Kitąmet 15 proc. didės minimali alga, bet ne visos prognozės – džiuginančios

  • Teksto dydis:

Kokie laukia kiti metai, kiek darbdaviai pasiruošę kelti atlyginimus, kokie pačių darbuotojų lūkesčiai, į LNK žurnalisto klausimus atsakė „Manpower Lit“ atstovė Živilė Švežauskienė.

– „Sodros“ duomenis matome. Paskelbtas tas dešimtukas geriausiai apmokamų profesijų. Jis nelabai kuo skiriasi nuo pernykščio. Yra tik vienas pokytis. Pirmoje vietoje, lyderiais tapo finansinių ir draudimo paslaugų vadovai. Kaip jie ten atsidūrė?

– Mes visi žinome, kad lietuviai prikaupę nemažas sumas pinigų. Ir, mano nuomone, greičiausiai žmonės suprato, kad jei pinigai guli neįdarbinti, jie tiesiog praranda vertę. Matydami infliacijos tendencijas, susiklosčiusias kitas situacijas, atsigręžė į pinigų įdarbinimo paslaugas suvokdami, kad tai atneš naudos. Dėl to ši rinka suaktyvėjo ir iškilo į lyderiaujančių gretas. Iš tikrųjų labai sunku vertinti, nes neturiu analizės, pagal kokius kriterijus „Sodra“ tai įvertino. Matome, pats dešimtukas nepasikeitė. Profesijos išliko tos pačios, tik šiek tiek susikeitė vietomis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Lietuvos bankas kalba, kad kitąmet 9 proc. turėtų kilti atlyginimai. Darbuotojai ir darbdaviai – čia koreliacija. Darbuotojų lūkesčiai, akivaizdu, gali būti ir didesni, o kokie darbdavių? Ar jie pasiruošę didinti atlyginimus? Ar realu, kad algos gali kilti sparčiau nei šiais metais?

– Na, pradėkime nuo to, kad nuo sausio 1 d. kyla minimalus darbo užmokestis – net 15 proc. Tai yra rekordinis kilimas per visą laikotarpį. Praeitais metais jis irgi buvo pakankamai didelis – 13,6 proc. Tai reiškia, kad vien jau šis rodiklis – minimalios algos padidėjimas – turės įtakos ir kitų algų augimui. Na, minimalią algą gauna nekvalifikuoti darbuotojai. Bet yra mažiau kvalifikuotų, tarp kurių atotrūkis tarp minimalios algos nebūdavo labai didelis. Darbdaviai, pakėlę algą nekvalifikuotiems darbuotojams, automatiškai bus priversti perskaičiuoti ir mažiau kvalifikuotiems. Pagal įstatymą tu negali mokėti minimalios algos, jei žmogus dirba kvalifikuotą darbą.

Nuo sausio 1 d. kyla minimalus darbo užmokestis – net 15 proc. Tai yra rekordinis kilimas per visą laikotarpį.

 

Vis dėlto mano vizija tokia, kad kitais metais tikrai nebus bendro 9 proc. augimo. Jeigu mes kalbame apie smulkųjį ar vidutinį verslą, apskritai bus klausimas, kaip išgyventi, nes jau šiais metais buvo atlyginimai pakelti. Taigi kitais metais daugelis įmonių tiesiog tam neturės resursų, nes eis kalba, kaip išgyventi. Kai kurie bus priversti imtis ir drastiškų priemonių: galbūt bus mažinami etatai, nebus priimama naujų darbuotojų, vyks reorganizacijos viduje, kad galėtų padengti kitus augančius kaštus.

– Lietuvos banko prognozės nelabai džiuginančios, infliacija kitais metais galbūt nebus tiek sumažėjusi, kiek norėtųsi. Darbuotojai, be abejo, norės pasididinti atlyginimus. Kokių duotumėte patarimų, kaip kalbėtis su darbdaviu tokia abiem pusėms jautria tema?

–  Pradėkime nuo to, kad pirmiausiai reikia apie tai kalbėtis. Nereikia tikėtis, kad darbdavys tai darys vien savo iniciatyva, taip nebus. Kažkokio vieno recepto nėra, nes labai daug priklauso nuo konkrečios įmonės. Jeigu įmonėje pakankamai atvirai komunikuojama, aiškinama situacija, darbuotojai patys įvertina ją, ar šiuo momentu darbdavys pajėgus padidinti, tarkim, 15 proc. atlyginimą. Ar tai realu. Svarbu bendrauti su savo tiesioginiu vadovu, išsakyti savo lūkesčius, išgirsti darbdavio pasiūlymus.

Visada galima mėginti tartis. Jeigu įmonės finansinė padėtis sunkesnė, yra kitų dalykų, kuriuos darbdavys galėtų pasiūlyti. Pavyzdžiui, gal trumpesnę darbo savaitę mokant tą patį atlyginimą. Arba suteikiant papildomas išeigines dienas per mėnesį. Papildomos naudos suteikimas gali būti irgi paskata darbuotojui, o įmonei finansiškai tai nebus taip skausminga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
ar daug prikaupsi iš ubagiškos pensijos? Kainos tai šuoliuoja pirmyn septynmyliais batais

Anonimas

Anonimas portretas
Niekas niekam nedidės,kaip ir visada.Bmbomke numes kad tylėtų ir lauktų didesnių pensijų , algų,social.išmoku.

Didesni mokesciai,

Didesni mokesciai, portretas
didesnis PSD,nemazejanti infliacija - va ir visas "didejimas" i minusa...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių