuoti.

Ne paveldo objektas

Ieškodami dingusio sietyno pėdsakų, pagalbos kreipėmės į architektūros istorikę Jolitą Kančienę. Parodžius jai skaitytojos atsiųstas fotografijas, tarpukario architektūrą tyrinėjanti moteris prisipažino, kad iš nuotraukų nustatyti, ar šviestuvai vertingi paminklosauginiu požiūriu, sudėtinga.

"Neatrodo, kad tas sietynas buvo senas, autentiškas, bet jis stilistiškai tame interjere tiko. Jis greičiausiai jau sovietmečiu pagamintas, orientuojantis į tarpukario laikų stilistiką, – svarstė J.Kančienė. – O tie dabartiniai varvekliai – gal dėl ekonominių motyvų pasirinkti – vietoj 24 lempų šviestuvo dabar viena, greičiausiai ekonominė, lemputė šviečia. Liūdnas vaizdas."

Moteris apgailestavo, kad dabartiniai šviestuvai neatitinka bendros kino teatro stilistikos, neformuoja nuotaikos.

1940 m. iškilęs "Romuvos" kino teatras prieš pusmetį buvo paskelbtas kultūros vertybe ir įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Tačiau, sudarant pastato vertingųjų savybių sąrašą, sietynai nebuvo paminėti.

"Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos akte nustatytas tik architektūrinių vertingųjų savybių pobūdis. Tuo metu, kai pastatas buvo apžiūrimas sudarant aktą, kilnojamųjų daiktų su vertingomis savybėmis nebuvo nustatyta", – pastebėjo Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė.

Išnuomoti iš "Metropolio"

Tašką šviestuvų istorijoje padėjo R.Šalūga. "Gal žmonėms susidarė toks įspūdis, kad šie šviestuvai čia visą laiką buvo. Tačiau iš tiesų aš juos penkerius metus nuomojausi iš restorano "Metropolis". Tie sietynai anksčiau kabojo "Metropolio" Baltojoje salėje. Po remonto jie neatitiko restorano stilistikos ir buvo nenaudojami", – pasakojo R.Šalūga. Šviestuvus jis sakėsi nuomojęsis už simbolinį mokestį.

Anot verslininko, iki 2002-ųjų, kuomet jis išsinuomojo kino teatrą, čia kabojo paprastos lempos. R.Šalūga sakė nusprendęs grąžinti šviestuvus "Metropoliui", nes, anot jo, "Romuvoje" niekas jų nevertino, be to, jis nuogąstavęs, kad šviestuvai čia nebūtų sugadinti ar kitaip nenukentėtų.

Ar nuomoti "Metropolio" sietynus – geras verslas, bandėme išsiaiškinti paskambinę svečių aptarnavimo firmos "Metropolis" direktoriui Ramūnui Šuščevičiui.

"Už kiek mes nuomojame "Metropolio" šviestuvus? Kaina – konfidenciali", – atsakė R.Šuščevičius. Jis aiškino, kad R.Šalūga šviestuvus grąžino ir neatmetė galimybės juos išnuomoti dar kartą.

"Jei būtų pasiūlymas išnuomoti – atsižvelgtume į jį mums priimtinomis sąlygomis", – tvirtino "Metropolio" direktorius. R.Šuščevičius sakė šviestuvų pagaminimo datos nežinąs, tikrąja jų verte nesidomėjęs. "Šviestuvus pasilikome, nes buvo minčių atkurti buvusią "Metropolio" autentiką. Ši idėja dar nepalaidota, tačiau dabartinėmis sąlygomis to niekas nesiims", – tikino verslininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų